holm napisał(a):Popiel napisał(a):Split nie powalił mnie na kolana, a te kilka dni co się spędza w Cro trzeba rozsądnie rozplanować.
Oprócz tych murów, co jest tak wyjątkowego w samym Splicie do zobaczenia, by poświęcić na niego cały dzień?
Dubrownik, Trogir, Primosten, Korcula... to bardzo piękne miasta, ale w gruncie rzeczy podobne do siebie pod względem architektonicznym.
Split jest wyjątkowy - jest taką mieszaniną Rzymu, Venecji i Dubrownika w jednym. (oczywiście stare miasto). Ale oczywiście to kwestia upodobań.
Sławomir Wocial napisał(a):Schodząc schodami od strony północnej są takie małe knajpki gdzie można zjeść burka albo pizze na kawałki...
Iwona Baśka napisał(a):Sławomir Wocial napisał(a):Schodząc schodami od strony północnej są takie małe knajpki gdzie można zjeść burka albo pizze na kawałki...
Również przy dworcu autobusowym / mało romantycznie, ale jednak z widokiem na port pasażerski/ można zjeść właśnie pizzę, burka itp.
AndrzejJ. napisał(a):Sławomir Wocial napisał(a):Karaluchów nie widziałem, a przed wejściem do akwarium morskiego zawsze burka wciągnę... Oczywiście jest to w ramach przekąski.
Każdy komandos i croforumowicz powiniem umieć zjeść karalucha.
Oczywiście w ramach przekąski.
stola1 napisał(a):Chciałbym nocą pochodzić po uliczkach Dubrovnika. Z pewnością uliczki są przepięknie oświetlone.
Uliczki i stare miasto są tak pięknie oświetlone, że wieczorkiem albo nocą polecam spacer również na wzgórze (Srd), o ile chęci i czas pozwolą - panorama cudowna, widoki takie, że nie chce się wracać.
Nocą jest tutaj o tyle fajniej, że nie ma upału, który bardzo dokucza podczas wspinaczki przez dzień.
Też najlepiej wyprawa o porze porannej. Idzie się ok. godzinkę, ale proszę pamiętać, żeby się zabezpieczyć przed słońcem, bo raczek murowany.
Za to w nagrodę cudowny widok, jeden z najładniejszych, jakie spotkałam.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne