Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Znowu pytanko o drogę :) [Słowacja]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 19.05.2011 09:35

Planując drogę do Chorwacji postanowiłem wytyczyć sobie taki oto nietypowy przejazd. Jako że nie chce mi się płacić za winietę na Slowenii postanowiłem pojechać przez Słowację- Węgry, przy czym trasę przez słowacje zaplanowałem sobie tak

Przejazd na Węgry

Trasa ta jest na pierwszy rzut oka jakoś niespecjalna aaaleee... w zeszłym roku wracalem z Grecji i z Budapesztu postanowiliśmy sprawdzićsobie tę wlaśnie trasę. Jedzie sieco prawda przez wiochy ale, pomijająć malowniczość trasy, była ona zrobiona w dokładnie tym samym czasie co autostradą przez Bratyslawę. Ale pytanie dotyczy dalszej drogi. Warto ją skracać własnie w ten sposób? Może ktoś jużjechał nią? Wyjeżdżam w II-giej połowie sierpnia [15 lub 16 sierpnia]
Czy jadąc tą drogą potrzebna mi jest winieta na Słowację?
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 19.05.2011 11:32

trasa ok, od budapesztu autostrada prawie do konca
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.05.2011 11:33

trajano napisał(a):Czy jadąc tą drogą potrzebna mi jest winieta na Słowację?

Według mnie - tak.
Płacisz jadąc po E 571 (R1).
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 19.05.2011 11:59

Acha, więc kupię ją :) w zasadzie i tak wychodzi lepiej niż przez Austrię bo zamiast wydawać 16 Euro płacę ok 8 na Węgrzech :) oczywiście mowa o najtańszej winiecie w "te i nazad" :)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 19.05.2011 12:03

koło Zwolenia jest płatny odcinek - winieta , a czas przejazdu ...tu się nie zgodzę na pewno jest dłuższy niż autostradą , nie sądzę że "szalałeś " po Słowackich drogach bo tylko tak może być szybciej niż autostradą , malownicze trasy dobre ale nie na tak długim odcinku , nawet pasażerom się znudzą a kierowca nie zawsze może podziwiać krajobraz szczególnie na krętych drogach........napisałeś o kupnie winiety na Węgry a zapomniałeś o Słowacji .........za bardzo kombinujesz
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 19.05.2011 12:07

Naprawdę wyszlo identycznie. Jadąc z Budapesztu autostradą nadkłada sie blisko 200 km i stąd ta różnica. Co do szaleństw to sie nie da, bo jedzie się zwyklą szosą, ale za to bardziej malowniczą niż autostrada :) warto czasem "poobijać" się po zadupiach :)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 19.05.2011 12:11

jechałem tą trasą na Węgry i nie jest zła ale do Chorwacji przez Słowację to już tylko autostradą , chyba że masz dużo czasu i noclegi po drodze
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 19.05.2011 12:17

SŁOWACJĘ LEPIEJ PRZELECIEĆ AUTOSTRADĄ A WĘGRY MOŻNA SŁYNNĄ 86 przecież TO SPRAWDZONE
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 19.05.2011 12:48

Chopie ty mosz recht :) nawet gdyby to były zwykłe szosy to i tak lepiej tłuc się 100 km niż 400 :)
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 19.05.2011 15:34

Jak polecisz Żylina- Bratysława- Gyor- 81 itd to robisz o 44 km więcej, pół godziny krócej i nie zanudzasz pasażerów. Ja tak jadę. Olać cenę winietki :D . Wakacja mam raz w roku.
Powodzonka
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 19.05.2011 17:50

mapka 86tką

Ja bym tak pojechał....
:D

Na Słowacji płacisz teraz 15 euro za miesiąc po stronie węgierskiej nic słowenia nic a Cro to wiadomo ....

I do Csornej na obiad można wpaść mówię ci same korzyści ... :D
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 19.05.2011 17:56

witam sprawdziłem twoja proponowaną trasę i jak większość polecam przez Bratysławę i 86 , będąc już w Żilinie po co pchać się na lokalne drogi , na pewno będziesz leciał po południu więc ruch na drogach jeszcze będzie spory a jeśli to będzie jeszcze piątek no to będzie masakra . Kupujesz na tankszteli winiete za 7 albo 14 ero zależy na ile jedziesz i pomykasz na Bratysławę i Węgry aż do zjazdu na 86 . Słoneczko już zaszło jak wpadasz na 86 towarzysze podróży kładą się spać a Ty spokojnie pomykasz .
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 19.05.2011 18:51

No wszystko ok ale ponoć słynna 86-tka jest w remoncie i są mijanki więc?

Ten temat poruszony w innym wątku na forum
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 19.05.2011 18:55

fhuzbych napisał(a):No wszystko ok ale ponoć słynna 86-tka jest w remoncie i są mijanki więc?

Ten temat poruszony w innym wątku na forum
zgadza się wiec śledzimy na bieżąco jak postępują prace i czy coś się poprawiło
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 19.05.2011 18:57

ja mam alternatywną na wszelki wypadek jak by jeszcze do mojego wyjazdu nic się nie poprawiło
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone