napisał(a) Kir » 18.08.2006 00:55
FUX napisał(a):Ten obiad to Mc Donalds!!!!?????
W Cro za dużą pizzę dla syna płaciłem 35 kun (5 EURO). Daruj. W takie bajki nie wierzę. W Niemczech w Mc Donalds za posiłek typu Whiskas na 4 osoby zapłaciłem 26 EURO.
Żaden McDonald. W Barcelonie kolacja na obszarze dzielnicy romańskiej kosztowała mniej niż 20 euro a składała się w wielkiej paoli dla kazdego czyli rizzotta z owocami morza czy wegetariańskiej plus kawa plus woda. I to był najdroższy posiłek jaki jedliśmy w knajpie w Hiszpani.
Gdzie indziej mieściliśmy się w 6-7 euro / osoby gdzie zawsze kolacja to było duże danie plus kawa lub wino. Wino kosztuje z resztą grosze a wybór jest taki że człowiek się gubi zupełnie.
Ceny z Valencji która jest dość tania to ceny raz ze słynnej knajpki z owocami morza koło hali targowej gdzie żona jadła kalmary panierowane z ziemniakami a ja specajlnośc regionalną - wyroby masarskie na ciepło. do tego mix surówek i kawa. Wyszło jakieś 12 euro. W knajpkach w dzielnicy arabskiej jedzenie było na podobnym poziomie cenowym.
Myślę że im w ogóle nie opłaca się gotowac w domu. Co z resztą widać
- wieczorami w knajpach są całe rodziny, życie towarzyskie kwitnie, czasem trudno znaleźć stolik. Mnie przeszkadzało to że w knajpie kelnerzysię nie śpieszą a wszyscy goście krzyczą tak że nie słychac własnych myśli. trzeba szukac arabskich albo hinduskich sklepików i knajp. Są tanie i mają swój smaczek.
Inna rzecz Hiszpania dla turystów - ceny w knajpach na plaży są dla Niemców i Brytyjkczyków i to raczej tych młodych i dobrze zarabiajacych.
Wystarczy jednak przejechac Pireneje i od razu cżłowiek się łapie za kieszeń. Francja jest masakrycznie droga. Pizza zaczyna się od 8 euro, wino od 3 euro. Sery żółte, regionalne kosztują 60euro za kg, kempingi jeszcze do wytrzymania. Ale nie byłem na Lazurowym Wybrzeżu które ponoć jest droższe niż północne Włochy i bardziej zatłoczone niż plaże w Loret.
Z opowieści kuzyna wiem że Portugalia jest jeszcze tańsza od Hiszpani tylko trzeba wyjść z kurortu a poza linią morza jest tanio ale i biednie