napisał(a) Piotr Gumkowski » 08.09.2009 12:49
Witam ze Szczecina po raz pierwszy na tym forum. Dotychczas tylko podglądałem i znalazłem wiele cennych informacji.
W tym roku Cro po raz 4-ty zaliczona, również rejon Zadar-Sibenik.
Próbowałem dojechać samochodem jak najbliżej Zrmanji w okolicach
Obrovaca, żeby obejrzeć kanion ale było ciężko. Nie znalazłem zjadu
między Obrovac a Jasenice (kierunek na Maslenicę), natomiast w drugą stronę udoło mi się dotrzeć do Donje Biliśane, za elektrownią wodną
(kierunek od Obrovaca na Kastel Zegarski). Trzeba jechać w lewo za znakami na rafting. Na dole, na końcu zjazdu od głównej drogi jest jedna z wielu kaskad na Zrmanji, część można zobaczyć na lewym brzegu, część po przejściu lub przejechaniu po moście na stronę Muśkovci. Jest tam mały kemping i miejsce gdzie można popływać w rzece. Sierpień/wrzesień nie jest niestety dobrą porą, mało wody i część kaskad wysycha. Nie organizują też raftingów w tym terminie. Dla tych co maję więcej czasu i dobrą kondycje proponuję wycieczkę od Donje Biliśane w prawo, w stronę gdzie spotykają się rzeki Krupa i Zrmanja. Nie dotarłem tam (brak czasu) ale widoki na następne kaskady są podobno rewelacyjne. Z tego co dowiedziałem się od 'tubylców' tereny obydwu rzek nie są jeszcze zagospodarowane turystycznie głównie ze względu na ostatnią wojnę (w okolicy toczyły się ciężkie walki). Wiele obszarów jest jeszcze zaminowanych, pozostało jeszcze na terenie Chorwcji ok. miliona min do rozbrojenia.
Acha i jeszcze jedno w Donje Biliśane, przy zrujnowanym młynie trafiliśmy na wspaniałe 'smokvy'.
Pozdrav