Odcinek 2Lądujemy o 12.40, moi czekają na nasze 4 podręczne bagaże (Wizir bierze je teraz nie ma zmiłuj, do brzucha) a ja idę szybkim krokiem szukać wypożyczalni Maggiore.
Jest! Avis, Budget, Maggiore duży szyld!
Tylko 4 osoby przede mna, jedni długo marudzą, ale kolejne 3 poszły już szybciutko....... a dlaczego tak szybciutko to zaraz się dowiedziałem..... miła Pani mówi, że tutaj to tylko reklamacje i coś tam i TAM mam iść, pokazuje na szyld ..... Avis, Budget, Maggiore 50 metrów w bok...... a tam kolejka i wpierw trzeba pobrać bilet jak w ZUS-ie......
No ładnie.....jestem 15.....Maggiore obsługują tylko 2 stanowiska.....Pań kłębi się w połączonej hedkłoters trzech wypożyczalni co niemiara..... żartujemy sobie z jakiś Angolem, że coś "słabo im idzie..." "You know.... Italy..."
W końcu dochodzę, Pani proponuje mi większe auto niż Fiat 500, które widziałem na A1, a które miałem zamówione....bo przyznam, że liczyłem nieco na "similar" czyli Kia Picanto abo inny Spark którymi jeździliśmy....
Maggiore jest jednak SZANUJĄCĄ sie car rental....miał byc Fiat 500 to przygotowali to maleństwo.....pada oferta Fiat 500 L - auto z klasy D, ale policzą jak za klasę C
pani z Maggiore powiedziała to, jakby to był co najmniej Merol klasy S, "jeno" 13 Oiro dziennie więcej ..... na końcu okazało się, że Pani "zapomniała" dodać o IVA (czyli VAT) oraz jakichś 15 Euro dodatkowo za zmianę auta..... finalnie było to najdroższe wypożyczenie auta w naszej dotychczasowej karierze....nie pytajcie jednak ile wyszło BO NIE POWIEM!!! o!!
Finalnie po 1,5 h od wylądowania (!!!) stajemy się na 12 dni "właścicielami" pojemnego i dobrze wyposażonego auta w dieslu
Nasz FIAT 500 "EL"
Czas odbyć kolejny etap naszej podróży, czyli podróż z lotniska w Bari do naszego Hotelu Total niedaleko Fuscaldo w Kalabrii. Pierwszym przystankiem będzie Altamura - miasto o długiej historii i tradycjach "piekarniczych". Słynny chleb z Altamury ma już pare setek lat, a można kupić go na Old Town w kilku miejscach
Póki co, parkujemy za 1h za h blisko centro storico (mimo tego, że to sobota i ok. 15 wszystkie miejsca blisko centrum były płatne, a nie chciało mi się szukać dalej w tym momencie - jesteśmy bardzo głodni a w Altamura słynna jest także z boskiej focacci)
Jako, że jest 15 jest tutaj dość pusto...
"DOŚĆ"
Pierwsza rozetka tego wyjazdu - Chiesa di San Nicola dei Greci, zbudoany w 1232 roku, przebudowany pod koniec XVI wieku
Po chwili dochodzimy do najważniejszego zabytku Altamury - Duomo
Duomo z owieczką (?) w rozecie
Wspaniale rzeźbiony portal
Inside też niczego sobie
Szukamy czegoś do zjedzenia, co w Italii jest sztuką wczesnym popołudniem
Katedra z uliczki
Są tu też barokowe kopułki
I inne ciekawe budynki
CDN