Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Znowu pytanko o drogę :) [Słowacja]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariuszkrk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszkrk » 19.05.2011 19:06

4x jechałem 86 1x Węgry autostradą 1x przez Austrię i pomimo mijanek w tym roku ponownie 86, chyba nie jest aż tak źle
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 19.05.2011 19:10

powiem tak 6 razy już leciałem 86 i ten ostatni raz czyli w maju tego roku był tragiczny a szczególnie jak jedziesz w nocy , dlatego śledzę czy coś się poprawi
mariuszkrk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszkrk » 19.05.2011 19:14

może do 5 sierpnia coś poprawią, mają czas :?
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 19.05.2011 19:15

JejQ panowla :) dzięki. Własnie tego szukałem. Wiem że lepiej by bylo odżalować te parę euro na winietki na Słowenii i w Austrii, ale w tym roku mam wyjątkowo cienki budżet, a pozatym wolę przeżreć te pieniądze :) Mam tylko małe pytanko odnośnie tej trasy, końcowy odcinek tuż przed granicą Węgiersko Chorwacką kawałek przejeżdżam przez Sowenię, nie ma tam korków na granicy?
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 19.05.2011 19:21

a w które miejsce jedziesz ? bo jeszcze możesz troszeczkę zaoszczędzić na Chorwackich banach
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 19.05.2011 19:26

Jedziemy "w ciemno" jak najdalej na południe, okolice Dubrownika, może na Makarskiej riwierze cuś się trafi. Zawsze wakacje mialem zaplanowane już w styczniu, ale ten rok jest nietypowy skuli budżetu i planów wakacyjnych robionych "na wariackich papierach" :) dla mnie te kilka miesięcy wyprzedzenia to katastrofalnie mało czasu, ciągle mam wrażenie (mimo zapewnień na forum) że nie znajdę kwatery albo że nie zmieszczę sięw budżecie. Ale co tam, raz się żyje, najwyżej wrócimy na piechotę a spać będziemy na plaży hie hie hie :)
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 19.05.2011 19:37

raz się żyje jak byś chciał jeszcze trochę naszporować to w Karlovac zjedz na 1 można ominąć dość duży kawałem autobany , nawierzchnia drogi idealna , spokojnie można pomykać . Sprawdź sobie to na mapie .
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 19.05.2011 20:21

Radziki4 napisał(a):powiem tak 6 razy już leciałem 86 i ten ostatni raz czyli w maju tego roku był tragiczny a szczególnie jak jedziesz w nocy , dlatego śledzę czy coś się poprawi

Dlaczego w nocy tragiczny ?
zwykle w nocy jest mniejszy ruch i mozna szybciej pomykać

I jeszcze jedno czy cały odcinek jest/ był w remoncie jak to jest procentowo ile % jest / było remontowane ?

Porzednio do zadaru z Jaworzna jechałem ok 12 h ile opóźnienia moza mieć na 86 ktoś wie 1h 2h ?

86 to jakby nie było najkrótsza i najtańsz trasa z możliwych jadąc od cieszyna lub zwardonia
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 19.05.2011 20:29

tragiczny dlatego że właśnie można było pomykać ale teraz w ostatnim momencie widzisz zerwany asfalt i wpadasz przynajmniej 10 cm niżej ale to nic zanim wyhamujesz wycięcie się kończy i podbija Cię s powrotem , właśnie tak miałem w maju mało co kółek nie straciłem .Remont był zaraz jak się wjeżdża na 86 i na odcinku 20 km. Mam też taką nadzieję że powoli się kończą roboty i będzie dobrze .
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 19.05.2011 20:36

jesli to 20 km to spoko u nas jadąc nad nasze morze, przejechać przez łódz albo włocławek też nie jest / było wesoło a się przejechało więc spoko.
zastanawiam się jeszcze nad zwardoniem czy cieszynem

resztę trasy mam w miarę opanowaną choć jak sobie przypomnę jest kilka miejsc gdzie można się pogubić zwłaszcza jak jest się już trochę zmęczonym.

Pozdrawiam
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 19.05.2011 20:40

ja przekraczam zawsze w Lesznej Górnej , prosto do ronda tam na wprost cały czas prosto aż do głównej co idzie z Cieszyna tam w lewo i cały czas już prosto aż do Żyliny tam w prawo na Bratysławę a dalej to już kto uważa
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 19.05.2011 20:58

jechałem tamtędy 2 lata temu (niezłe zadupie ale spoko) ale przy powrocie do Polski przegapiłem skręt i pojechałem przez Cieszyn.
I jescze jedno jak wygląda autostrada w Słowacji bo 2 lata temu też była remontowana odcinkami.
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 19.05.2011 21:04

teraz już jest cała aż do granicy z Węgrami zaczyna się parę km. za skrętem w prawo na Bratysławę w Żylinie tylko musisz uważać i trzymać się prawego pasa by na nią wjechać , bo jak cię przyblokują na lewym to polecisz starą drogą
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 19.05.2011 21:08

dzięki
Jeszcze jest jeden myk u nas autostrady są na niebieskich tablicach a w słowacji na zielonych, jak jechałem 1 raz to miałem dylemat w lewo czy w prawo.
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 20.05.2011 07:26

Ja poleciałem podług niebieskich tablic ale w miarę wczesnie sieskapowałem i musiałem nawracać :) A co do pomysłów to serdeczne dzięki :)

A tak przy okazji, za 60 zł na allegro kupiełm sobie ostatnio takie cudo :)

http://allegro.pl/mini-dv-kamera-md80-sport-720x480-sd-do-16gb-i1621950470.html

http://www.youtube.com/watch?v=y6s8ndjof7w&feature=related

Nazywa się to mini DV MD80, myslę że całkiem ciekawe rzeczy tym się nakręci :) no i może sieprzydać w razie stłuczki gdzie trudno udowodnić czyjąś winę :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Znowu pytanko o drogę :) [Słowacja] - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone