napisał(a) scood74 » 20.02.2014 12:01
ja pokonywałem trasę Słupsk - Ciovo, taką jak pierwszą zaproponowałeś już 3 razy,
praktycznie taką samą i też z marudzącymi dziećmi , tyle że
-raz z noclegiem w Grazu i omijaniem autostrad w Słowenii. do Grazu mamy z Słupska stosunkowo blisko , bez problemu jeden kierowca przejedzie , tyle że ok 5-6 rano trzeba wyjechać, a dzieci i tak marudzą (o tym później) w takiej opcji szkoda nam było tej nocy w Graz skoro CRO jest już tak blisko
-raz jechałem non stop z omijaniem autostrad w Słowenii przez Triest i noclegiem w pobliżu Krk (najbardziej bez sęsu)
- ostatni raz cięgiem na 2 kierowców, autostradami płatnymi w Słowenii, ( opcja naj optymalniejsza wg mnie)
Słupsk -Mastrinaka (4km bliżej od twojego celu Slatine)
już raz o tym kiedyś pisałem ale się powtórzę że wg mnie kluczem do podróży i wyboru trasy są dzieci , ich wiek i upierdliwość, potrzeby itp,
dzieci i to co robią ma duży jeśli nie kluczowy wpływ na atmosferę podróży zmęczenie i czasem ją psują i wtedy i noclegi nie pomagają
ja rozwiązałem ten problem poprzez kupno telewizorków DVD , chłopaki mieli zajęcie i siedzieli cicho oglądając bajki (pingwiny z Madagaskaru były hitem) przez naście godzin i tylko okresowo domagali się jedzenia i picia, bez tych DVD takie podróże to była gehenna. Znajomi mający córkę , która lubi rysować wyposażyli ją w duży zestaw kredek i papieru i też był spokój.
i jeszcze jedno , dla mnie jazda przez Polskę z fotoradarami i wyprzedzaniem tirów to mordęga. Wracamy zazwyczaj w ten sposób , bo mamy w Cieszynie nocleg a wracając nam się nie spieszy, podciągnięcie A1 praktycznie do łodzi powoduje że się wacham czy nie pojechać tak w tym roku Słupsk-Gdynia-Toruń-Łódź- częstochowa- bielsko ...
Lechoo a kiedy ty jedziesz w tym roku?