W sobotę 3 lipca naszym oczom ukazał się piękny Vrbnik ! Jedno z najciekawszych miejsc jakie widziałem w Chorwacji
No i wróciłem. Napiszę teraz krótko, czas odpocząć po podróży
Podzielam zdanie Toudeego i innych wychwalających to miejsce ! Vrbnik jest po prostu... nie wiem jak słowami opisać to miejsce
Chorwacja w pigułce, piękna starówka, super zróżnicowane plaże, cisza, spokój, nie ma tłumów, turyści docierają zwykle na wycieczkę jednodniową . Przepyszne wino Zlahtina pędzone w prawie każdym domu
Dziś zamieszczam zdjęcia plaż, żeby zachęcić do odwiedzenia Vrbnika Zjechałem cały Krk i rozmawiając z niewieloma (?) Polakami w tym roku w Chorwacji, podzielali moje zdanie Vrbnik zdecydowanie najlepszy na odpoczynek, nawet dla rodzin z małymi dziećmi.
Oto plaże
W samym miasteczku niewielka żwirowa plaża Zgribnica, gdzie miejsce i tak znajdziecie nawet w godzinach szczytu ( w przeciwieństwie do Baśki - normalnie w Makarskiej było więcej wolnego na plaży
Plaża w marinie, na którą wchodzi się tunelem między skałami, malutka, piękna, warto pójść tam rano i zarezerwować miejsce
Kozica to plaża oddalona o 5 min. marszu od Vrbnika w kierunku południowym, przez las piniowy malowniczą ścieżką. Tam również zawsze znajdzie się miejsce
Półwysep Sv. Marka - kierunek Risika - 5 km od Vrbnika , piękna piaszczysta plaża dla małych dzieci i dorosłych. Parking 20kn/dzień
I PEREŁKA ! Plaża Potovośce - 5 km od Vrbnika , dojechać na nią można przed Vrbnikiem skręcając w prawo (jest oznaczenie) lub w samym mieście jazda ulicą Grohot. UWAGA - dla kierowców o mocnych nerwach Spotkać samochód jadący z przeciwka na podjeździe prawie pionowym o ilości miejsca na jedno auto i przepaści obok - Bezcenne Mnie się udało ... Za to plaża marzenie - zawsze wolne miejsca - 30kn/dzień.
Czystość wody na każdej plaży w Vrbniku przedstawia się tak: cudowna !