Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Znalazłem piach na plaży

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 28.08.2002 06:47

to na czym się opalasz zależy od plaży na jakiej się znajdujesz
a więc na żwirowej wystarcza ręcznik ana kamienistych czy betonowych to zależy kto co lubi moja połowica opalała się na materacu dmuchanym (u nich tańsze niż u nas) a ja jeżeli już leżałem to zawsze na ręczniczku, ponieważ kamienie bardzo ładnie się układają i dostosowują do plecków
Pozdrawiam
Szymi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymi » 28.08.2002 07:12

Bruno napisał(a):to na czym się opalasz zależy od plaży na jakiej się znajdujesz
a więc na żwirowej wystarcza ręcznik ana kamienistych czy betonowych to zależy kto co lubi moja połowica opalała się na materacu dmuchanym (u nich tańsze niż u nas) a ja jeżeli już leżałem to zawsze na ręczniczku, ponieważ kamienie bardzo ładnie się układają i dostosowują do plecków
Pozdrawiam

OK.
Poproszę przybliżoną cenę materaca itp w HR.

Dzięki,
Szymi
mac1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac1 » 28.08.2002 07:20

Szymi napisał(a):
Bruno napisał(a):to na czym się opalasz zależy od plaży na jakiej się znajdujesz
Pozdrawiam

OK.
Poproszę przybliżoną cenę materaca itp w HR.

Dzięki,
Szymi

Polecam tą firmę i jej maty plażowe. Ja płaciłem za moje kilka lat temu chyba 20 zł za sztukę. Najlepiej popytaj w sklepach. Zakup na kilka lat.
http://www.jpa.com.pl/katalog7.html
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 28.08.2002 07:24

Materac przezroczysto-srebrny z dość grubego materiału oddzielnie dmuchana poduszka, dość trwały (jedną sztukę mam już 3 lata)
w Chorwacji w Omisie na straganie 60KN
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 28.08.2002 07:26

Żona mi jeszcze podpowiedziała że gdzieś te same materace były po 50 KN (chyba w Splicie)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.08.2002 13:14

Bruno jeśli chodzi o opalanie zawsze na dmuchanym ale nie na brzegu tylko 50-100 metrów od niego materac dmuchany przeźroczysto srebrny Split 2001 rok sklepik przy bazarze 40 kun (zakup połączony z maską i rurką - razem 100 kun) trochę potargowałem ze 115. Z przywiezionego z polski zrobił się balon (stary gumowy Gold Cup) 8O .
Dobrze moieć ze sobą kawałek sznurka do wiązania materacy do boi i żyłki do spuszczania wina na dno morza w butelce z takiego privat baru Zeby je schłodzić.
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 30.08.2002 13:24

Daj znać kiedy i gdzie w przyszłym roku będziesz się opalał na materacu z winkiem na dnie morza ja uwielbiam nurkować :lol:
Moja żonka też wolała opalać się na wodzie

Pozdrawiam
njal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) njal » 01.09.2002 17:14

Przepraszam bardzo ale nie omisie a w Omiszu
njal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) njal » 01.09.2002 17:19

Moje plecy nie dostosowują się do kamieni. W Chorwacji żałuję że, budowę mam normalną i trochę zadroszczę Brunowi tego dostosowania.
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 02.09.2002 06:32

do nial

To nie plecy mają się dostosowywać do kamieni a kamienie do plecków (czytaj uważnie treść a nie formę Omisie - Omiszu) :D :D :D

a wyjaśnienie tego jest proste: jeśli kamyki mają średnicę ok 5 cm i więcej to nawierzchnia z nich jest bardzo porowata (puste miejsca między kamykami) w skutek obciążenia takiej nawierzchni układa się ona odpowiednio do powierzchni nacisku :D uff
Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.09.2002 07:58

Bruno - na pewno będą to okolice Splitu - zresztą sam nie wiem jak jadę to z reguły nie patrzę gdzie jestem ale czy w danym miejscu mi się podoba i czy są wolne noclegi w okolicy (w przyszłym roku camp odpada bo pojadę z 10 miesięcznym baby i nie wiem jak ci pasuje bo pojadę we wrześniu). Z tym winkiem to możesz mieć problem bo sznurek z reguły ma nie mniej niż 20 mb (chyba że ze sprzętem lub kamieniem na szyji - wtedy ok.). Zresztą człowieku nie ma problemu jak zobaczysz winko na dnie to płyń do góry a nie na dół podzielę się z Tobą (i bądź pewien nie będzie to jedno).
PS. dziś wysyłam na 2 szt :lol:
Caster
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Caster » 02.03.2005 07:28

Potwierdzam. W Duce i Omiszu jest piasek, tylko jadąc od strony Splitu czym bliżej portu w Omiszu tym więcej kamieni. Z portem są już tylko plaże żwirowe ale bardzo ładne. Czysty piach kończy się przed Kampingiem, który jest na początku Omisza od strony Splitu.

Split________Duce_____Początek Omisza______Port
^__Kamping
^
^
Koniec czystego piachu
Tyśka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tyśka » 22.05.2005 16:55

Proszę o radę: jedziemy w drugiej połowie czerwca z 3 letnim dzieckiem pierwszy raz do Cro. Szukamy miejsca gdzie plaża jest piaszczysta ( to dla baby) ale także są skałki - oczywiście nie dwa w jednym tylko w niedalekiej odległości od siebie - najlepiej spacerkiem.
Pzdr
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 22.05.2005 17:18

wyspa Murter (most zwodzony w Tisno) koło Szibenika
plaża nazywa sie Slanica
Bogusław Marinković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogusław Marinković » 22.05.2005 19:21

NA BRACU JEST MAŁY 100 METROWY ODCINEK PIASZCZYSTEJ PLAŻY W MIEJSCU ODDALONYM KILKA KILOMETRÓW OD SUPETARU.
PROSZĘ ZAJRZEĆ NA TĘ STRONĘ.
http://www.otok-brac.info/lokacije/lovrecina.htm
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...