Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zwardoń - nie ma problemów :)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomasz R.
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz R. » 04.07.2010 19:25

ttomee napisał(a):Witam,
jadę w tym roku przez Zawroń. Gdzie przed autostradą w Żylinie mogę kupić winetkę na słowackie autostrady?
Pozdrawiam czytających

Kolego zależy w jakich godzinach pojedziesz. Ja kupiłem od razu za granicą w Zwardoniu po lewej stronie. Tylko że jechałem popołudniem.

Nie polecam przejazdu przez Bielsko-Białą jadąc do Zwardonia. Rozkopali miasto strasznie!!!!
ttomee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttomee » 04.07.2010 19:32

Tomasz R. napisał(a):
jadę w tym roku przez Zawroń. Gdzie przed autostradą w Żylinie mogę kupić winetkę na słowackie autostrady?
Pozdrawiam czytających

Kolego zależy w jakich godzinach pojedziesz. Ja kupiłem od razu za granicą w Zwardoniu po lewej stronie. Tylko że jechałem popołudniem.

Nie polecam przejazdu przez Bielsko-Białą jadąc do Zwardonia. Rozkopali miasto strasznie!!!!

będziemy jechać w godzinach poranno-południowych. Dzięki za info o BB

Pozdrawiam
Martyna 111
Odkrywca
Jak wyglada obecnie przejazd przez Zwardoń?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 21.07.2010 12:15

Witam. Bardzo proszę o info od osób ,które tą trasą jechały w tym miesiącu. Jak wygląda dojazd do Zwardonia od strony Katowic i jak dalej po słowackiej stronie.Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 21.07.2010 12:34

Bardzo dziękuję za przeniesienie wątku. Tylko co z tego wynika? Ja prosiłam o aktualne informacje, a nie dyskusję o winietkach. No ale cóż. Inni mogą zakładać miliony wątków o pogodzie, przejazdach na dowód, czy jeszcze lepiej braku prawa jazdy i tych się nie przenosi . Może jednak odezwie się ktoś kto w ostatnich dniach przejeżdżał przez Zwardoń, bo czytałam wiele sprzecznych informacji. , że przejazd jest w porządku, albo ,że tragedia. Jeżeli ktoś mógłby mi udzielić info , bez zjadliwości, która na tym forum gości nagminnie, to bardzo proszę i dziękuję.
zpoe
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zpoe » 21.07.2010 13:06

mnie także interesuje aktualny stan drogi od Katowic do Zwardonia gdyż w drugim tygodniu sierpnia mam zamiar tamtędy jechać
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 21.07.2010 13:14

Pozdrawiam czytających

Witam. W miejscowości Cadca jest po lewej stronie (jadąc do Żyliny) stacja benzynowa OMV i tam zawsze kupuję winiety. Pozdrawiam
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 21.07.2010 13:17

zpoe napisał(a):mnie także interesuje aktualny stan drogi od Katowic do Zwardonia gdyż w drugim tygodniu sierpnia mam zamiar tamtędy jechać

Witam. Witam. Ja polecam taki wariant. w Bielsku kierować się na Szczyrk, na rondzie w miejscowości Buczkowice skręcić w lewo (3 zjazd) i dojechać do drogi z Bielska do Żywca (w ten sposób omija się najgorszy odcinek drogi z robotami drogowymi). Dalej trzeba jechać w stronę Żywca, gdzie na pierwszym rondzie kierujemy się na Zwardoń. W tej chwili nie ma robót drogowych aż do Zwardonia. Po przejechaniu granicy zostaje nam około 15 km i wjeżdżamy w Cadcy na drogę E75 z Cieszyna. Kierujemy się dalej na Żylinęi i dalej w stronę Cro. Odradzam dojazd do Żyliny przez Cieszyn i dalej przez czeski Jablunkov, bo są tam masakryczne roboty drogowe. Życzę szerokiej drogi i pozdrawiam wszystkich.
aegiss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegiss » 21.07.2010 13:27

consett0805 napisał(a):....
Do rzeczy reszta trasy do Bielska i Żywca bez problemowo cała trasa do Bratysławy wzorowa (mandacik 20 euro- przy okazji był temat o zakazie używania GPS jest to bzdura można używać do woli)
.....

kolego mylisz sie zakaz uzywania GPS obowiazuje jesli masz go zamontowany na przedniej szybie samochodu-wg.Słowaków zasłania ona widocznosc i taki zakaz jest wprowadzony.Pozdro.
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 21.07.2010 14:13

Piamir bardzo dziękuję za info. Zastanawiałam się właśnie który wariant lepszy przez Cieszyn ,czy przez Zwardoń. Wychodzi na to,ze lepiej wybrać Zwardoń. Jechałam 2 lata temu przez Zwardoń, wtedy było paskudnie. W tamtym roku przez Cieszyn , ale w tym chyba wybierzemy pierwszy wariant. Dzięki i pozdrowienia.
Lelon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelon » 21.07.2010 14:21

piamir napisał(a):Witam. Witam. Ja polecam taki wariant. w Bielsku kierować się na Szczyrk, na rondzie w miejscowości Buczkowice skręcić w lewo (3 zjazd) i dojechać do drogi z Bielska do Żywca (w ten sposób omija się najgorszy odcinek drogi z robotami drogowymi). Dalej trzeba jechać w stronę Żywca, gdzie na pierwszym rondzie kierujemy się na Zwardoń.

Jaki to ma sens jak zgodnie z serwisem kierowców GDDiK na odcinku Bielsko-Biała - Żywiec NIE MA ŻADNYCH robót drogowych?
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 21.07.2010 14:39

aegiss napisał(a):
consett0805 napisał(a):....
Do rzeczy reszta trasy do Bielska i Żywca bez problemowo cała trasa do Bratysławy wzorowa (mandacik 20 euro- przy okazji był temat o zakazie używania GPS jest to bzdura można używać do woli)
.....

kolego mylisz sie zakaz uzywania GPS obowiazuje jesli masz go zamontowany na przedniej szybie samochodu-wg.Słowaków zasłania ona widocznosc i taki zakaz jest wprowadzony.Pozdro.

oryginalewnetualnie jak ktos woli oryginal
Ostatnio edytowano 21.07.2010 14:44 przez osimek1, łącznie edytowano 2 razy
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 21.07.2010 14:43

Jeszcze raz napiszę DROGA DO ZWARDONIA JEST DOBRA niema żadnych robót przynajmniej tak było 3 tygodnie temu kiedy jechałem na wakacje.
Droga za granicą też ok ale jechać przepisowo POLICJA nie śpi.
Winietę w czasie jazdy dziennej kupi się w kilku punktach na przestrzeni 5 km za granicą wyraźnie opisane punkty. Ja przekroczyłem granice około gdz 8 rano i zakupiłem w sklepie spożywczym tuż przy samej drodze. Dla tych którzy jadą w nocy na pierwszych stacjach z paliwem lub w Zilinie gdzie niema najmniejszego problemu.
Dla kolegi który twierdzi że się mylę w sprawie korzystania z NAWIGACJI miałem ją zamontowaną i auto zatrzymane razem zemną też miał zamontowaną. Zatrzymano nas za prędkość a nie za używanie GPSu a że policjant bardzo miły i z 40 euro zjechał mi na 20 mandatu krótka rozmowa zapytałem czy jest prawdą, że przyklejony GPS niema prawa być, Odpowiedział że można. Co miał by na celu aby mnie okłamać? Jeszcze doradził aby przez najbliższe 20 km jechać przepisowo bo w białej Fabi są koledzy z kamerką.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 21.07.2010 17:02

Jechałem do Chorwacji w tym samym dniu i tą samą trasą co consett0805 więc i moje odczucia są podobne. Denerwowały mnie jak zawsze światła pomiędzy Katowicami i Bielskiem, które są na każdym chyba skrzyżowaniu. Zaraz za Bielskiem podobno jest zwężenie i jakieś roboty więc pojechałem do Buczkowic przez centrum Bielska - jak napisał piamir. Do Zwardonia żadnych robót. Winietkę kupiłem w pierwszym sklepie w Skalitem zaraz za granicą.
W drodze powrotnej pojechałem na Cieszyn. Jest już obwodnica Jablunkowa ale za to remont drogi za Trzyńcem, więc tam się trochę traci. Za to szybki i wygodny dojazd do Katowic z Cieszyna przez Pawłowice i dalej "Wiślanką" (nie kierować się z Cieszyna nową dwupasmówką na Bielsko bo to strata czasu). W sumie obie drogi są porównywalne - nie wiem która lepsza.
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 22.07.2010 10:29

Lelon napisał(a):
piamir napisał(a):Witam. Witam. Ja polecam taki wariant. w Bielsku kierować się na Szczyrk, na rondzie w miejscowości Buczkowice skręcić w lewo (3 zjazd) i dojechać do drogi z Bielska do Żywca (w ten sposób omija się najgorszy odcinek drogi z robotami drogowymi). Dalej trzeba jechać w stronę Żywca, gdzie na pierwszym rondzie kierujemy się na Zwardoń.

Jaki to ma sens jak zgodnie z serwisem kierowców GDDiK na odcinku Bielsko-Biała - Żywiec NIE MA ŻADNYCH robót drogowych?

Witam. To jest tak, że jadąc do W-wy od Katowic mamy piekną drogę wjazdową do W-wy w Jankach, a stoi się do Okęcia w mega korku. Bielsko-Biała same w sobie nie jest zbyt przyjazne dla kierowców i przejazd przez miasto jest upierdliwy. Jadąc od Katowic w stronę Żywca mamy po drodze sasiedztwo budowy odwodnicy Bielska, a odcinek Bielsko - Żywiec moim zdaniem jest najgorszy na odcinku Bielsko ul. Żywiecka do Łodygowic. Dlatego twierdzę, że po oddaniu południowej obwodnicy Bielska (zjazd z drogi nr 1 w stronę Macro i dalej w stronę Szczyrku) jest najlepszym sposobem na przejechanie Bielska. Ale to tylko moje prywatne zdanie.
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 22.07.2010 10:44

Martyna 111 napisał(a):Piamir bardzo dziękuję za info. Zastanawiałam się właśnie który wariant lepszy przez Cieszyn ,czy przez Zwardoń. Wychodzi na to,ze lepiej wybrać Zwardoń. Jechałam 2 lata temu przez Zwardoń, wtedy było paskudnie. W tamtym roku przez Cieszyn , ale w tym chyba wybierzemy pierwszy wariant. Dzięki i pozdrowienia.

Witam. Na chwilę obecną polecam jednak wariant przez Zwardoń. Jedyną zaletą wariantu przez Cieszyn jest odcinek drogi S1 Bielsko - Cieszyn. W Czechach jadąc w stronę Żyliny jedziemy drogą E 75, którą podróżuje mnostwo tirów, a pomiędzy Trzyńcem i Jablunkowem są roboty drogowe, zwężenia, wyjazdy z budowy. Ponadto jak ktoś jeszcze nie jechał przez Zwardoń, to warto nią jechać dla samych widoków. Proszę uważać w Cadcy na policję, która czai się na ograniczeniach prędkości do 40 km/h, czasem najpierw stoi niepozorne auto z fotoradarem,a trochę dalej stoi patrol i łapie konkretne auta. Sam tego doświadczyłem. Pozdrawiam i szerokiej drogi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zwardoń - nie ma problemów :) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone