Ponieważ w lipcu planuję podróż do Cro przez przejście graniczne w Zwardoniu wczoraj zrobiłem na moto mały rekonesans przed wyjazdowy .. trasa Katowice - Bielsko Biała - Żywiec - Zwardoń - Skalite - Jabłonków - Wisła - Katowice .
A więc trasa wygląda tak ...
dalej trwają prace na obwodnicy bielska i wyznaczony jest objazd na żywiec (kawałek trasą S1 na Skoczów do zjazdu na Al. Andersa , którą dojeżdżamy do drogi nr 69 na Żywiec) w sumie nie ma tam żadnego problemu , korków nie było chociaż jechałem w sobotę w godz. popołudniowych
Do rozważenia jest ewentualna jazda z Katowic do Skoczowa (i potem S1 w kierunku Bielska) drogą nr 81 - zyskujemy ominięcie dużej ilości fotoradarów i skrzyżowań na trasie E75, ale znowu przed samym Skoczowem na drodze 81 jest zwężenie i nawet PROGI ZWALNIAJĄCE ze względu na podmycie części drogi przez Wisłę - jednak w sumie jest to kawałek i też korków tam nie było (tamtędy wracałem) ..
co do drogi nr 69 to zdarzają się odcinki dość dziurawe (szczególnie do Wilkowic) ale utrudnień jakiś szczególnych nie ma .. spokojna jazda
Żywiec zaczyna się i kończy na pierwszym rondzie do którego dojeżdżamy i skręcamy w prawo na obwodnicę (Przybędza, Węgierska Górka) - droga super ..... dalej właściwie też żadnych utrudnień - w Milówce super most ( http://wodniak.cba.pl/090418_milowka_most/index.html)
Po stronie Słowackiej pomiędzy Skalite a Cierne naprawiany jest odcinek drogi - ruch wahadłowy - ale postój parę minut góra ...
Tak więc wszystkim wybierającym się do Cro przez Zwardoń polecam tą trasę .
pozdrawiam