Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zupa Dubrovacka, płw.Peljesac 2007r - czwarty raz w CRO :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 05.12.2008 01:35

Janusz Bajcer napisał(a):Džo Maračić Maki wiecznie żywy :wink: :lol:

Janusz to jest świetne :P
Hvala lijepo
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.12.2008 08:16

Ale się chłopak zmienił - młody Dzo:

Halo srce
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 05.12.2008 12:46

Janusz Bajcer napisał(a):Ale się chłopak zmienił - młody Dzo:

Halo srce

Hehe :)
Faktycznie zmienił :)
Bardzo lubię tą piosenkę ...
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 06.12.2008 01:34

10 dzień (11.09.2007r.)

Dziś poranek wita nas słońcem, ale i niestety coraz większa ilością chmur..Śniadanko obowiązkowo na tarasie..piękne widoki..eh można tak siedzieć i siedzieć :)

Obrazek

Jednak około południa zaczyna się chmurzyc i ostro wiać..
Dziś z plażowania nici.

Obrazek

No nic, nie ma tego złego, dziś postanawiamy powłóczyć się po Orebic i bliżej poznać to miłe miasteczko :)
Miasto zajmuje południowo-zachodnią część półwyspu, nad oddzielającym go od Korčuli Pelješkim kanałem, u podnóża najwyższej na Pelješacu góry Sveti Ilija (961 m n.p.m.). Góra chroni mieszkańców przed zimnymi wiatrami z północy, dzięki czemu zawsze jest tu odrobinę cieplej niż w mieście Korčula.
Początkowo zwała się Trstenica, dopiero w XVI w. przemianowano ją na Orebić, dla uczczenia żeglarskiej rodziny, która zasłużyła się m.in. wzniesieniem obronnej warowni. Miasto wyrosło na duży ośrodek żeglugi morskiej - wielu kapitanów dubrownickiej floty pochodziło właśnie stąd.

Obrazek

Obrazek

Zaczynamy od snucia się promenadą nadmorską, która w Orebic nie wygląda szczególnie..Jednak mi się podoba..kilka konob, lodziarnia, Muzeum Morskie....zupełnie inaczej niż na Riwierze Makarskiej...cisza, spokój, mało ludzi...
Dziś miasteczko wygląda jakby turyści o nim zapomnieli..
Co jakiś czas mijamy pary, dużo anglików i francuzów..okazuje się, żę są to turyści z hotelu..
Większość z nich to emeryci :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiatr mocno wieje, jednak jest ciepło..Oczywiście robimy zdjęcia..jak zwykle na dwa aparaty, fotek nigdy nie za dużo :)

Obrazek

Obrazek

Orebic naprawdę robi wrażenie..dużo tu starych budowli..wille z pięknymi ogrodami..te kwiaty, te kolory przepięknie ... niektóre opuszczone, zapomniane...mają jednak swój tajemniczy urok...
Tajemnicze ogrody..
Orebić posiada wielką piaszczystą plażę w zatoce Trstenica ..Gdy do niej dochodzimy okazuje się, że na plaży dość sporo ludzi...nie groźny im wiatr i czarne chmury na horyzoncie..mi ta plaża nie odpowiada..wolę bardziej kameralne zakątki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Snujemy się wąskimi uliczkami..Wszędzie jest coś ciekawego do obejrzenia...
Nie przypuszczałam , że Orebic na tyle do zaoferowania...
Gdy tu przyjechaliśmy myślałam, że jest to typowy kurorcik z ładnymi willami, plażami i krajobrazami..jednak Miasteczko ma swoją długą historię...swój klimat..podoba mi się tu coraz bardziej..
Spacerujemy koło portu ,sporo łódek i jachtów..
Chmur coraz więcej, nie wygląda to dobrze..myślałam , że na wieczór się rozpogodzi, no cóż..chyba będzie padać..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opuncja..rodzaj roślin z rodziny kaktusowatych ..tak spodobały mi się owoce pięknego fioletowego koloru, które rosły blisko portu, że musiałam je wziąć do łapy i co...dłoń pokryła się kolcami..potem godzinę mi zajęło wyciąganie ich...eh..wiedziałam jak to się skończy moja ciekawość..
Mąz oczywiście uwiecznił moja głupotę :)

Obrazek

Mijamy Muzeum Morskie, ale zamknięte..trudno nie zwiedzimy go..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po kilku godzinach poznawania miasteczka postanawiamy coś przekąscic..idziemy na Pizzę do pobliskiej konoby..ceny dość wysokie, pizza nie najgorsza, ale w Cro jadałam lepsze szczególnie w Primosten...jednak wszystko rekompensuje widok..stolik mamy przy samym morzu, widok na Korcule...
Wieje wiatr, z daleko widzimy poprzewracane łódki na morzu..taka pogoda ma swój urok... :)
Snujemy się jeszcze przy porcie i oglądamy Św. Eliasza zasłoniętego przez gęste chmury..w tle nasz apartament, widok naprawdę niesamowity...

Obrazek

Obrazek

Wiatr coraz mocniej wieje, robi się chłodniej, chyba zaraz zacznie padać...powoli zbieramy się do naszego apartamentu...wieczór spędzamy przy winku na tarasie, pod ciepłym kocem, gdyż mocno się ochłodziło :(
Z daleka widać światełka na Korculi, które odbijają się w Jadranie..
Jednak jest pięknie..płw.Peljesac zrobił na mnie mocne wrażenie, wszędzie te gaje oliwne, te winorośle, te piękne kwiaty..kolory...te zapachy...nic mi do szczęście nie potrzeba..
Zaczyna padać..mamy nadzieję, że jutro jednak będzie już pogodnie gdyż chcemy wreszcie zawitać na Korculę. :o
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 06.12.2008 05:24

Piękne fotki, szczególnie chmury robią wrażenie :wink:
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 06.12.2008 05:57

ines napisał(a):...
Obrazek

Tutaj mógłbym zamieszkać. Cudowna uliczka. 8O
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.12.2008 10:04

Ines, przepiękne zdjęcia, stare wille, dzikie ogrody, po prostu bajka! :)
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 06.12.2008 10:59

ines napisał(a):Obrazek

Ha - znajomy adres :wink: :D

I te stare wille i ich ogrody - mnie tez urzekły :D

Czekam na korculański cdn :papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 06.12.2008 11:43

Orebić pięknie się prezentuje na Waszych fotkach :arrow: fajny prezent mikołajkowy nam dziś dałaś, Ines :D
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 06.12.2008 12:40

Ines fajną mieliście podróż...... tyle zobaczyć 8O
Orebic świetnie się prezentuje, taki cichy i spokojny. :roll:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 06.12.2008 13:31

-Yaro- napisał(a):Piękne fotki, szczególnie chmury robią wrażenie :wink:

Dokładnie, nawet pochmurne zdjęcia mogą być piękne.. :P
Yaro cieszę się, że śledzisz cały czas moja podróż :)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 06.12.2008 13:42

Hej Ines, czy to może być Wasz apartament? : http://www.adria-island.org/pl/apartame ... /01017OREB , a co do relacji, to czytam i ja .... pięknie... :) Pozdrawiam
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 06.12.2008 14:16

Kevlar napisał(a):
Tutaj mógłbym zamieszkać. Cudowna uliczka. 8O

W Orebic dużo jest takich urokliwych uliczek..to miasteczko ma w sobie coś niepowtarzalnego :)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 06.12.2008 14:17

maslinka napisał(a):Ines, przepiękne zdjęcia, stare wille, dzikie ogrody, po prostu bajka! :)

Maslinka rzeczywiście jak w bajce :)
Cieplutko Pozdrawiam
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 06.12.2008 14:26

Tymona napisał(a):
ines napisał(a):Obrazek

Ha - znajomy adres :wink: :D

I te stare wille i ich ogrody - mnie tez urzekły :D

Czekam na korculański cdn :papa:

Dokładnie chyba wszystkich urzekają te bajeczne całe w kwiatach wille..
W lodziarni bardzo sympatyczna obsługa :twisted:
Tymona, miło, że cały czas ze mną jesteś :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży