Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żupania splicko-dalmatyńska i inne atrakcje - wakacje 2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
salad107
Podróżnik
Re: Żupania splicko-dalmatyńska i inne atrakcje - wakacje 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) salad107 » 27.02.2025 22:31

Bardzo się cieszę, że tu wpadliście :serduszka: Nie spodziewałam się, że ktoś będzie chętny,aby przeczytać tą relację!

Przychodzę z kolejną częścią!
Popijając piwo Karmi wracam wspomnieniami do tych słonecznych, miłych chwil w Chorwacji. Myślę sobie o wyspie Ciovo, chyba nie ma tam jakichś konrketnych atrakcji, o których można opowiadać, ale plaża Labadusa Strand(Okrug Gornji) była naprawdę piękna!
Duże kamienie, brak większych tłumów, parking całkiem blisko (o dziwo udało nam się trafić na jakiś bezpłatny). I ta błękitna woda!
ciovo3.JPEG

Panorama też niczego sobie, widać drugi koniec wyspy i odległe (lecz nie tak bardzo) dalmatyńskie wzgórza, prowadzące już w kierunku masywu Biokovo.
ciovo5.JPEG

Tak można żyć, prawda? Na tej plaży poleżeliśmy jakąś godzinkę, ze dwie może popływaliśmy i musieliśmy ruszać dalej.
ciovo4.JPG

Opuszczając wyspę mogliśmy podziwiać piękne widoki. Trzeba przyznać, że Ciovo jest dość wyboiste. Mając auto jest ok, ale gdyby tak chodzić na nogach po wyspie...to na pewno człowiek zrzuciłby kilka kilogramów :jezykprosto:

ciovo2.JPEG

ciovo1.JPEG

Jakąś niecałą godzinę po opuszczeniu Ciovo, dojechaliśmy do Splitu.
split15.JPEG

Spore miasto, większe niż Zadar, który odwiedziłam dwa razy. Wciąż chorwacki lecz z europejskim akcentem. Zameldowaliśmy się w naszym apartamencie tj. kawalerce w jednym z wieżowców na ulicy Branka Simica. Z parkingiem był problem jak w Krakowie, ni ma gdzie stawać :D upchaliśmy się w jakiejś uliczce! Po czym zmęczeni podróżą padliśmy jak muchy.

Obudzeni wieczornym skwarem (klima była, ale mroziła więc wyłączyliśmy i poszliśmy spać dalej) zdecydowaliśmy, że pójdziemy na wiezorny spacerek.

Tak prezentowała się plaża Trstenik nocą. Całkiem urocza, prawda? Księżyc i Jowisz też wyglądali tego wieczoru całkiem spoko :proszedzieki:

split1.jpg

split3.jpg

split2.jpg

ciovo6.jpg

Na tej plaży pożarliśmy się po raz pierwszy w życiu. Na zawszse pozostanie w mojej pamięci... :rotfl:

Kolejnego dnia poszliśmy zobaczyć centrum miasta. A raczej po prostu stare miasto. Niestety część zdjęć z tego wyjazdu przepadła więc wrzucę to, co pozostało. Oczywiście zachwyciła mnie aleja z wysokimi palmami. Jak ja kocham te drzewa! To najwsapanialsze drzewa tego świata!
split5.JPEG

split4.JPEG

split6.JPEG

Wąskie ulice (nie jest to Vrbnik, ale szeroko też nie jest) i wyśmigane płytki. Jak dla mnie typowy obraz Chorwacji. W Zadarze na takich właśnie chodnikach fiknęłam kozła jakieś kilkanaście razy :lol:
split9.JPEG

Tu już troszkę szerzej
split10.JPEG

Łazimy, oglądamy, podziwiamy.
split7.JPEG

split13.JPEG

I tak przez conajmniej godzinę. Ale jak wiadomo przez godzinę nie zobaczymy zbyt wiele.
split8.JPEG

split11.JPEG

split12.JPEG

Tylko, że jest tak gorąco, że naprawdę mamy dość. Stary rozpływa się, a ja go zeskrobywać ze splitskiej ziemi nie chcę więc zawijamy się i szukamy jakiejś plaży poza naszą "przydomową".

Wybieramy "Kupaliste Prva Voda". Zaraz obok Spinut Marina. Musimy jechać na północ, przed nami rozpościera się widok na piękne wzniesienia.
split14.JPEG

Udało nam się zaparkować za darmo! Cieszymy się i idziemy nad wodę. Zabieramy nasz ponton i planujemy chwilę popływać, a potem powiosłować troszkę dalej od plaży.

plazasplit2.jpg

Pogoda się psuje. Nadchodzą chmury. Jednak jak to w Chorwacji, wciąż jest gorąco i można śmiało plażować. Deszcz nie pada, jest git!
plazasplit3.JPEG

Nie jest to najpiękniejsza plaża na jakiej byłam, wręcz jakoś nie zachwyca. Ale mam fajny widok na wzniesienia i różne wodne jednostki.

Taki to mogłabym mieć!
plazasplit1.jpg

A tutaj coś wojskowego. Prezentuje się groźnie!
plazasplit4.JPEG

A wiecie jakie widoki miał mój stary? Nagle wstaje mówi do mnie, że on to musi nogi przeprostować. Kręci się jak g*wno w przerębli, po paru minutach odwracam się i zerkam na niego. No cóż, z pozycji stojącej lepiej widział dwie młode kobiety opalające się topless :D Myślę sobie: zrobić scenę czy nie zrobić. Ale szkoda mi było nerwów. Zbyt dobrze się czułam, wakacje, woda, ciepełko. Wypomnę mu kiedy indziej, no bo przecież o tym nie zapomnę... :chytry:

Próbuję udawać lekko obrażoną. Jak to tak na pierwszym wyjeździe się nie powstrzymać od patrzenia na inne piersi?! Ale długo tak nie mogę. Popołudniu słońce wychodzi zza chmur, kocham ten kolor nieba i na mojej twarzy gości uśmiech. Żaden chłop mi tego nie zniszczy! Tak czy siak stary ponosi karę, płyniemy pontonem i "mnie bolą ręcę" więc macha wiosłami jakby chciał wygonić pietruszkę z rosołu (żeby nie było, ja natkę kocham i zjem tyle ile mi jej ktoś poda :serduszka: ). Ja, dama, obrażona, leżę i podziwiam widoki :coool:.

splitdom5.JPEG

splitdom6.JPEG

Odpływamy coraz dalej od brzegu. On coś tam pod nosem gada, że wcale przecież nie patrzył,że jest ze mną i takie tam, a łydki go bolały od pływania i musiał rozchodzić. Jasne, jasne, wiosłuj.

Widok na ten las pod parkiem Marjan jest śliczny.
splitdom3.JPEG

Wracając z plaży udaje mi się trafić podejście do lądowania na lotnisku w Splicie. Kocham samoloty i lotnictwo, kilka lat temu byłam jeszcze związana z tą branżą zawodowo. Wciąż tęsknie i pewnie kiedyś jeszcze wrócę, bo to moje miejsce na ziemi!
splitdom7.JPEG

Po plażingu jedziemy kupić coś do jedzenia, wybieramy Lidla, bo jest po drodze. Kolacyjka, prysznic i wychodzimy na przydomową plażę pooglądać zachodzące słońce.
splitdom10.jpg

Jest naprawdę ładnie i uroczo. Jeśli oczy mnie nie mylą, widać trochę wyspy Brac, trochę Solty i jęzor Ciovo.
splitdom8.JPEG

Czas wracać do domu i trochę odpocząć. Żegnamy plażę Trstenik i wracamy. Trzeba zregenerować się przed kolejnymi dniami tej przygody!
splitdom9.JPEG

Dziękuję za uwagę i zapraszam na dalszą część relacji, która pojawi się wkrótce.
W dalszej części to ja będę podziwiać przystojnych panów! :twisted:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 27.02.2025 23:41

Natalia. Skutecznie obalasz kolejne stereotypy :) ...Ciovo. ...Tak ...Plaża Labadusa Strand(Okrug Gornji) jest naprawdę piękna!

"Tak można żyć" .... Prawda

Split. The Best .... Ale bijąc się sam ze sobą, na tapecie lapa mam Szybenik :| .... Palemki w Splicie nie do podrobienia... Nie ma cro fana/ fanki, bez tych fotek

Plaża Trstenik. Znam za dnia z pozycji rowera. Nawet jadłem tam na ławce burgera z pięcioma czewapami, popijając chorwacka colą (chorwacką znaczy ta tańszą 8) . W nocy nie znam. Ładnie

W Splicie ślisko, ale w Zadarze faktycznie śliściejszo :|

"Split wciąż chorwacki lecz z europejskim akcentem"... Zgadza sie. Przy głównej arterii visavis Jokera Brodarice 6, dalej wiszą na balkonach gacie i różowe biustonosze. I Fajnie. Chorwacja :)

Czyli też i wodniacy :spoko:
I topless. Ciekawy temat ;) I chłop ukarany na galerach 8) :)
Co tu się jeszcze będzie działo ??? 8O ;)

I zacytuję "Jest naprawdę ładnie i uroczo" ... I lajtowo :spoko:
Ostatnio edytowano 27.02.2025 23:50 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.02.2025 23:48

Cześć :) Bardzo fajnie piszesz! Masz świeże spojrzenie i zwracasz uwagę na wiele rzeczy, które po kilku wizytach w Chorwacji mogą się zatrzeć ;) albo spowszednieć.

Właśnie się zastanawiam, czy się kiedyś wywaliłam na śliskich chorwackich chodnikach :chytry: Wydaje mi się, że nie, ale pewności mieć nie mogę :lol: W Zadarze, po deszczu, było blisko 8)

Pozdrav i pisz, pisz 8)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.02.2025 00:11

Dawno nie byłem na splitskiej Rivie...
agus78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus78 » 28.02.2025 14:24

Splitska Riva piękna jak zawsze, o każdej porze, też uwielbiam te palmy :serduszka: Ale nie mniej kocham Aleję palmową w Sutivanie :tak: Tam też te katalogowe palmy robią robotę :tak: Ogólnie bardzo przyjemna relacja, taka życiowa :lol: I jest w niej wszystko, co lubię: Cro - widoczki, błękity Jadranu oraz autorskie przemyślenia i wnioski :spoko:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 28.02.2025 14:59

agus78 napisał(a):
.... oraz autorskie przemyślenia .... :spoko:

Faktycznie, masz bardzo celną uwagę :spoko: ... Mało płasko, ale to przecież Dalmacja Środkowa :) ...Na wejściu relacji już jest plus bonus za styl :)

I trochę nowości inności, z kategorii "takie życie" .... l też lekko, fajnie, na wesoło. :spoko:

I w tym momencie, kliknąłbym, jeszcze o czymś z kategorii socjologicznej, tu u Natalii, też forumowa nowość .... Ale się trochę bojam :coool: :cfaniak: ....zastosuję więc autocenzurę 8) i pójdę na okrętkę ;)

Temat widziany w Chorwacji, a w relacjach, udawany, że niewidziany. Tabu jakieś, czy coś.
Ale niewątpliwie, trzeba się sprężyć, żeby to ładnie wkręcić w kontekst i opisać dobrze, lajtowo, a nie na przykład, ideologicznie i obyczajowo.
Natalii się to udało. Lajtowo wpisane w kontekst :)

....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.03.2025 10:19

Zachęcające zdjęcia.
Mam nadzieję, że kiedyś pojawię się w Splitskiej okolicy z noclegiem z Stobrec lub Podstrana. Typowo wypoczynkowo. Zawsze przejeżdżając podobał mi się tamtejszy kolor Jadrana w super słoneczne dni, zupełnie jak na Lefkadzie. I byłaby to świetna baza wypadowa do wieczornego Splitu.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.03.2025 21:36

te kiero napisał(a):Zachęcające zdjęcia.
Mam nadzieję, że kiedyś pojawię się w Splitskiej okolicy z noclegiem z Stobrec lub Podstrana. Typowo wypoczynkowo. Zawsze przejeżdżając podobał mi się tamtejszy kolor Jadrana w super słoneczne dni, zupełnie jak na Lefkadzie. I byłaby to świetna baza wypadowa do wieczornego Splitu.

Też mam ochotę na powrót w tamte okolice , dodatkowo coś nowego prócz amfiteatru można zobaczyć w Salonie i całkiem blisko do jaskini Vranjaca . . . dawno nas w tamtych rejonach nie było :tak:

Zdjęcia piękne , ciepłe :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
salad107
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) salad107 » 19.03.2025 10:00

Dawno nie pisałam, więc dziś wleci krótki post. Brak czasu, sporo problemów i człowiek nie wie w co ręce włożyć!

Z tego, co pamiętam i co mówi exif, kolejnego dnia pojechaliśmy kolejny raz na tą fajną plażę z widokiem na góry, statki i podejścia do lądowania.

plazasplit.JPEG

Pogoda nie rozpieszczała, nie padało, ale zachmurzenie dało się we znaki, duchota również. Słońce piekło zza chmur, a krajobraz tracił na uroku.

kasjuni7.JPEG

Popływane, poleżane, telefon w dłoń i sprawdzanie, co jeszcze ciekawego możemy robić. Znalazłam dobre opinie o plaży Kasjuni. No to pojechaliśmy!

Plaża urocza, u podnóża parku Marjan (którego do cholery jasnej nie odwiedziłam i baaardzo żałuję, ale to wina mojego chłopa, bo on "nie lubi chodzić, bo jest szczupły, a chodzenie spala kalorie!!! a on chciałby być zmasowany" - szkoda słów). Na pewno kiedyś jeszcze ten park odwiedzę, nie ma innej możliwości. Wracając do Kasjuni:

kasjuni5.JPEG

Uroczo, ciekawe miejsce do parkowania, niestety nam się tam nie udało. Jakies 15-20 minut szukaliśmy miejsce i musieliśmy trochę przejść na nogach (oj stary był zły :verryhappy: )

Ogólnie bardzo mi się podobało, trochę inna wersja chorwackiej plaży. Tylko pogoda taka sobie, chmury, duszno i brak błękitu, ale wjechało zimne picie, opalanko i trochę pływania.

kasjuni6.JPEG

kasjuni1.JPEG

kasjuni2.JPEG

Człowiek się rrelaksował pomimo dość sporej ilości ludzi, podziwiając piękna grę promieni słonecznych zza chmur, odbijających się na kamyczkach.

kasjuni.JPEG

Tylko, że potem pogoda sprawiła nam psikus i z oddali nadchodziły ciemniejsze, burzowe chmury. Słychać było lekkie pomruki i gdzies tam nawet można było ujrzeć małe błyskawice.

kasjuni4.JPEG

Musieliśmy zabrać manatki i uciekać do domu, bo niestety zaczęło kropić. Jednakże ja jestem fanką burz także taka atrakcja raz na jakiś czas jak najbardziej mi pasuje. Dojechaliśmy na nasze blokowisko i burza już się zbliżała. Potem było już tylko łubudubu i super efekty świetlne :D niestety mam to jedynie na filmikach, a owych nie wrzucę gdyż jest tam trochę niepoprawnej polszczyzny (lubię w taki sposób wyrażać radość :rotfl: ).

burzasplit.jpg

Z parkingu szybko poszliśmy do "naszego wieżowca" i oglądaliśmy już burzę z okna.
Mieliśmy trochę wieczornego czasu, żeby zaplanować kolejny dzień 8)

Padło na Biokovo. Trzeba było w końcu zobaczyć to piękne miejsce! Ale o tym już w kolejnej relacji, a na koniec tego postu wrzucam kilka zdjęć z Marusici - piękne miejsce, tylko te chmury... jednak w pełnym słońcu prezentowałoby się o wiele lepiej.

marusici.JPEG

marusici3.JPEG

marusici2.JPEG

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Żupania splicko-dalmatyńska i inne atrakcje - wakacje 2021 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies