Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

znajomość j. poskiego wśród chorwatów

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adames
Odkrywca
znajomość j. poskiego wśród chorwatów

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 10.08.2010 17:23

Tak jak w temacie, czy można się dogadać w sklepikach czy restauracjach po polsku z Chorwatami ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.08.2010 17:58

To Słowianie więc zawsze idzie się dogadać :) choć są słowa które mogą zmylić...
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 10.08.2010 18:06

Bocian
Dzięki, za tą i pozostałe odpowiedzi na moje pytania, ale pewnie sam wiesz, jak ktoś jest nowicjuszem to pytań i wątpliwości z każdym dniem zbliżającego się wyjazdu jest co raz więcej. [/b]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.08.2010 18:10

adames napisał(a):Bocian
Dzięki, za tą i pozostałe odpowiedzi na moje pytania, ale pewnie sam wiesz, jak ktoś jest nowicjuszem to pytań i wątpliwości z każdym dniem zbliżającego się wyjazdu jest co raz więcej. [/b]

To normalne i godne pochwały , że chcesz poznać coś przed wyjazdem. Z doświadczenia wiem , że Chorwaci lubią jak stara się mówić w ich języku, doceniają to, przynajmniej w moim przypadku. Kup sobie jakieś dobre rozmówki.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 10.08.2010 20:13

Tutaj też można się dużo nauczyć:
forum/viewtopic.php?t=6150
Amfipriona
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amfipriona » 11.08.2010 17:06

Jasne, że można - jeśli znasz rosyjski to jeszcze bardziej.

Tylko szkoda, że często mylą nasz język z Czeskim..
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.08.2010 17:17

A co ma do tego rosyjski? To chyba najczęstszy błąd , że wydaje się nam, że jeśli co któreś słowo wtrącimy jakieś rosyjskie to, to pomoże nas zrozumieć przez Chorwatów... Chorwaci z którymi rozmawiałem twierdzą , że łatwiej jest im się porozumieć z nami niż z Czechami.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.08.2010 17:29

Chorwaci (przynajmniej ci których miałem okazję poznać) najlepiej dogadują się ze Słowakami, z Czechami ciut mniej, a najgorzej idzie im z nami.
Na pewno nie jest to edukacyjnie dobre, ale ja używam często takiego mikstu gwary cieszyńskiej, słowackiego i tych słówek chorwackich które znam.
W ubiegłym roku po trzech kielichach rakiji bariera językowa przestała istnieć, a zdania gospodarza (w języku słowiańskim :) ) typu: "sutra rana pudem kopat bramborki" do dziś mnie rozweselają. :)
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 11.08.2010 19:07

Witam.Czeche nic nie rozumijem ,a Slowake wszysko.Dok sie nie nauczilem Polskego troche rozumialem pozostale jenzike Slowianske a teraz wszyske rozumijem barzo dobże oprucz Czeskego.Bez problemu sie dogadasz ale muszisz muwicz powolutku i krutka zdania. :D :D :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.08.2010 19:22

Najlepiej: tak, nie, polej :)
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 12.08.2010 07:53

W tym roku w Breli, widząc że po plaży śmiga naganiacz fiszpiknikowy, zapytałem kulturalnie "koliko" - na co tenże młodzieniec - "CO - koliko" Moja Zofia mało nie pękła ze śmiechu jak gość zaczął spikać po polsku aż miło. Mówił niezbyt gramatycznie, ale zrozumiale i naprawdę szybko. Czyżby wyuczona formułka?
A swoją drogą - tubylcy powinni zacząć się uczyć rosyjskiego - w Brela masa sąsiadów ze wschodu - szczególnie w Soline.
Pozdrav
Lelule1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelule1971 » 12.08.2010 09:44

Według mnie różnice j.polskiego i chorwackiego są duże. Czy się dogadasz? Tak, bo można i na migi się dogadać jak ktoś nie ma wyboru... Polskim można się dogadać na Litwie od naszej granicy tak gdzieś do Wilna. Po co to wszystko piszę? Dlatego, że nauka obcych języków jeszcze nikomu nie zaszkodziła - uczmy się zatem języków a będziemy się czuć bezpieczniej na naszych wyjazdach. Liczenie na to, że się jakoś dogadamy może nas zawieść - zwłaszcza w sytuacjach "podbramkowych".

Pozdrav!
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.08.2010 09:57

"Slabo divanim hrvatski" :wink:

Przy okazji rozmów o języku chorwackim: fajny artykuł.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 12.08.2010 10:29

Lelule1971 napisał(a):Polskim można się dogadać na Litwie od naszej granicy tak gdzieś do Wilna.

Pozdrav!

Litwo! Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie.
Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie,
Kto cię stracił. Dziś piękność twą w całej ozdobie
Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie.

A.M.
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 12.08.2010 10:52

A ja w tym roku bardzo pozytywnie byłem zaskoczony! Większośc sklepikarzy i kelnerów mówiła całkiem całkiem po polsku. Wręcz od razu poznawali język polski a co za tym idzie skąd jestem :lol: Sporo Chorwatów mówi znośnie po angielsku albo niemiecku. O porozumiewaniu się po rosyjsku zapomnijcie :wink:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne