Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

znalezione na forum gazety

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbar » 17.08.2006 22:48

Wakacje to czas odpoczynku od codziennej rzeczywistości. Każdy odpoczywa na swój sposób. Można spędzić wspaniały urlop nad Bałtykiem, w Chorwacji, wszędzie... Ale jak odpocząć, kiedy co chwilę człowiek myśli o cenach, potencjanlnej drożyźnie, przelicza, kalkuluje, miota się... kupić, nie kupić: "zjadłbym loda, ale u nas są dużo tańsze"; to może lepiej nie jechać...? Wakacje to sparawa wyboru. Nikt nikogo do niczego nie zmusza.
Pozdrawiam Z.Baran
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 18.08.2006 00:55

FUX napisał(a):Ten obiad to Mc Donalds!!!!?????
W Cro za dużą pizzę dla syna płaciłem 35 kun (5 EURO). Daruj. W takie bajki nie wierzę. W Niemczech w Mc Donalds za posiłek typu Whiskas na 4 osoby zapłaciłem 26 EURO.

Żaden McDonald. W Barcelonie kolacja na obszarze dzielnicy romańskiej kosztowała mniej niż 20 euro a składała się w wielkiej paoli dla kazdego czyli rizzotta z owocami morza czy wegetariańskiej plus kawa plus woda. I to był najdroższy posiłek jaki jedliśmy w knajpie w Hiszpani.
Gdzie indziej mieściliśmy się w 6-7 euro / osoby gdzie zawsze kolacja to było duże danie plus kawa lub wino. Wino kosztuje z resztą grosze a wybór jest taki że człowiek się gubi zupełnie.
Ceny z Valencji która jest dość tania to ceny raz ze słynnej knajpki z owocami morza koło hali targowej gdzie żona jadła kalmary panierowane z ziemniakami a ja specajlnośc regionalną - wyroby masarskie na ciepło. do tego mix surówek i kawa. Wyszło jakieś 12 euro. W knajpkach w dzielnicy arabskiej jedzenie było na podobnym poziomie cenowym.

Myślę że im w ogóle nie opłaca się gotowac w domu. Co z resztą widać
- wieczorami w knajpach są całe rodziny, życie towarzyskie kwitnie, czasem trudno znaleźć stolik. Mnie przeszkadzało to że w knajpie kelnerzysię nie śpieszą a wszyscy goście krzyczą tak że nie słychac własnych myśli. trzeba szukac arabskich albo hinduskich sklepików i knajp. Są tanie i mają swój smaczek.
Inna rzecz Hiszpania dla turystów - ceny w knajpach na plaży są dla Niemców i Brytyjkczyków i to raczej tych młodych i dobrze zarabiajacych.

Wystarczy jednak przejechac Pireneje i od razu cżłowiek się łapie za kieszeń. Francja jest masakrycznie droga. Pizza zaczyna się od 8 euro, wino od 3 euro. Sery żółte, regionalne kosztują 60euro za kg, kempingi jeszcze do wytrzymania. Ale nie byłem na Lazurowym Wybrzeżu które ponoć jest droższe niż północne Włochy i bardziej zatłoczone niż plaże w Loret.

Z opowieści kuzyna wiem że Portugalia jest jeszcze tańsza od Hiszpani tylko trzeba wyjść z kurortu a poza linią morza jest tanio ale i biednie
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne