Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Znojmo czy Mikulov?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dobis1964
Globtroter
Znojmo czy Mikulov?

Nieprzeczytany postnapisał(a) dobis1964 » 30.05.2006 10:59

Cromaniacy!
Kto ma wyrobiony pogląd czy lepiej od Brna jechać do przejścia w Znojmo czy w Mikulowie? Która droga jest lepsza? Chodzi mi o stan nawierzchni, "krętość", ograniczenia prędkości. A od granicy czesko-austriackiej do Wiednia jak dróżki?
Pozdrowienia
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 30.05.2006 11:09

Witam,
powiem tak - jak do Chorwacji albo w kierunku na Graz to Mikulow
jak gdzies na Salzburg (czyli np zima na narty) to Znojmo (omijasz Wieden i to jest najwiekszy plus tej trasy) - przynajmniej tak ja mysle - generalnie z Mikulowa do Wiednia blizej i chyba mimo ze nie autostrada to lepiej ...

szerokiej drogi
Olo
dobis1964
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dobis1964 » 30.05.2006 12:13

Olo napisał(a):Witam,
powiem tak - jak do Chorwacji albo w kierunku na Graz to Mikulow
jak gdzies na Salzburg (czyli np zima na narty) to Znojmo (omijasz Wieden i to jest najwiekszy plus tej trasy) - przynajmniej tak ja mysle - generalnie z Mikulowa do Wiednia blizej i chyba mimo ze nie autostrada to lepiej ...

szerokiej drogi
Olo

Dzięki, tak właśnie myślałam.
Dobis
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 30.05.2006 20:54

generalnie z Mikulowa do Wiednia blizej i chyba mimo ze nie autostrada to lepiej ...

Generalnie jest akurat odwrotnie :lol: .Tzn ze Znojma do Wiednia jest bliżej i znacznie lepsza droga.Nie trzeba jechac przez miasto tylko jeszcze przed Wiedniem wpadasz na autostradę.Za to nadkładasz w Czechach.Bo z Brna jest bliżej do Mikulova niż do Znojmo.

pozdrav
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 30.05.2006 22:37

Raz mi się trafiło jechać przez Znojmo, gdy pojechałem sobie na próbę w zeszłym roku. W okolicy Znojmo były dwa źle oznakowane długie bo kilku/kilkunastokilometrowe objazdy z bardzo kiepską nawierzchnią. Za to ponad 10 razy przez Mikulow - bez problemu.
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 31.05.2006 19:17

no i w mikulovie jest sklepik wolno cłowy :lol:
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 01.06.2006 19:12

swiniakk napisał(a):no i w mikulovie jest sklepik wolno cłowy :lol:

Raczej był przed 1 maja 2004.Ale w Znojmo był chyba trochę większy :lol:
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 01.06.2006 19:24

rynioo napisał(a):

Raczej był przed 1 maja 2004.Ale w Znojmo był chyba trochę większy :lol:

nie nie kolego bo w tamtym roku kupowałem balantinesa za 9.99euro 1litr !!!! :lol:
wsar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wsar » 06.06.2006 19:42

No wolnocłowy to on już nie jest, ale ceny nie najgorsze. W drodze do CRO polecam Mikulov :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.06.2006 21:27

Ja osobiście lubię na Mikulov. :wink: Jesli chodzi o strefy wolnocłowe to w Znojmo jest całodobowa ,a w Mikulovie do 21.00.
Ostrożnie wchodzić do strefy z żonami,teściowymi i narzeczonymi ,bo puszczą całą gotówkę na kosmetyki. A po co komu w Chorwacji kosmetyki. :wink: Lepiej kupić książki. :wink: Najlepiej całą półkę. :wink:
Wieczorami mozna czytać i czytać. :D
dobis1964
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dobis1964 » 07.06.2006 06:03

AndrzejJ. napisał(a):Ja osobiście lubię na Mikulov. :wink: Jesli chodzi o strefy wolnocłowe to w Znojmo jest całodobowa ,a w Mikulovie do 21.00.
Ostrożnie wchodzić do strefy z żonami,teściowymi i narzeczonymi ,bo puszczą całą gotówkę na kosmetyki. A po co komu w Chorwacji kosmetyki. :wink: Lepiej kupić książki. :wink: Najlepiej całą półkę. :wink:

Czytać i czytać to chyba nad Bałtykiem. Zwłaszcza w tym roku chyba nie będzie mowy o wieczornych kąpielach, jeśli w ogóle dzienne będą wchodziływ grę :?: . Dlatego jadę do Chorwacji. :lol:
A kosmetyki w Cro potrzebne są do tego, do czego i w innych krajach.
Żeby wyglądać lepiej niż ta pani obok i przyciągnąć wzrok tamtego pana.
A poważnie, to już zdecydowaliśmy się jechać przez Mikulov.
Pozdrawiam
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 07.06.2006 08:42

dobis1964 napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Ja osobiście lubię na Mikulov. :wink: Jesli chodzi o strefy wolnocłowe to w Znojmo jest całodobowa ,a w Mikulovie do 21.00.

Czytać i czytać to chyba nad Bałtykiem. Zwłaszcza w tym roku chyba nie będzie mowy o wieczornych kąpielach, jeśli w ogóle dzienne będą wchodziływ grę :?: . Dlatego jadę do Chorwacji. :lol:
A kosmetyki w Cro potrzebne są do tego, do czego i w innych krajach.
Żeby wyglądać lepiej niż ta pani obok i przyciągnąć wzrok tamtego pana.
A poważnie, to już zdecydowaliśmy się jechać przez Mikulov.
Pozdrawiam

Widzę ,ze kolega ma zdrowe podejście do czytania i woli czytać mocne tomy w zimnych krajach.Natomiast w Chorwacji warto czytać chorwackie dzieła w dobrym smaku.Mają niewiele stron , a dobrą treść.
o książkach chorwackich
dobis1964
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dobis1964 » 07.06.2006 08:56

[Widzę ,ze kolega ma zdrowe podejście do czytania i woli czytać mocne tomy w zimnych krajach.Natomiast w Chorwacji warto czytać chorwackie dzieła w dobrym smaku.Mają niewiele stron , a dobrą treść.
o książkach chorwackich[/quote]

Otóż kolega dobis jest koleżanką, ale to szczegół. Nie jesteś pierwszą osobą, którą zmyliła męska końcówka nicka. Owszem czyta mi się najlepiej w długie zimowe lub zimne wieczory. Ale wskazówki co do literatury chorwackiej wykorzystam. Postaram się w każdym razie.
Próbowałam Dubrawki Ugresić, ale się nie rozsmakowałam.
Miłego dzionka
dobis1964
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dobis1964 » 07.06.2006 09:01

dobis1964 napisał(a):[Widzę ,ze kolega ma zdrowe podejście do czytania i woli czytać mocne tomy w zimnych krajach.Natomiast w Chorwacji warto czytać chorwackie dzieła w dobrym smaku.Mają niewiele stron , a dobrą treść.
o książkach chorwackich

Otóż kolega dobis jest koleżanką, ale to szczegół. Nie jesteś pierwszą osobą, którą zmyliła męska końcówka nicka. Owszem czyta mi się najlepiej w długie zimowe lub zimne wieczory. Ale wskazówki co do literatury chorwackiej wykorzystam. Postaram się w każdym razie.
Próbowałam Dubrawki Ugresić, ale się nie rozsmakowałam.
Miłego dzionka[/quote]
:D :D :D :D :D
Dopiero teraz otworzyłam link i zrozumiałam o jakiej literaturze dyskutujemy :oops:
Te gatunki literackie też mam zamiar poznać. I wzajemnie życzę miłej lektury w weso

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi