Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Znów wędrujemy ciepłym krajem... rodzinna wyprawa bałkańska

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
rafgrzeg
Croentuzjasta
Re: Znów wędrujemy ciepłym krajem... rodzinna wyprawa bałkań

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 03.08.2013 09:12

piotrf napisał(a):
rafgrzeg napisał(a):….

. . . po drodze już tylko wizyta na lodach w McDonaldzie przy serbskiej autostradzie, wśród rzeszy niemieckich (?), szwajcarskich (?) i belgijskich (?) turystów… o ciemnej karnacji… :roll:

Tiaaa . . . typ nordycki dominuje :roll:

:wink:

Pozdrawiam
Piotr

Najgorsze w tych ich wyprawach jest to, że jeżdżą w grupach po 3-4 samochody... i nie daj Boże, jak im ktoś przerwie konwój... wtedy zaczyna się zemsta i lincz... :evil:
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 03.08.2013 16:20

……..
…Macedonia przywitała nas jeszcze większym upałem aniżeli pożegnała nas Serbia… termometr w samochodzie, w okolicach Skopje pokazywał 36 stopni… jechaliśmy obwodnic Skopje… co chwila witały nas bramki i należało zapłacić jakieś drobniaki po 20, 30 dinarów za przejazd bramką… cały przejazd od granicy aż do końca obwodnicy Skopje kosztował bodajże 180 dinarów czyli 3 euro…
Co ciekawe – pierwsza bramka kosztowała bodajże 60 dinarów, czyli 1 euro. Dałem gościowi 50 euro. Ten wydał mi 45 euro i 240 dinarów… moja małżonka… licząc resztę, nie zwróciła uwagi, że są tam wymieszane euro i dinary i powiedziała mi, że mamy 285 dinarów… pomimo gorąca szybko przeliczyłem, że coś tu nie gra… wyzwiskom nie było końca… to znaczy koniec był w momencie, gdy zobaczyłem, że to jednak nie same dinary…
Droga do Ochrydu (Ochrydy?) to taka długa zakopianka… akurat była niedziela więc był bardzo duży ruch w kierunku Skopje, natomiast my jechaliśmy praktycznie sami… Pomimo niewielkiej odległości jedzie się dosyć długo, serpentyny…góra… dół… znowu serpentyny…i tak w kółko…
Swoją drogą nie wiem jak powinno się prawidłowo mówić. W Polsce jest to raczej Ochryda a w Macedonii to raczej Ohrid.. Mnie bardziej przypada do gustu nazwa Ohrid i legenda związana z tym, że gdy ludy Słowiańskie zobaczyły to miejsce w IX w. wykrzyczały „och, rid!” czyli „och, wzgórze!”
Około 19 zawitaliśmy do bram Ochrydy… i też wykrzyczeliśmy „och rid!”
no i zaczęły się poszukiwania naszego apartmanu – Vila Joce…
Obrazek
Oczywiście numery domów to sprawa umowna… ale jakże byłoby inaczej… Joce stał już na drodze i czekał na nas… przywitał nas z otwartymi ramionami… pokazał gdzie zaparkować i pokazał pokoje… niestety Joce pomylił się w rezerwacjach i nasi znajomi dostali klitkę a nie pokój… Joce pomógł nam się rozpakować… poczęstował kawą… i rakiją…
…następnie wręczył nam mapę Ochrydy… i poszedł z nami na rekonesans… pokazał gdzie całodobowy sklep… pokazał gdzie dobre i tanie jedzenie… pokazał którędy na stare miasto… pierwszy dzień w Macedonii dobiegał końca… wrzuciliśmy po pysznej Pleskawicy, dokończyliśmy z Joce rakiję… i zapadła noc…
… następnego dnia… pomimo rakiji… udało się wstać bardzo wcześnie… przynajmniej ja tak uczyniłem…
i o to jak przywitał mnie Ochryd…
Główny deptak Ochrydy – jeszcze pusty…
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Widok na jezioro
Obrazek
Poranny jogging… miałem się przyłączyć…
Obrazek
Tam u góry to twierdza…
Obrazek
Maleńki port
Obrazek
Ochryda wręcz wlewa się do Jeziora…
Obrazek

Pejzaż w powieki miękko wsiąka…
Obrazek
Jeden z moich ulubionych tematów…
Obrazek
Macedończycy są bardzo dumni ze swojego kraju… flag jest mnóstwo na każdym kroku…
Obrazek
Jeden z kilku minaretów w mieście
Obrazek
Spacer zakończyłem Przed fontanną perłową…
Obrazek
Baszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baszka » 03.08.2013 16:34

Nocowałam u Jocego w maju 2012 - widzę, że zdążył otynkować dom od tego czasu :)
Też mieliśmy problem z trafieniem i też Joce znalazł nas na ulicy (praktycznie wbiegł nam pod koła ;) ).
W moim odczuciu, zarówno miejsce, jak i gospodarz są godni polecenia :)
A pustego Ohridu w lipcu to się nie spodziewałam - musieliście bardzo wcześnie wstać :)
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 03.08.2013 17:15

Baszka napisał(a):Nocowałam u Jocego w maju 2012 - widzę, że zdążył otynkować dom od tego czasu :)
Też mieliśmy problem z trafieniem i też Joce znalazł nas na ulicy (praktycznie wbiegł nam pod koła ;) ).
A pustego Ohridu w lipcu to się nie spodziewałam - musieliście bardzo wcześnie wstać :)

Joce faktycznie stwarza świetną atmosferę - kawa, rakija... pogadanki, żarciki... ale w zgodnym naszym odczuciu całe zaplecze zapewnia jego żona... faktycznie jest czysto i świeżo w pokojach... wymienia ręczniki codziennie...

Ochryda faktycznie pusta nie była... ale pierwszego dnia wstałem o 6 rano, żeby zobaczyć ją bez tłumów...
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 03.08.2013 22:07

Miło sobie powspominać ubiegłoroczny urlop
Macedonia jest naprawdę piękna ,ludzie gościnni a paliwo tanie.
Czekam na c.d.
mirass
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 11.08.2013 09:16

Witam!
Ciekawa relacja,czekam na cd;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2016 09:08

Baszka napisał(a):Nocowałam u Jocego w maju 2012 - widzę, że zdążył otynkować dom od tego czasu :)

Tak przez przypadek to znalazłem i troche mnie to rozsmieszyło.

Właśnie wróciłem z Albanii z przystankiem w Ochrydzie,nocowaliśmy u Joce i on nadal jest taki sam.Dalej dba według takiego samego schematu.Wszystko opracowane .Kawa,mapa,restauracja.
wyszlismy na spacer ,nagle za nami on z rowerem ,przy tej jego zaprzyjaźnionej restauracji.I od razu by tam nas prowadził.Jeszcze ze dwa razy wyrósł jak spod ziemi.Pilnuje aby gdzieś nie zboczyć.
komicznie wyglądało jak prowadził nas i jeszcze dziesiątkę Serbów na niby zarezerwowany statek ,który w połowie był pusty i pilnował aby nie skusić sie na sąsiedni.
Poprzednia strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Znów wędrujemy ciepłym krajem... rodzinna wyprawa bałkańska - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies