Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zupa Dubrovacka, płw.Peljesac 2007r - czwarty raz w CRO :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2009 13:40

ines napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):
darek1 napisał(a):E tam, ja wolę na koleżankę Ines popatrzeć niżli zachwycać się widokami Dubrownika. Dubrownik nie ucieknie, a koleżanka może. Pozdrawiam

:lool: :lool: :lool:

alessandro1977 dawno cię tu nie było :(
Smutno tak bez ciebie i dareczka :)

Pozdrawiam cieplutko :)

To miłe, że tak sądzisz Ines...niestety ostatnio trochę obowiązków się sypnęło i nie mam już tyle czasu na forum...zapewniam jednak, że jeszcze nie raz rozweselę forum... :wink:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 04.01.2009 18:46

ines napisał(a):
darek1 napisał(a):E tam, ja wolę na koleżankę Ines popatrzeć niżli zachwycać się widokami Dubrownika. Dubrownik nie ucieknie, a koleżanka może. Pozdrawiam

:lool: :lool: :lool:

alessandro1977 dawno cię tu nie było :(
Smutno tak bez ciebie i dareczka :)

Pozdrawiam cieplutko :)

To miłe, że tak sądzisz Ines...niestety ostatnio trochę obowiązków się sypnęło i nie mam już tyle czasu na forum...zapewniam jednak, że jeszcze nie raz rozweselę forum... :wink:

3mam za słowo :)
Cieplutko Pozdrawiam
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 05.01.2009 01:51

11 dzień (12.09.2007r.)

Dziś poranek wita nas ładna pogodą.
Idziemy po produkty na śniadanko :)
Słońce grzeje mocno, ludzi mało..zresztą jak co dzień..wydaje się, że we wrześniu Orebic już jest bardzo opustoszały ..

Dla mnie to dobrze, gdyż lubię ciszę i spokój :)
Śniadanko obowiązkowo na tarasie..
Ok.południa ruszamy na Korcule.
Wybieramy prom osobowy, który zawiezie nas do punktu docelowego.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dziś żałuje, że będąc tak blisko nie popłynęliśmy z autem zwiedzać wyspę Korcule.
No cóż jest pretekst, aby znów tam wrócić :)
Płyniemy promem zaledwie kilkanaście minut, w końcu to niewielka odległość :)
Wieje delikatny wiatr, aż żałuję ze nie wzięłam sweterka :(

Obrazek
Obrazek
Obrazek

W oddali widać już mury miasta Korculi, wygląda to dość imponująco..rzeczywiście z daleka Korcula może wyglądać jak mały Dubrownik :)

Obrazek
Obrazek

Zbliżających się do Korculi witają potężne obronne baszty z XV w. i sylwetki zabytkowych kościołów oraz patrycjuszowskich pałaców.
Dopływamy do miasta, wchodzimy przez bramę i naszym oczom ukazują się wąskie i bardzo klimatyczne uliczki.

Obrazek

Obrazek

Stare Miasto Korcula przypomina kształtem szkielet ryby(wyraźnie widać to z lotu ptaka :)
Wchodzimy coraz bardziej zachwyceni.

Obrazek
Obrazek

Korcula jest bardzo klimatyczna, bardzo mało ludzi, co jakiś czas przemknie kot..ku mojej radości jest tu bardzo dużo kotów :)

Obrazek
Obrazek

Chcemy zobaczyć najcenniejszy zabytek miasta - gotycko-renesansowa katedra Sv. Marka (św. Marka) budowana z przerwami od XIV do XVI w. Zachwyt budzi zwieńczona kopułą biała dzwonnica z koronkową loggią, portal główny oraz wystrój wnętrza kościoła. W świątyni można oglądać dzieła J. Bassana, G. Belliniego Tintoretta,

Obrazek
Obrazek

Oglądamy też kościołek Sv. Petra (św. Piotra) i Pałac Opatów ze skarbcem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dużo tu pięknych zabytków, które można na spokojnie podziwiać i wtopić się w życie tego jakże urokliwego miasteczka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spacerując zacienionymi uliczkami jest mi tak dobrze :)
Wieje lekki wiatr...upał nam tu niestraszny :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dochodzimy też do domniemanego Domu Marka Pola, z wieżyczką i wąskim podwórzem, w którym wedle miejscowej tradycji w 1254 r. przyszedł na świat ten największy podróżnik średniowiecza.

Obrazek

Jednak w tej chwili jest przerwa na sjestę więc nie obejrzymy go.

Obrazek

O Korculi nie będę się rozpisywać, bo było już dużo informacji na forum na jej temat.
Jest bardzo gorąco ok.35st..postanawiamy coś zjeść..Będą to mule w białym winie.
Danie dość sympatyczne, jednak z owoców morza mule mi chyba najmniej smakują...
W konobie koczuje rasowy kotek na jakieś resztki, ale ma sroga minę, że aż się go boję :)
Nie nawiązuję z nim kontaktu, dostaje kawałek bułki i tyle :)
Obsługa za to tragiczna, a ceny maja niestety wysokie....nawet nie myślimy zostawiać im napiwku..okazuje, że sami sobie go wzięli nie zostawiając nam reszty..i nie było to mało..jestesmy bardzo niemile zaskoczeni...czujemy się oszukani.
Był to nasz najdroższy obiad w Cro...eh..no cóż..przez chwilkę nawet posuł się nam nastrój i odczucia co do Korculi..jednak za chwilkę przechodzi i idziemy upajać się pięknymi widokami :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy przejść się wzdłuż wybrzeża, siadamy na ławeczce oglądając Korculę w całej okazałości...Wygląda pięknie wśród granatu Jadranu i promieni słońca :)
W wodzie mnóstwo jeżowców...

Obrazek

Obrazek

Spacerkiem dochodzimy do jakiejś dzikiej plaży, gdzie ku naszemu zdziwieniu spotykamy parę nastolatków..dziewczyna jak ja Pan Bóg stworzył pływa sobie w dość przezroczystej wodzie i wcale się nie peszy naszą obecnością..my chyba bardziej.. :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Robimy w tył zwrot, aby młodzieży nie przeszkadzać i udajemy się z powrotem w stronę staróweczki..chciałam zaznaczyć, że przez cała drogę towarzyszy mi piękny kocur..jest taki kochany, miauczy i spaceruje koło mojej nogi :)

Obrazek

Nawet nie daje się skusić dwójce Anglików, którym tez chyba przypadł do gustu :) jest mi wierny :)

Obrazek

Do tej pory go pamiętam..kochany kotek :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obserwujemy życie w miasteczku, które wydaje się takie spokojne i smętne...
Chłopcy grają w piłkę, dziewczynki bawią się kamykami...
Wydaje mi się jakbym była na końcu świata...brak turystów i te stare zabytki pozwalają wczuć się mocno w klimat miasteczka i natury :)

Miasto jest piękne i warte zobaczenia.

Obrazek

Po kilkugodzinnym pobycie czas wracać... Zbliża się wieczór, a my jesteśmy już zmęczeni kilkugodzinnym zwiedzaniem w pełnym słońcu :)
Prom przypływa o czasie, kilkanaście minut i znów jesteśmy w Orebic :)

Obrazek
Obrazek
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 05.01.2009 05:16

Cóż tu dużo gadać Korcula jest poprostu piękna. :)
dagiesza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagiesza » 05.01.2009 09:51

:P Dzięki INES za fotki, jak Bóg da ruszamy na Korcule w lipcu.
LIJEP POZDRAV! :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.01.2009 13:22

Ines, dzięki za tyle pięknych zdjęć Korculi. Po krótkiej przerwie sypnęłaś fotkami :)
Pozdrawiam ciepło :papa:
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 05.01.2009 13:45

Również dziękuję za piękne fotki.... Korcula jest....eh....chciałoby się tam znowu być :!: :!:

Bardzo mnie urzekła, zabytki no i ta cisza, którą bardzo lubię. My zwiedzaliśmy na początku czerwca i było bardzo mało turystów. 8)

Jesteś fanką kotów :?: To tak jak ja.... Uwielbiam te tajemnicze zwierzaki i zawsze wypatruję żeby pogłaskać i nakarmić. :P
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 05.01.2009 13:47

ines napisał(a):Obrazek

Do tej pory go pamiętam..kochany kotek :)

To była chyba kotka albo bardzo młody kotek.

Te dwie wieże wspaniałe, a i inne kolumny na Twoich zdjęciach świetne.
Obrazek

Obrazek

ines napisał(a):Miasto jest piękne i warte zobaczenia.

Też mi się podoba wrześniowa Korczula.
Rzeczywiście zaskakujące są te pustki w Korczuli, może z powodu bardzo letniej aury wszyscy siedzą gdzieś na plażach :?: . My zwiedzaliśmy Hvar i Peljesac w drugiej połowie września i spotykaliśmy jeszcze sporo turystów w atrakcyjnych miejscach. Pustawy Orebic mnie nie dziwi, gdyż i my nie poświęciliśmy mu swojego czasu. Ale Korczula - tak.
laciatek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laciatek » 05.01.2009 13:54

Ines, poraziłaś kolorami, bo u nas przeszło 30 cm śniegu, więc takie barwy aż bija po oczach ;),
Korczula piękna, ale najbardziej podoba mi się Twoja fotka z drzwiami i obietnicą ogrodu za nim:), ta z pięknym portalem, widocznym sklepieniem i błyszczącą od wypolerowania tysiącempar butów posadzką - chyba nr 20 :), dzięki za Chorwację w klimacie i w detalach ;)
Mdziumka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 05.01.2009 14:24

Piękna Korčula została uwieczniona na pięknych zdjęciachObrazek.Razem z Tobą znowu przeszłam znanymi uliczkami, a nawet odkryłam zupełnie mi obce miejsca.Te pustki w miasteczku są dla mnie niezwykłe. Może nawet troszkę Wam zazdroszczę tej ciszy i braku tłumów...Ale tylko troszkę. Otaczający nas ludzie raczej nam nie przeszkadzają. Wybierając się na urlop w typowo wakacyjnych miesiącach, liczymy się z obecnością innych urlopowiczów.. A może bez nich czulibyśmy, że czegoś nam brakuje? Ludzie tworzą swoiste tło i lubię się w nie wtopić. Chyba nigdy nie dane nam będzie zwiedzanie bez udziału tłumówObrazek. Za oknem bardzo mroźno. Może ciepło płynące z Waszych relacji szybciej ściągnie do nas wiosnę? A wiadomo, że po wiośnie jest lato i znowu : Witaj Chorwacjo! Pozdrawiam :papa:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 05.01.2009 14:36

No a ja już myslałam , że się poddałas i końca nie będzie. A tymczasem słoneczną wyspę odwiedziliśmy :D
pozdrawiam

ps. A takie przygody kulinarne to faktycznie moga mocno popsuć humor.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.01.2009 16:17

ines napisał(a):...
Obrazek

Obrazek
...

Zupełnie jak w Splicie...
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 05.01.2009 19:58

Odcinek z Korczuli wspaniały, co zresztą zaskoczeniem dla mnie nie jest, przecież nie mół być mniej porywający, niż wszystkie inne w Twojej relacji :). Miło było znów pospacerować po urokliwym miasteczku, powspominać miejsca znane i odkryć coś jeszcze nowego :D.
Pustki faktycznie zaskakujące, ale to z pewnością przez ten upał... W czasie mojej bytności w drugiej połowie września 2005 zwiedzających było znacznie więcej, ale ciepełko w powietrzu było miłe, bez przesadnego upału...
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 05.01.2009 20:38

Koleżanka Ines to tak zawsze samotnie podróżuje i zwiedza piękne zakątki Chorwacji. Jakoś nie uświadczyłem na zdjęciach wizerunku fotograficznego jej męża. Przecież nie ma się czego wstydzić, winien bardziej pokazywać się w obecności tak ładnej podróżniczki. A może jest zadrosny ??? W końcu nie można mu się dziwić.
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.01.2009 21:08

darek1 napisał(a):Koleżanka Ines to tak zawsze samotnie podróżuje i zwiedza piękne zakątki Chorwacji. Jakoś nie uświadczyłem na zdjęciach wizerunku fotograficznego jej męża. Przecież nie ma się czego wstydzić, winien bardziej pokazywać się w obecności tak ładnej podróżniczki. A może jest zadrosny ??? W końcu nie można mu się dziwić.
Pozdrawiam

Darku , podobnie jest z Tobą - jakoś Koleżanki na forum nie mogą uświadczyć Twojego wizerunku fotograficznego :wink: :lol:

Cały czas tylko kółko i kółko :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży