Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Znalazłem piach na plaży

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
njal
Odkrywca
Znalazłem piach na plaży

Nieprzeczytany postnapisał(a) njal » 01.08.2002 18:29

Kamienie są super. Wcześniej pisałem że nie ma piachu na plażach-jest na BRAĆU i oprócz tego bardzo łagodne-długie na ok. 100m zejście w morze. Nie pamiętam miejscowości ale obrazowo parę kilometrów w prawo od kopalni marmuru (biała plama widoczna z lądu Ćelina Tiće a z tego marmuru a nie innego powstał biały dom USA)
AsiaJ
Globtroter
Piach na plaży

Nieprzeczytany postnapisał(a) AsiaJ » 02.08.2002 08:14

Jak w temacie można znaleźć jeszcze w: Omis - plaże przy ujściu rzeki Cetina, camping Prapratno w Stonie (nasada półwyspu Peljesac), Molunat za Dubrownikiem. Te miejsca widziałam "na własne oczy", ale od piaszczystych plaż znacznie bardziej wolę skały. :lol:
meffistox
Globtroter
plaze i piasek

Nieprzeczytany postnapisał(a) meffistox » 02.08.2002 12:05

Potwierdzam Omis - nie tylko widzialem ale nawet plywalem 8)

:smo:

Jednak stanowczo wole skaly, gdyz widocznosc w wodzie lepsza.

Pozdrawiam :papa: M
AsiaJ
Globtroter
Plaża w Omis

Nieprzeczytany postnapisał(a) AsiaJ » 02.08.2002 12:23

Ja nie pływałam - nie miałam zdrowia przemierzać kilkudziesięciu metrów wody po kolana, zeby pływając nie szorować brzuchem po piachu (mowa o plaży na campingu Galeb) :lol:
Ale mój syn był zachwycony.
meffistox
Globtroter
Re: Plaża w Omis

Nieprzeczytany postnapisał(a) meffistox » 02.08.2002 13:56

AsiaJ napisał(a):Ja nie pływałam - nie miałam zdrowia przemierzać kilkudziesięciu metrów wody po kolana, zeby pływając nie szorować brzuchem po piachu (mowa o plaży na campingu Galeb) :lol:
Ale mój syn był zachwycony.

:oops: Co fakt to fakt - ale liczy sie ze zaliczone
:D :D M
njal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) njal » 03.08.2002 21:46

W Omiszu nie ma piasku jest to typowy żwir naniesiony przez rzekę ĆETINĘ nie mylić z czestą.
bybus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bybus » 04.08.2002 09:19

njal napisał(a):W Omiszu nie ma piasku jest to typowy żwir naniesiony przez rzekę ĆETINĘ nie mylić z czestą.

w Omiszu moze i nie ma ale piasek (co prawda zupelnie inny od naszego) jest na pewno w Duce k. Omisu, z tym ze strasznie plytka woda, dla malych dzieci idealna 8)
Darek J
Re: Piach na plaży

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek J » 05.08.2002 10:22

AsiaJ napisał(a):Jak w temacie można znaleźć jeszcze w: ........, camping Prapratno w Stonie (nasada półwyspu Peljesac),....
Tam byłem i bym nie nazwał tego kawałka brudnej ziemi piaszczystą plażą.
Ludzie - raz na zwasze - w Chorwacji nie ma piaszczystych plaż. Piękne najpiękniejsze w Europie piaszczyste plaże są nad Bałtykiem :D

ale od piaszczystych plaż znacznie bardziej wolę skały. :lol:

No właśnie i dlatego z powodu tego pięknego skalistego brzegu z naturalnymi półkami skalnymi do opalania zachwyciłem się Prapratnem
8) :) :D

---
D.Janicki
Zbing
Piaszczyste plaże

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbing » 15.08.2002 08:49

Na całym wybrzeżu chorwackim spotkałem tylko dwie piaszczyste plaże:1) Wyspa Rab, miejscowośc Lopar, kemping San Marino. 2) Wyspa Cres, miejscowość Martinisca. Pozostałe plaże to skały lub wysypany żwirek.
jaccco

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaccco » 26.08.2002 17:13

Piaszczyste plaże są za to w Czarnogórze np. w okolicach Ulcinj /ciemniejsz :) niż u nas ale bardzo drobny piasek i bardzo szeroka plaża/
robertkraków
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertkraków » 26.08.2002 17:30

jest też piaszczysta plaża w Biogradzie. znajduje się na wschodnim końcu miasta w dużej zatoce. woda stosunkowo płytka ok. 0.5-1 metra na odległość 50 metrów w głąb morza. można leżakować na piachu lub na betonie. jednak woda nie jest tak czysta jak na plażach kamienistych
Szymi
Globtroter
Re: Piaszczyste plaże

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymi » 27.08.2002 13:13

Krótkie pytanie w takim razie: czy potrzebna jest karimata na plaży ?
Pytam w sensie czy wystarczy ręcznik, słomka lub coś takiego czy jednak gruba karimata ?
Jeśli tak: za ile można to cosik kupić na miejscu ?

Dzięki,
Szymi
mac1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac1 » 27.08.2002 13:26

Szymi napisał(a):Krótkie pytanie w takim razie: czy potrzebna jest karimata na plaży ?
Pytam w sensie czy wystarczy ręcznik, słomka lub coś takiego czy jednak gruba karimata ?

Dzięki,
Szymi

Najlepiej kupić sobie składane maty w Polsce. W HR drożej. Składają się na 4 części i są praktyczne. Ja kupiłem takie w Macro Cash. Ważne żeby pod spodem była cerata nie materiał, który na kamieniach się szybko zniszczy. Pzdr.
Szymi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymi » 27.08.2002 14:29

[quote="mac1"][quote="Szymi"]Krótkie pytanie w takim razie: czy potrzebna jest karimata na plaży ?

Ile dałeś za takie coś w MACRO ? Może się wybiorę.

Szymi
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 27.08.2002 14:53

Jeżeli chodzi o maty zwijane to na miejscu też nie są drogie.
Ja wolę karimatę tylko , że zajmuje pełno miejsca w samochodzie.
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...