Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zrzut fotek z karty pamięci .

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jarojar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarojar » 01.08.2008 13:19

Witam .
Czy w CRO są miejsca w których można zrzucić zdjęcia z kart pamięci aparatu fotograficznego , ile taka operacja kosztuje ??
bushi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bushi » 02.08.2008 10:08

Wydaje mi się, że nie będzie z tym większego problemu bo komputer na campie to niemal standard. Pod Maslinom w Orasacu od kilku lat można to zrobić gratis w recepcji i nawet dostać płytkę za free. Być może gdzie indziej płytę warto mieć ze sobą. Jak nie u obsługi, to zawsze trafi się jakiś gość z laptopem, a te już chyba standardowo mają czytniki.
Osobiście jednak odradzam taki zabieg i za niewielkie pieniądze proponuję szybko dokupić kartę. Zawsze przy zrzucaniu może wysypać się jakiś błąd i parę zdjęć poleci. A potem już tylko płacz i zgrzytanie zębów. Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2008 11:51

2 Gb za 30 pln...żeby ten zrzut na miejscu drożej nie kosztował ;)
lesioek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lesioek » 02.08.2008 21:27

A ja preferuje kilka kart mniejszej pojemności ok. 1G . Jak się zniszczy, zgubi itp. to tylko jedna karta , reszta pozostanie.
zebronek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebronek » 02.08.2008 21:50

witam raz się zdażyło że nie zdążyliśmy zgrać fotek z karty na laptopa i karta się zapełniła (2gb) byliśmy w Splicie w 1 kafejce chcieli od nas 55 kun za kożystanie z internetu + zgranie z karty na pendriva. poszliśmy dalej i znaleźliśmy za 30 min netu 6 kun i można było robić co się chciało w tym zgrywać fotki (mieli czytnik na wszystkie karty) Moim zdaniem jeśli to możliwe to zakupićsobie jak największą kartę, modele 8 gb są na aukcjach internetowych w zakresie 120-160 pln (sdhc).
malagosa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 02.08.2008 21:52

Dwa lata temu miałam ten problem, teraz mam laptop.
W wiekszości zakładów fotograficznych można było przegrać zdjęcia z karty na płytę. Liczyli za płytę, więc karty zapełnialiśmy do 700 mb. Liczyli ile chcieli od 20 do 50 - za usługę za 50 kun podziękowaliśmy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2008 04:44

jeśli to możliwe to zakupić sobie jak największą kartę, modele 8 gb są na aukcjach internetowych

Zapomniałeś dodać,że do takiej 8 giga trzeba dokupić aparat foto,w którym będzie działać :wink:
Są w ogóle takie kompakty czy lustrzanki amatorskie?
KonJarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KonJarek » 04.08.2008 06:52

hepik napisał(a):Zapomniałeś dodać,że do takiej 8 giga trzeba dokupić aparat foto,w którym będzie działać :wink:
Są w ogóle takie kompakty czy lustrzanki amatorskie?

Oczywiście że są. Dużo nowych aparatów obsługuje SDHC czyli dostępne nawet w pojemności 16 GB - przykładem może być choćby seria aparatów Panasonic Lumix. Niektóre, jak na przykład Sony DSC obsługują karty MS pro Duo osiągające 8GB.
Z amatorskich lustrzanek Nikon, Canon i Pentax używają kart SDHC, Sony i Olympus mają karty CF czyli standard, który taże bez problemu osiąga pojemność 16 GB, przy tym gwarantuje większą prędkość transferu (od 20 do 40 MB/s)
Wszystkie półprofesjonalne i profesjonalne lustrzanki chodzą na kartach CF, chociaż przeważnie umożliwiają dodatkowo zapis na kartach o innym standardzie.
zebronek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebronek » 09.08.2008 01:44

Tak powinienem dopisać że nie wszystkie aparaty obsługują sdhc, przypomną dla niewiedzących sdhc jest ulepszoną kartą zwykłej sd- lecz o ile na aparacie z obsługą sdhc działają karty sdhci sd to na aparacie bez obsługi sdhc zazwyczaj tylko sd. Napisałem zazwyczaj bo na swoim przykładzie mam kompakt canon s3 który wg instrukcji nie obsługuje sdhc ale w praktyce wszystko mi działa jak należy nawet jak zapełnię kartę do cna(raz mi się to udało). Proponuje więc wszystkim którzy mają dygresję czy kupić kartę sdhc po prostu żeby udali się do punktu/znajomego gdzie będą mogli po prostu włożyć takową kartę do swojego aparatu foto.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2008 06:29

KonJarek napisał(a):[ nawet w pojemności 16 GB - przykładem może być choćby seria aparatów Panasonic Lumix.

Taki akurat posiadam-DMC =TZ1 .Bodajże z przed dwóch lat model...
W instrukcji słowem się tam nie zająkneli o sdhc...
Reasumując -większość aparatów ,które posiadają przeciętni turyści tych kart nie obsługuje-tak sądzę,

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone