Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać? [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Spotkany na morzu żółw caretta caretta. Niezapomniane przeżycie, piękne zwierze. Grecja, przy wybrzeżu Kefalonii. Zakynthos i Kefalonia to ich największe siedlisko na Morzu Śródziemnym - tam na plażach znosza jaja. Na
Spotkałem w 2002 roku chyba ze 3 żółwie przy wodospadach Krk, musiałem się zatrzymać samochodem bo przechodziły sobie przez drogę. Trochę byliśmy zdziwieni ich widokiem (a dzieci miały kupę radości) nie wiedzieliśmy że one tam żyją na wolności. Ale jak na żółwie to poruszały się w miarę szybko.
Coś podobnego: wczoraj u wybrzeża wyspy Żirje, płynąc łodzią motorową, mniej więcej tu https://goo.gl/maps/55DQ1rCdL4q spotkaliśmy w morzu żółwia morskiego caretta caretta. Piękny okaz pomarańczowo-zielonkawy. Niestety, zanim zwolniliśmy i wyciągnęli aparaty dał nura pod wodę, widać nie lubi pozować. A jakieś dwie godziny później drugi (chyba, że ten sam) - bliżej wyspy Kaprije https://goo.gl/maps/m5zsPeSM9DU2 Po zeszłorocznych spotkaniach myślałem, że to tylko grecka domena (Kefalonia, Zakynthos), a tu w Jadranie też takie spotkania możliwe. Czyli dobrze się rozgladać płynąc po morzu!
Z kolei dzisiaj kolejne piękne spotkanie z delfinami koło Kornata, ale to już inne zwierzęta, inna historia....
Witam w tym roku wyjeżdżam do Chorwacji do Kastel Stari. Bardzo interesuje mnie czy w tym mieście lub w jego okolicy ktoś będąc tam widział żółwie. Interesuje się żółwiami i chciałbym je poobserwować w ich naturalnym środowisku
Nasz urlop 3 juz raz w to samo miejsce tzn Mandre na Pagu i piewsze w tym roku spotkanie żółwia wodnego carreta w wodzie,córka Go wypatrzyła ,byłam w szoku ,męża zawołałam i zdołał z brzegu kilka fotek mu zrobić,a żółwie lądowe od 2 lat często tam spotykamy albo z rana albo póżnym popołudniem,są cudowne!