Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zwiedzanie Splitu i Dubrownika

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ZAJEC
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 24.02.2009 10:36

Popielu małym "nóżką" może być ciężko ale" nóżkOM" to może nie :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.02.2009 10:52

holm napisał(a):
Popiel napisał(a):Split nie powalił mnie na kolana, a te kilka dni co się spędza w Cro trzeba rozsądnie rozplanować.
Oprócz tych murów, co jest tak wyjątkowego w samym Splicie do zobaczenia, by poświęcić na niego cały dzień?

Dubrownik, Trogir, Primosten, Korcula... to bardzo piękne miasta, ale w gruncie rzeczy podobne do siebie pod względem architektonicznym.
Split jest wyjątkowy - jest taką mieszaniną Rzymu, Venecji i Dubrownika w jednym. (oczywiście stare miasto). Ale oczywiście to kwestia upodobań.

Nie każdy musi interesować się architekturą. Rzeczywiście wszystkie miasta z korzeniami antycznymi są do siebie podobne, renesansowe mogą wydawać się takie same, miasteczka mediteranu wszystkie "na jedno kopyto" itp. Ale to naturalne i to przecież nie czyni ich nieciekawymi (przynajmniej dla części z nas)
Nikt nikogo do snucia się uliczkami nie zmusza. Jeśli ktoś jest rasowym miłośnikiem i "podziwiaczem" (a nie trzeba do tego być historykiem sztuki) to będzie godzinami "gapił się" na detale budowli i nawet 3 dni "szwędania się " po maleńkiej Korčuli nie będzie dla niego satysfakcjonujące. Nikt tu nikogo nie ocenia. Każdy swój urlop spędza tak, jak lubi najbardziej. Jeśli ktoś pyta, opowiadamy, podpowiadamy (każdy ze swojego punktu widzenia), a zadający pytanie pewnie znajdzie w tym wszystkim coś dla siebie i "wyczai" po wypowiadziach, wśród radzących, kogoś, kto spogląda na świat podobnie jak on sam...Musi trafić "swój na swego".
Poza tym "rasowi podziwiacze" w dużej mierze sami "wygrzebują" sobie z różnych źródeł najrozmaitrze informacje, bo są dociekliwi.

P.S. Zawsze z lekkim uśmieszkiem czytam, kiedy ktoś np. o wyspie, na której mieszkam, pisze, że poznał ją calusieńką w 1 dzień, czy w 2 tygodnie...
Ale cóż, nie możemyi nie musimy być wszyscy tacy sami.

Pozdrawiam
pestka2912
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pestka2912 » 01.03.2009 11:18

Witam!Faktycznie zwiedzenie Splitu w jeden dzień to nie lada wyzwanie , mnie zauroczył , poniżej link gdzie jest kilka zdjęc ze Splitu
, za kilka dniu wrzucę więcej ( brak czasu).Dla nas największym wyzwaniem była wieża a właściwie wyjście na nią (wysoko i pusto)ja miałam w pewnym momencie dosyc ale w połowie się nie cofa. Przepiękna jest też promenada nadmorska , chociaż w sezonie jest dośc zatłoczona ale wrażenie robi napewno :) .Przed samą starówką jest Targ gdzie można kupic wszystko od owoców, pamiątek po ubrania.No a dla mojego dziecka największą atrakcją był oczywiście port i statki.... :lol: w mieście są zarówno drogie restauracje jak i knajpki gdzie można się najeśc za 20-30 kun.SPLIT jets piękny ale ja wolę TRogir-mniejszy, spokojniejszy i bardziej przytulny no i tańszy.Na starówce pyszne lody i sprzedawcy potrafią podac smaki po polsku (nawet zielone jabłuszko :D )Na targu przy moście można kupic Rakiję (polecam gruszkówkę)w wielu smakach jak i inne specjały(wędliny, sery). Myśle ,że każde miasto jest inne i każdy znajdzie coś dla siebie.POZDRAWIAM
http://picasaweb.google.com/pestka2912/Chorwacja2008?feat=directlink
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.03.2009 12:20

pestka2912 napisał(a):...w mieście są zarówno drogie restauracje jak i knajpki gdzie można się najeśc za 20-30 kun....

No to teraz mnie Zaciekawiłaś - poproszę przykłady?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.03.2009 13:25

Schodząc schodami od strony północnej są takie małe knajpki gdzie można zjeść burka albo pizze na kawałki...
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 01.03.2009 13:54

Sławomir Wocial napisał(a):Schodząc schodami od strony północnej są takie małe knajpki gdzie można zjeść burka albo pizze na kawałki...

Również przy dworcu autobusowym / mało romantycznie, ale jednak z widokiem na port pasażerski/ można zjeść właśnie pizzę, burka itp.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.03.2009 14:12

Nie żebym się czepiał - tylko trzy slajsy pizzy czy trzy burki to już c.a.>35 KN no chyba, że chodzi tu o bułkę i jogurt. Mówimy o sytuacji co zamiast obiadu ("...gdzie można się najeść...") w knajpie. No chyba, że tylko o przekąszeniu to luz.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.03.2009 14:16

Iwona Baśka napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):Schodząc schodami od strony północnej są takie małe knajpki gdzie można zjeść burka albo pizze na kawałki...

Również przy dworcu autobusowym / mało romantycznie, ale jednak z widokiem na port pasażerski/ można zjeść właśnie pizzę, burka itp.

Oj, nie polecam.. tam w niektórych ladach chłodniczych biegają karaluchy :? :(

Ale rzeczywiście są knajpki, gdzie można zjeść obiadek za 30-40 kn; to miejsca, które "nastawiaone są" na klientów stołujacych się tam regularnie w przerwie obiadowej (podczas przerwy w pracy).
pestka2912
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pestka2912 » 01.03.2009 16:49

no właśnie,wystarczy oddali się od centrum turystycznego i szukac lokalu gdzie jest mało stolików a i tak przy połowie siedzą Chorwaci, wiadomo wtedy,że jest ok -miejscowi nie jadają na promenadzie w ogródkach gdzie ceny są 100% wyższe, zresztą takie ubocza gdzie w uliczkach wisi pranie i pani siedzi sobie na krzesełku to jest urok i prawdziwa Chorwacja a nie tylko tłumy w popularnych miejscach i konobach z przewodników. :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.03.2009 17:51

Karaluchów nie widziałem, a przed wejściem do akwarium morskiego zawsze burka wciągnę... :) Oczywiście jest to w ramach przekąski.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 01.03.2009 18:46

Sławomir Wocial napisał(a):Karaluchów nie widziałem, a przed wejściem do akwarium morskiego zawsze burka wciągnę... :) Oczywiście jest to w ramach przekąski.

Każdy komandos i croforumowicz powiniem umieć zjeść karalucha.
Oczywiście w ramach przekąski. :wink:
pestka2912
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pestka2912 » 02.03.2009 17:35

AndrzejJ. napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):Karaluchów nie widziałem, a przed wejściem do akwarium morskiego zawsze burka wciągnę... :) Oczywiście jest to w ramach przekąski.

Każdy komandos i croforumowicz powiniem umieć zjeść karalucha.

myślę , że te karaluchy nie są gorsze niż nasze kurczaki w sklepach myte ludwikiem itp a poza tym zawierają dużo białka(tak mówią w filmach przyrodniczych :wink: ) a co do burka to własnie się zastanawiałam dlaczego w chorwacji tak rzadko można zobaczyc psa.... :wink:
ale szczęśliwie od trzech lat na wakacjach jadamy w knajpkach na uboczu i jakoś żyjemy więc nie jest to śmiertelne :lol:
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 22.05.2009 20:58

AndrzejJ. napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):Każdy komandos i croforumowicz powiniem umieć zjeść karalucha.

Proponuję również inne lokalne specjały, np. szakala po dalmatyńsku albo cykady zapiekane w słońcu :lol:
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 09.08.2009 16:44

stola1 napisał(a):
Chciałbym nocą pochodzić po uliczkach Dubrovnika. Z pewnością uliczki są przepięknie oświetlone.

Uliczki i stare miasto są tak pięknie oświetlone, że wieczorkiem albo nocą polecam spacer również na wzgórze (Srd), o ile chęci i czas pozwolą - panorama cudowna, widoki takie, że nie chce się wracać.
Nocą jest tutaj o tyle fajniej, że nie ma upału, który bardzo dokucza podczas wspinaczki przez dzień.
Też najlepiej wyprawa o porze porannej. Idzie się ok. godzinkę, ale proszę pamiętać, żeby się zabezpieczyć przed słońcem, bo raczek murowany.
Za to w nagrodę cudowny widok, jeden z najładniejszych, jakie spotkałam. :D

W tym roku wybieram się również na 2 dni do Dubrovnika i chciałam spytać o wzgórze, czy łatwo znaleźć drogę? Jakiś szlak? :wink:
Ava
Podróżnik
Dubronik-Split-Trogir-Szybenik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ava » 17.09.2009 10:57

Dubrownik - wystarcza jeden dzien mozna wejsc tez na mury ale odplatnie, najlepsze zdjecia panoramy od poludnia, prawie za miastem

Split - stare miasto plus knajpa wystarczyl mi wieczor - piekinie osiwietone tu de facto zwiedxasz tylko Palac Dioklecjana, mozna posiedziec na nabrzezu

Dla bedacych w tej okolic polecam Trogir tez na liscie Unesco -tez wystarczy wieczor
oraz Szybenik tez wieczor i pieknie oswietlone zabytki a blisko wodospady Krka - calodniowa/ poldniowa wyceiczka a kapiela i statkiem a tu knajpke Steak House i pyszne gnochi za 45kun :) i piekny widok z niej

Nocowalam pod Trogirem na kempingu Vrjanica Belvedere opinie tu: http://e-camping.net/pl/country/2.html i wszedzie tu robilam sobie wycieczki

A i koniecznie Rafting na Cetinie k Omisia :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Zwiedzanie Splitu i Dubrownika - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone