Wjazd do parku i czekamy kilka minut na jak nasz przewodnik dokona formalności. Tsavo West, to część parku Tsavo, który jest największy w Kenii. We wschodniej części będziemy na zakończenie safari. Przedzielony jest linią kolejową, wybudowaną przez anglików. Teraz dołączyła druga nitka, ale już zbudowana przez chińczyków. Można trasę Mombasa – Nairobi nowoczesnym składem pokonać w ciągu 4 godzin za około 24 $. Oczywiście ta linia to także transport kontenerów z portu w Mombasie w głąb Afryki. Jednak jeszcze się nie przyjął na dobre ten środek transportu, stąd mnóstwo tirów na trasie. I niestety jest dużo wypadków z udziałem samochodów z naczepami.
Zaczynamy safari, czyli podróż po bezdrożach w otoczeniu zwierząt. Akurat my zajęliśmy miejsca z przodu. U nas napisałbym, że mam miejsce za kierowcą, ale tam z powodów angielskich kierowca jest po prawej stronie samochodu. Do pierwszej lodge w parku mamy około 1,5 godziny.
Pierwsze minuty upływają w napięciu i oczekiwaniu na zwierzęta. Oczywiście nasz kierowca i jednocześnie przewodnik informuje nas jak trzeba się zachować. Mamy mu mówić jeśli zobaczymy jakieś zwierzę. Akurat trafiło na mnie bo w oddali zobaczyłem antylopy. Jednak szybko uciekły i ostała się jedna na zdjęciu.
Zatrzymaliśmy się tez nad zakolem rzeczki, gdzie odpoczywały hipcie.
Nie obyło się bez awarii samochodu. Jadący przed nami bus utkną na drodze między dwoma wzniesieniami. Coś się tam zapaliło przy desce rozdzielczej. Po prowizorycznej naprawie, zaistniała potrzeba odpalenia samochodu na „pych”. Nie było to łatwe, z przodu i z tyłu górka a samochód spory. Na szczęścicie po paru próbach rozbujania udało się i silnik zaskoczył.
Bardzo fajne ukształtowanie terenu.
Z daleka widzimy nasze miejsce noclegowe, przed którym słonie wchłaniają w siebie z oczka wodnego ponad 200 litrów wody – takie podobne jest ich zapotrzebowanie dzienne.
Dość szybie zakwaterowanie, dostajemy pokój z widokiem na oczko wodne. Niewiele czasu, bo o 16 wyruszamy na „game drive”. Szybki obiad. Menu nie było bardzo bogate, ale całkiem zjadliwe. Do tego płatne napoje typu fanta, cola, piwo. Kawa i herbata za free.