Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żupania splicko-dalmatyńska i inne atrakcje - wakacje 2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
salad107
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) salad107 » 23.02.2025 17:16

Dzień dobry.

To będzie pierwsza relacja z jednej z moich chorwackich podróży. Wizyta nad Jadranem numer trzy w moim życiu. Rok 2021, gorący Lipiec. Wybieramy trasę Słowacja - Węgry - Chorwacja. Już na polskiej granicy jesteśmy legitymowani z naszych "paszportów codivowych". Ciężkie czasy. Wjeżdżając do Węgier spotkało nas to samo. Na szczęście poszło równie gładko.

Jako miłośniczka Budapesztu nie mogłam sobie odpuścić i trzeba było zostać tam na conajmniej jeden dzień i noc. Poniżej kilka zdjęć z tej pięknej miejscowości nad Dunajem, niezbyt wiele, żeby nie robić offtopica na chorwackim forum. Niemniej jednak uważam, że coś tam warto pokazać :zeby:

park.jpg

Park Miejski w Budapeszcie

Zrzut ekranu 2025-02-23 142134.jpg

Plac Bohaterów

123.png

Robi wrażenie...

skwer.png

Skwer Erzsébet

stefan.png

Bazylika św. Stefana

mlyn.jpg

Budapest Óriáskereke - węgierski diabelski młyn, z którego ponoć rozciąga się piękny widok na Budapeszt

parlament.jpg

Budynek parlamentu w Budapeszcie - w gorzszej aurze, bo pogoda zaczęła się psuć, niemniej na mnie zawsze działa tak samo, uważam,że jest wyjątkowo piękny

zamek.jpg

Widok na Danube i Zamek Królewski

woda.jpg

Co chwilę można było zauważyć jakiś stateczek lub prom przecinający Dunaj

fontanna.jpg

Liberty Square Interactive Fountain - intrygująca fontanna, niestety nie dało się zrobić zdjęcia z nią samą, non stop ktoś przechodził między strumieniami wodnymi...

park1.jpg

Wybraliśmy sie również na spacer do Harangvölgy - czyli baaardzo zielonego miejsca pośród miejskiego gwaru. Niestety część moich zdjęć "usunęła się" i nie mam najładniejszych kadrów z tej okolicy, tylko taki prosty, zachodzik słońca w parku...

kosc.jpg

Wieczorny Kościół św. Krzyża

somsiadkotel.jpg

Nasz uroczy "somsiad" z pokoju na wprost, słodki widok na dobranoc :serduszka:

Poranek w Budapeszcie powitał nas podobną pogodą do dnia poprzedniego. Jakoś przed południem ruszyliśmy dalej ponieważ chcieliśmy jeszcze w drodze spędzić 2-3h nad Balatonem.

parowki.jpg

Dojechaliśmy do Siofok ! Można w końcu pierwszy raz w tym roku wyłożyć blade parówki i kąpać się w gorącym słoneczku.

Niestety nie trwało to zbyt długo, bo za chwilę za horyzontem zaczęły zbierać się burzowe chmury.

burza1.jpg

burza2.png

Pogoda nie pozwoliła na dalszy plażing, zaczęło grzmieć i padać - ogólnie kocham burzę i bardzo się cieszyłam z takich widoczków, ale troszkę szkoda mi było, że trzeba było szybciej zawinąć się z Siofok. Pomimo tego, że jest tam kompletny PRL, lubię i polecam tą miejscowość.

Swoją drogą Siofok poznałam już kilka lat wcześniej - urocze miejsce!
siofok.jpg

ptoki.jpg

siofok2.jpg

siofok3.jpg

----------------------------------------------------
I w końcu, wjechaliśmy do Chorwacji! Buchnęło duchotą, nic nowego!
Autostrady nie są super drogie, ale wybraliśmy drogę landową. Chcieliśmy zobaczyć jak wyglądają mniejsze miasteczka i wsie.

Tutaj na przykład miasteczko Prelog - zwykła, normalna mieścinka.
prelog.jpg

Zatrzymaliśmy się również na chwilkę, aby zobaczyć Varazdinskie Jezero. Woda była wyjątkowo morska/turkusowa, znowu zaczynało się chmurzyć...
vara.jpg

W miejscowości Brocanac dorwało nas urwanie chmury. Deszcz lał się strumieniami, pioruny strzelały obok drogi. Trzeba było na chwilę zjechać na pobocze, bo mieliśmy nieodparte wrażenie, że za chwilę woda z głębokich kałuż zaleje silnik naszego niskiego Mercedesa. Nie pierwszy raz spotyka nas taka sytuacja w okolicach Jezior Plitwickich. Ten klimat taki już jest... :jezykprosto:
merol.jpg

Pogoda nie rozpieszczała już do wieczora. Wprawdzie przestało padać, ale było szaro,buro i duszno. Dopiero po zachodzie słońca przejaśniło się i ujrzeliśmy przepiękny zarys szczytów Parku Narodowego Paklenica.
paklenica.png

Jakoś przed północą znaleźliśmy się już niedaleko Splitu, ale nasz nocleg rozpoczynał się dopiero o 15:00 kolejnego dnia. Postanowiliśmy,że dokupimy sobie jedną nockę w pensjonacie w Kasteli, bo akurat zjeżdżaliśmy z góry w kierunku tej miejscowości. Nocny widok z serpentynek przepiękny!
kastel.jpg

Już po północy miła właścicielka wydała nam klucze do pokoju, za który zapłaciliśmy jakoś 200kun (tęskni mi się za tą walutą!!!). Byliśmy zmęczeni podróżą więc po prysznicu padliśmy jak dzieci. Poranek obudził nas takim widokiem:
widokkastel.jpg

Kocham Polskę i bardzo cieszę się, że jestem Polką. Jednak osobiście uważam,że mogłabym być też Chorwatką i mieszkać w takich uroczych wioskach :peace:

Mieliśmy jeszcze trochę czasu, aby odebrać apartament. Oczywiste było więc, że wybierzemy się do pobliskiego Trogiru na śniadanko i lody lawendowe. Ach Trogir i jego włoski urok! :nice:
trogir1.jpg

trogir2.jpg

trogir3.jpg

trogir4.png

trogir5.jpg

trogir6.jpg

trogir7.jpg

Niestety w samym Trogirze było tego dnia tak tłoczno i duszno, że na szybko obejrzeliśmy miasto i most, po czym wsiedliśmy do auta i zaczęliśmy szukać jakiejś pobliskiej plaży. Miejska plaża była zatłoczona, ale przecież było tak blisko na Ciovo,że szkoda byłoby nie zobaczyć tej wysepki. Postanowiliśmy dołożyć sobie to miejsce jako dodatkową atrakcję. Ale to już w kolejnym poście! Zostawiam Was z pięknym widoczkiem z Ciovo na zachętę aby tu wrócić! :proszedzieki:
ciovo1.jpg

Dziękuję tym, którzy dotrwali do tego momentu i zapraszam na dalszą część wkrótce!

PS. Widzę, że jakościowo te zdjęcia to takie małe koszmarki. Niestety nie miałam wtedy super aparatu, a jedynie Iphone 12, ale niestety chmura mi umarła i... odzyskanie ich w pełnej jakości graniczyło z cudem. Udało się część przywrócić na chmurę, część na google zdjęcia,a wiele zdjęć niestety przepadło na ament. No cóż, liczą się wspomnienia i mam nadzieję, że nikomu nie będzie to jakoś specjalnie przeszkadzać.
empire13
Cromaniak
Re: Żupania splicko-dalmatyńska i inne atrakcje - wakacje 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 23.02.2025 17:30

salad107 napisał(a):Jako miłośniczka Budapesztu nie mogłam sobie odpuścić i trzeba było zostać tam na conajmniej jeden dzień i noc. Poniżej kilka zdjęć z tej pięknej miejscowości nad Dunajem, niezbyt wiele, żeby nie robić offtopica na chorwackim forum.

Jako miłośnik Budapesztu chętnie obejrzałbym więcej zdjęć ;)
A offtopy są ok. Nie samą Chorwacją cromaniak żyje :)

Niestety w samym Trogirze było tego dnia tak tłoczno

W sezonie po godzinie 7:00 jest tam zawsze tłoczno ;)

Widzę, że jakościowo te zdjęcia to takie małe koszmarki.

Jest spoko, czekam na więcej zdjęć z samej Chorwacji :)
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 23.02.2025 19:55

Jestem. Konkretna relacja. :piwo:
salad107
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) salad107 » 23.02.2025 20:30

empire13 napisał(a):
salad107 napisał(a):Jako miłośniczka Budapesztu nie mogłam sobie odpuścić i trzeba było zostać tam na conajmniej jeden dzień i noc. Poniżej kilka zdjęć z tej pięknej miejscowości nad Dunajem, niezbyt wiele, żeby nie robić offtopica na chorwackim forum.

Jako miłośnik Budapesztu chętnie obejrzałbym więcej zdjęć ;)
A offtopy są ok. Nie samą Chorwacją cromaniak żyje :)

Widzę, że jakościowo te zdjęcia to takie małe koszmarki.

Jest spoko, czekam na więcej zdjęć z samej Chorwacji :)

Super wiedzieć. Następnym razem wrzucę coś extra!
Postaram się jutro dorzucić nowy post z tej wycieczki!

ziemniak napisał(a):Jestem. Konkretna relacja. :piwo:

Zapraszam i bardzo się cieszę, że ktoś chce poczytać o tej pięknej wycieczce :D

To była nasza pierwsza dalsza podróż jako para i pierwszego wieczoru prawie pokłóciliśmy się na śmierć! Ale nam przeszło. Jednakże ta wycieczka dzięki temu zostanie długo w naszej pamięci :rotfl:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 23.02.2025 20:39

Cześć Salad, zwana dalej Natalią

Widzę, że dość odległa epoka

Bardzo ciekawie się zapowiada

Tym razem kłopotliwy, a jak niektórzy i niektóre mówią, mało konwencjonalny komentator ;) , ma same dobre wieści :)

1. Budapeszt. Tak. Niczego im nie zazdroszczę, oprócz mrowia spacerowych statków białej floty
2. Ładny kot !! Skąd się tam wziął mój kot :) Aż się rozejrzałem po domu, czy czasem nie pojechał sobie na wycieczkę do Budapesztu :)

3. A węgierska zupa, czyli Balaton ma się dobrze ;) A Siofok na przystanek tranzytowy bardzo dobry, Tez tam bywaliśmy. Ale północna strona Balatonu, ktoś powie lepsza. Ale południowa, np. ten Siofok spokojniejsza i łatwiej dostępny po trasie. I taki, trochę przyjemnie nudny, pomiędzy kolorową Chorwacją, a metropolią Budapeszt. Nadaje się na przystanek, żeby chwilę odsapnąć

4. A polskie parówki bardzo ładne ;) :) Duży plus za brak lokowania produktu, w postaci lakieru do paznokci :) ... Ciągle tu to widzę, te lakiery na dole lub górze, jak na jakieś wesele do nowej wólki .... Temat staje się oklepany.... Tu jakaś nowość )) .... I jak z takimi lakierami nurkować :faja: ;) Wakacje, to nie praca z "pazurami" i przesadnymi kreacjami. Dajcie sobie odpocząć, bez szkody dla swojego wizerunku

5. Też lubię drogi landowe i popatrzeć sobie na tą prowincję inerioru

6. Deszcz, jak deszcz... W HR często jest deszcz na dojeździe?? A potem brak deszczu ...i dobrze
7. A chorwackie, prowincjonalne jezioro ładniej się zaprezentowało niż kultowy, "stoliczny" Balaton
8. Kasztele. Lubię w odróżnieniu od wielu. I dobrze.

9. Nic straconego. Jako Polka możesz sobie zamieszkać w Chorwacji. Może wreszcie ruszysz ten watek, który założyłem pół roku temu. I który stoi i nic :cfaniak: ;)

10. Euro, kuny, złotówki ?? Cieszmy się je kochać, bo tak szybko odchodzą, czyli znikają ?? :rotfl: :)

11. Widok z rana. Ło proszę pani, gdzie te Kasztele, hen, hen, za drogą. Ale landskajp ok :)
12. A Trogir jak zwykle Best. Natalia, nie narzekaj. Gdzie masz te tłumy w Trogirze ?? :)

13. A fotki. Potwierdzam. Ok.. Widać to zwłaszcza po tych z długimi plenerami... Wyrażne, ostre, co nie zawsze jest takie oczywiste ...Jest i na pewno będzie dobrze :)

Pisz. Może będą jakieś mniej płaskie atrakcje, niż zwykle ;) . Bo co do płaskiej Żupanii Splicko-Dalmatyńska, to raczej nie mam większej nadziei :)

P.S. .. Pewnie się pokłóciliście, bo mieliście stresa z tym pierwszym noclegiem ad hoc.
Nie pierwsi, nie ostatni :)

.....
salad107
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) salad107 » 24.02.2025 20:56

. Ładny kot !! Skąd się tam wziął mój kot :) Aż się rozejrzałem po domu, czy czasem nie pojechał sobie na wycieczkę do Budapesztu :)

Kot podróżnik! Ciekawe tylko jak dotarł, bo u mnie w aucie na pewno go nie było. Pewnie miał ochotę poznać trochę budapesztańskich kocic :coool:

3. A węgierska zupa, czyli Balaton ma się dobrze ;) A Siofok na przystanek tranzytowy bardzo dobry, Tez tam bywaliśmy. Ale północna strona Balatonu, ktoś powie lepsza. Ale południowa, np. ten Siofok spokojniejsza i łatwiej dostępny po trasie. I taki, trochę przyjemnie nudny, pomiędzy kolorową Chorwacją, a metropolią Budapeszt. Nadaje się na przystanek, żeby chwilę odsapnąć

Następnym razem sprawdzę inną miejscowość, ale Siofok ma w sobie coś uroczego :)

4. A polskie parówki bardzo ładne ;) :) Duży plus za brak lokowania produktu, w postaci lakieru do paznokci :) ... Ciągle tu to widzę, te lakiery na dole lub górze, jak na jakieś wesele do nowej wólki .... Temat staje się oklepany.... Tu jakaś nowość )) .... I jak z takimi lakierami nurkować :faja: ;) Wakacje, to nie praca z "pazurami" i przesadnymi kreacjami. Dajcie sobie odpocząć, bez szkody dla swojego wizerunku

Och nie! W następnym poście będą moje giry z pomalowanymi pazurami! :rotfl:

11. Widok z rana. Ło proszę pani, gdzie te Kasztele, hen, hen, za drogą. Ale landskajp ok :)

Hmm... miejscowość z bookingu potwierdzona - Kastel Novi. A zameczków kilka jeszcze będzie :zeby:

P.S. .. Pewnie się pokłóciliście, bo mieliście stresa z tym pierwszym noclegiem ad hoc.
Nie pierwsi, nie ostatni :)

Na szczęście udało nam się pogodzić i do tej pory jakoś razem trwamy. Bywa ciężko, ale cóż jesteśmy tylko ludźmi. Najgorsze, że w tej parze to ja jestem ogromną fanką Chorwacji, a stary tak trochę mniej. Już mu się nudzi i skoczyłby gdzieś indziej,ale ciągle coś wymyślam, żeby jednak go nadal krajem nad Jadranem interesować. W czerwcu tak czy siak obiecał, że pojedziemy. Trzeba tylko znaleźć kolejną fajną miejscówkę... :chytry:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.02.2025 23:22

Witaj , Natalio , z przyjemnością popatrzyłem na Twoje zdjęcia - to nie koszmarki :mg: , poza tym w relacji nie jakość zdjęć jest najważniejsza :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 24.02.2025 23:46

salad107 napisał(a):... Kot podróżnik! ....

Tak konkretnie, to kotka...Ale koty też lubi ;)

No dobra, z tymi pazurami wybaczam :D A niech wam wszystkim będzie, :) Ale jak tu nurkować z pazurami, lakierami i płetwami na girach. :D .... A może nawet i sztucznymi rzęsami :zeby:

Słuchaj Natalia, mam pewne obiekcje 8) .... Serio chcesz pokazywać te kasztele z detalami :la: ?? ...Może wstaw jakieś słabsze foty, bo się ludzie zlecą ?? ....

A w ogóle, to te kasztele, to dziadostwo... Woda brudna, czarna. Pełno tam Chorwatów, którzy zawłaszczyli sobie chorwackie plaże 8) :mg: .... I same bloki z wielkiej płyty //

Alik jakiś ?? Znaczy się fan all incl ?? Ciężka robota Cię czeka. Nie chcę się wtrącać, ale efekty wychowawcze mogą być marne, bo to twarde sztuki, te Aliki ?? :) W ostateczności jakiś nowy model ;)

A może mu tam niewygodnie w tej Chorwacji ?? Nie gada czasem, że go kamienie w tyłek gniotą. ?? Daj mu jakąś robotę. Niech Ci np wyciągnie perłę z Jadrana, z ośmiu metrów 8O :) ...I masz chłopa na dwa dni, a może tydzień, z głowy :cojest:

.....
Ostatnio edytowano 25.02.2025 17:42 przez AdamSz, łącznie edytowano 3 razy
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 25.02.2025 10:32

Siofok - ale fajnie :verryhappy:
To było miasto mojego pierwszego w życiu zagranicznego wyjazdu więc wspominam z duuużym sentymentem :oczko:
salad107
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) salad107 » 25.02.2025 21:29

Kapitańska Baba napisał(a):Siofok - ale fajnie :verryhappy:
To było miasto mojego pierwszego w życiu zagranicznego wyjazdu więc wspominam z duuużym sentymentem :oczko:

Witaj! Tak, jest tam klimacik. Takiej starej, prlowskiej, nadmorskiej Polski. Przynajmniej ja to tak kojarzę :D

AdamSz napisał(a):
salad107 napisał(a):... Kot podróżnik! ....

Tak konkretnie, to kotka...Ale koty też lubi ;)

No dobra, z tymi pazurami wybaczam :D A niech wam wszystkim będzie, :) Ale jak tu nurkować z pazurami, lakierami i płetwami na girach. :D .... A może nawet i sztucznymi rzęsami :zeby:

Słuchaj Natalia, mam pewne obiekcje 8) .... Serio chcesz pokazywać te kasztele z detalami :la: ?? ...Może wstaw jakieś słabsze foty, bo się ludzie zlecą ?? ....

A w ogóle, to te kasztele, to dziadostwo... Woda brudna, czarna. Pełno tam Chorwatów, którzy zawłaszczyli sobie chorwackie plaże 8) :mg: .... I same bloki z wielkiej płyty //

Alik jakiś ?? Znaczy się fan all incl ?? Ciężka robota Cię czeka. Nie chcę się wtrącać, ale efekty wychowawcze mogą być marne, bo to twarde sztuki, te Aliki ?? :) W ostateczności jakiś nowy model ;)

A może mu tam niewygodnie w tej Chorwacji ?? Nie gada czasem, że go kamienie w tyłek gniotą. ?? Daj mu jakąś robotę. Niech Ci np wyciągnie perłę z Jadrana, z ośmiu metrów 8O :) ...I masz chłopa na dwa dni, a może tydzień, z głowy :cojest:

.....

Sztuczne rzęsy kiedyś nosiłam. Jako młodsza dziewczyna, ale leżenie 3h w gabinecie kosmetycznym z zamkniętymi oczami to nie dla mnie. Co innego jakieś SPA, masaże, ale zakładanie tego nie było przyjemne. Teraz raczej preferuję make up minimalny, a na codzień to raczej brak.

Co do nurkowania - coś tam mi się udało w masce z Decathlonu, w 2018r. w Ninie i Zadarze, ale tam słabo z podwodną fauną florą. Trochę lepiej było w Zivogosce Blato w lipcu 2024r. Jakieś mniejsze rybki i muszelki się znalazły. I duuuużo ładnych kamyczków!

Nie, nie, mój partner to nie Alik. To prawdziwy toruński piernik :D do tej pory nie rozumie dlaczego ja, krakus z krwi i kości, wychodzę na pole :D Raczej bardziej interesują go komputery, ewentualnie wycieczki rowerowe więc i nad tym zastanawiam się w tym roku. Wypożyczyć rower i coś tam w Chorwacji rowerowo pozwiedzać. Pomysł z perłą świetny, uśmiałam się :rotfl: zaproponuję i może usłyszę "challenge accepted"!
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 25.02.2025 23:31

salad107 napisał(a):.... make up minimalny, a na codzień to raczej brak. ....

o, to, to :)

Natalia, Ty, to jednak jesteś super obserwatorka i dobrze kojarzysz... 8O :) Siofok, peerelowska nadmorska. :oczko: Właśnie niedawno popełniłem teksta na sąsiednim wątku u kolegi ajdadi, oceniający 8), (w żadnym wypadku, nie oczerniający), bratanków w powyższym.
Kupiłem tam kiedyś w tym Siofoku, kwaterę na jedną noc, za 50 eurasków. Dawno to dość było, kaska dość duża była.. Wrażenia, okno otwierać delikatnie, grozi wypadnięciem szyby. A synek ciągle siedział w wucecie i bawił się spłuczką na sznurku, bo to urządzenie pierwszy raz widział. Tata, ale fajne :) A Siofok puściutki był w najwyższym sezonie, Też poleżeliśmy na trawie. Pomoczyliśmy nogi w Balatonie. Cos tam zjedliśmy za bardzo duże węgierskie pieniądze 8) ... i bardzo male polskie pieniądze :) .
I fajnie było w tym trochę, jakby muzeum, lekkim skansenie, czy coś ;)

A twojego, to coraz bardziej lubię. :) Nie dość, że piernik krzyżak, ;) .... to jeszcze rowerzysta :) ..."Słuchaj mężu, idę na pole.. ja, ja, to Idź" :) (regionalizmy, mówi tak, czy już się odzwyczaił, bo ja już dawno ??)

A Kasztele idealne na rower. Też sobie pojeżdziłem od Trogiru do Splitu ok 30 km. W te i we wte, I za Trogir na Marinę też. Za Split nie. Ale w Splicie tak. Super sprawa, po Splicie na rowerze. Nie martwimy sie o parkingi, etc. Ten Split w ogóle nie jest taki duży jakby się wydawało zza okna samochodu. W Splicie jest tez system wyożyczania rowerów venturilo

Jak rower będzie w częstym użyciu, to sugeruję brać swoje. Gie prawda, że rowery na dachu, to jakieś spalanie masakryczne po autostradach, czy coś.
Miałem dwa rowery na dachu, nawet do Grecji 2500 km w jedną stronę i ekstra :)
A w HR wypożyczenie roweru to chyba średnio 25 euro trzeba poświęcic na ten jeden dzionek. Chociaż widziałem już kwatery z rowerami w cenie. Warto się tym zainteresować.

Ale chyba szukasz teraz czegoś innego, niż rejon Trogiru ?? Gdzieś mi mignęło, że poszukujesz palm. Dla mnie palmy w Chorwacji to też jedna z wizytówek Chorwacji. Bez palm w zasięgu wzroku ani rusz w Chorwacji. Ale im dalej na północ, np gdzieś tam Kvarner, to tych palm coraz mniej. Są ale na hektar zdecydowanie mniej niż np będzie tu, w tej Twojej relacji //

.....
Ostatnio edytowano 27.02.2025 10:42 przez AdamSz, łącznie edytowano 6 razy
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.02.2025 07:38

Salad107 napisał(a):Wizyta nad Jadranem numer trzy w moim życiu. Rok 2021

Lepiej później niż wcale :D
Tak rok 2021 nie był łatwy z dojazdem, ale 2020 jeszcze gorszy ;), a w 2017 podobnie deszczowo przywitała nas Chorwacja na majówkę, by na drugi dzień i przez cały wyjazd było super słonecznie.
Pisz, wklejaj zdjęcia, ładnie sobie przypomnieć.
Myślałem, że zleci się tutaj więcej ulubieńców Chorwacji, którym tak jej brakuje.
Również chcę wrócić do przejazdu trasą węgierską, bo mam tak samo sentyment do Budapestu i nie sądzę, by moja wizyta plus ewent. tankowanie miało wpływ na politykę tego kraju.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.02.2025 08:36

te kiero napisał(a):Myślałem, że zleci się tutaj więcej ulubieńców Chorwacji, którym tak jej brakuje.

Mnie się wydaje, że dużo zależy od tego kto pisze a nie jak i o czym.
Pewnie gdybym ja coś skrobnął to nikt by się nie zleciał :lool:

A relacja zapowiada się ciekawie. Czekam na więcej :serduszka:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.02.2025 11:22

empire13 napisał(a):Mnie się wydaje, że dużo zależy od tego kto pisze a nie jak i o czym.

Moim zdaniem, całkowita racja.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 27.02.2025 10:07

Jestem, bardzo konkretny szybki przejazd przez granice :)
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies