Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zmiany ciąg dalszy – sierpień 2024.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Kapitańska Baba
Weteran
Zmiany ciąg dalszy – sierpień 2024.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.03.2025 09:14

Nasz główny wakacyjny wyjazd w 2024r wciąż był dla nas niewiadomą.

Nie mieliśmy żadnych rezerwacji gdyż nie mieliśmy pewności dokąd w ogóle chcemy jechać.

Z decyzją wstrzymywaliśmy się do czerwcowego greckiego rejsu.

Bo choć intuicyjnie czuliśmy, że to właśnie ten kierunek wybierzemy na sierpniowy pobyt to jednak chcieliśmy się do końca upewnić czyli poczekać do powrotu z naszej czerwcowej wyprawy.

Po powrocie byliśmy już w stu procentach pewni – wracamy do Grecji.

Pozostała jeszcze kwestia terminu.

Chcieliśmy jak zawsze przełom sierpnia i września.

I już prawie kupiliśmy lot, mieliśmy też dogadany czarter.

Na szczęście prawie.

Bo okazało się, że od 3 września zaczynam intensywną pracę i muszę być już na miejscu.

W takim razie zaczynamy poszukiwania od nowa bo rejs zaczniemy tydzień wcześniej.

W sumie nawet chyba lepiej bo udaje nam się z lotem.

Polecimy z Okęcia więc bliżej nas, w sobotę a nie w piątek więc bez konieczności noclegu na miejscu.

Jacht też znaleźliśmy fajny.

Negocjacje cenowe z Grekiem bardzo miłe, w gratisie otrzymaliśmy SUPa ku wielkiej radości naszych córek.

Nie mamy pewności czy zmieścimy się w 20-kilowy bagaż – bo to jednak dwa tygodnie.

Wybieramy zatem opcję 32 kg – będzie pewność, że wszystko zabierzemy.

Do tego oczywiście podręczne.

16-go sierpnia 2024r nasza torba już gotowa na wyjazd.

20240817_071646.jpg

17-go sierpnia 2024r wstajemy dość wcześnie.

Porządne śniadanie, kawa i koło ósmej opuszczamy nasz dom.

Tradycyjnie jedziemy jeszcze do piekarni po świeże jedzonko na drogę i ruszamy w kierunku Warszawy.

Półtorej godziny i jesteśmy na miejscu.

Samochód zostawiamy na parkingu Park&Fly.

Koszt – 240 zł za dwa tygodnie oczywiście z transferem na i z lotniska.

Wsiadamy do busa i na Okęciu jesteśmy w okolicy dziesiątej.

Mamy luz czasowy – wylot zaplanowany jest na 12:20.

Idziemy oddać bagaż – nasza torba jest za duża na taśmy, oddajemy ja w okienku oversize i już tylko z małymi plecaczkami wędrujemy dalej.

Na Okęciu – tak samo jak w Balicach – za kontrolą bezpieczeństwa jest możliwość uzupełnienia pustych butelek po wodzie w źródełku – co oczywiście czynimy.

Samolot Wizzair już czeka na płycie lotniska, podjeżdżamy pod drzwi, zajmujemy swoje miejsca.

Jesteśmy porozrzucani.

Ania z Kapitanem siedzą w jednym rzędzie, Ewa gdzieś niedaleko od nich.

Tylko ja całkiem z przodu samolotu, sama.

Trudno.

Dziś na szczęście lecimy już bez stresu związanego z zapaleniem ucha.

Dokoła mnie sami Ukraińcy, nie słyszę naszego języka.

Startujemy punktualnie.

Po osiągnięciu wysokości przelotowej idę do moich zobaczyć gdzie siedzą.

Ku wielkiemu zdziwieniu widzę, że siedzą we troje w jednym rzędzie.

Było wolne miejsce pod oknem więc Ewa się dosiadła.

Co więcej – w ich rzędzie tylko po drugiej stronie siedzi kobieta z córką, jedno miejsce – i to przy oknie maja wolne!!!

Pytam czy mogę się dosiąść bo tu mam rodzinę.

Kobieta patrzy na mnie i niechętnie odpowiada, że tak ale ona się absolutnie nie przesunie.

Czyli mam iść pod okno.

Super!!!

Szybko zorientowałam się, że kobieta była tak przerażona lotem że chyba chciała być jak najdalej od widoku z okna.

Dla mnie bomba!!

Więc lecimy.

Czas mi mija szybko bo cały czas gapię się przez szybę.

Ania po drugiej stronie siedzi z aparatem i oczywiście co chwilę cos fotografuje.

20240817_130613.jpg

20240817_130653.jpg

Lot spokojny, chmury co chwila ustępowały i widać było ziemię.

Pod koniec lotu telefon wędruje w moje ręce.

20240817_144147.jpg

20240817_144329.jpg

20240817_144353.jpg

20240817_144501.jpg

20240817_144528.jpg

20240817_144740.jpg

Już jesteśmy nad Grecją.

Nareszcie widać morze i wyspy.

20240817_144959.jpg

20240817_145047.jpg

I wtedy Kapitan samolotu informuje nas, że jesteśmy numerem piątym w kolejce do lądowania i w oczekiwaniu okrążymy sobie wyspę Korfu.

No to lecimy popatrzeć z góry na to co widzieliśmy w czerwcu.

20240817_145228.jpg

20240817_145319.jpg

Paleokastrissa z góry wygląda ślicznie.

20240817_145340.jpg

20240817_150913.jpg

20240817_150940.jpg

20240817_151139.jpg

20240817_151153.jpg

20240817_151232.jpg

20240817_151322.jpg

Porto Timoni jak na dłoni.

20240817_151342.jpg

I Erikoussa.

20240817_151732.jpg

Jakiś tłok w niej – i w marinie i na kotwicach dużo jachtów.

20240817_151748.jpg

Wracamy w pobliże lotniska.

20240817_152141.jpg

20240817_152254.jpg

20240817_152304.jpg

20240817_152400.jpg

20240817_152422.jpg

20240817_152500.jpg

To już zatoka przy samym Korfu.

20240817_152650.jpg

Zaglądamy co tam na wycieczkowcach słychać.

20240817_152653.jpg

I lądujemy.

20240817_165229.jpg

Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 18.03.2025 10:23

Z przyjemnością będę śledził Twą nową relację. Świetne widoki z okien samolotu :!: Niedawno wracając z Rzymu mieliśmy przez cały lot bezchmurne niebo. Przyklejeni do okna z wielką przyjemnością rozpoznawaliśmy co pod nami. Chyba po raz pierwszy jestem u kogoś w relacji pierwszy :D .
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 18.03.2025 10:31

Takie tempo to ja rozumiem :verryhappy: Czyli będzie ciepło i czysta woda :proszedzieki: :serduszka:

pozdrawiam, Michał
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.03.2025 15:07

Chciałabym mieć takie widoki z samolotu. Mimo że zawsze wybieram miejsce przy oknie, tylko raz (podczas lotu do Hiszpanii) trafiło nam się bezchmurne niebo.

Korfu musiało się Wam bardzo spodobać, że już drugi raz :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.03.2025 16:07

"Dawigs"]Z przyjemnością będę śledził Twą nową relację.

Bardzo mi miło :proszedzieki: Witam na pokładzie :papa:

Świetne widoki z okien samolotu :!: Niedawno wracając z Rzymu mieliśmy przez cały lot bezchmurne niebo. Przyklejeni do okna z wielką przyjemnością rozpoznawaliśmy co pod nami.

Niezbyt często zdarza się całkowicie bezchmurne niebo, mieliście szczęście :verryhappy:
Brak chmur cieszył mnie tym bardziej, ze tak przypadkiem znalazłam się przy oknie. Pętla wokół Korfu z jednej strony zezłościła bo i tak byliśmy już trochę spóźnieni ale z drugiej strony super się patrzyło na niedawno poznane krajobrazy :hearts:

Chyba po raz pierwszy jestem u kogoś w relacji pierwszy :D .

:mg: Brawo Ty!!! :spoko:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.03.2025 16:09

majkik75 napisał(a):Takie tempo to ja rozumiem :verryhappy: Czyli będzie ciepło i czysta woda :proszedzieki: :serduszka:

pozdrawiam, Michał

:lol: :lol: Tęskno mi za Grecją to się pospieszyłam :mg: :mg:

Nie będzie ciepło, będzie przeraźliwie gorąco :bojesie: :bojesie: :bojesie:
Ale woda czyściutka :hearts:

Witaj w mojej kolejnej greckiej opowieści :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.03.2025 16:13

Cześć Maslinko
:cmok:

"maslinka"]Chciałabym mieć takie widoki z samolotu. Mimo że zawsze wybieram miejsce przy oknie, tylko raz (podczas lotu do Hiszpanii) trafiło nam się bezchmurne niebo.

Nam też niezbyt często się tak trafia, zresztą, w sumie niewiele lataliśmy do tej pory :tak:
Uwielbiam patrzeć z góry na świat, jak ptaki :hearts:

Korfu musiało się Wam bardzo spodobać, że już drugi raz :D

Jest bardzo ładne!
Ale tym razem od razu je opuścimy, ciągnie nas dalej niż tylko wokół wyspy :proszedzieki:
Chcieliśmy wrócić na Morze Jońskie a na nim z lotniskami tak sobie - na Korfu było najłatwiej i najtaniej się dostać stąd drugi w ciągu roku lot :oczko: I na dziś wiem już, że przynajmniej w tym roku nie będziemy już lądować w tym mieście :tak:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 18.03.2025 17:37

To zdjęcie tych wycieczkowców wygląda jakby nierealne. Widoki świetne. Jestem bardzo ciekawy co dalej pokażesz, bo na Korfu mieliśmy podróż poślubną.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 18.03.2025 17:52

Tego się nie spodziewałam. Domyślałam się, że będzie Grecja, ale że ponownie Korfu, to nie przyszło mi do głowy. Ale faktycznie, Korfu jako miejsce lądowania jest idealne. Dwa tygodnie to już konkret, więc będzie co oglądać.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.03.2025 18:07

Jestem, jestem....

Pewnie będzie Itaka i Kefalonia. Też mnie tam ciągnie, ale autem to już spora logistyka ....
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.03.2025 08:14

ziemniak napisał(a):To zdjęcie tych wycieczkowców wygląda jakby nierealne. Widoki świetne. Jestem bardzo ciekawy co dalej pokażesz, bo na Korfu mieliśmy podróż poślubną.

Witam w Grecji :cmok:
Samego Korfu właściwie nie będzie, no na koniec kilka kadrów z miasta i trochę ujęć w kierunku wyspy z poziomu wody :tak:
Jeśli chcesz więcej samej wyspy - zapraszam do mojej poprzedniej greckiej relacji, tam odwiedziliśmy kilka miejsc na samej wyspie :tak:
Tutaj popłyniemy na południe i będziemy się kręcić po różnych mniej lub bardziej ciekawych miejscach na co również serdecznie zapraszam :proszedzieki:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.03.2025 08:18

megidh napisał(a):Tego się nie spodziewałam. Domyślałam się, że będzie Grecja, ale że ponownie Korfu, to nie przyszło mi do głowy. Ale faktycznie, Korfu jako miejsce lądowania jest idealne. Dwa tygodnie to już konkret, więc będzie co oglądać.

Mam nadzieję Gosiu, że nie zawiodę pookładanych oczekiwań bo znasz nas - zwiedzamy raczej dość pobieżnie :lol:
Witam w Korfu :cmok:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.03.2025 08:20

piekara114 napisał(a):Jestem, jestem....

Pewnie będzie Itaka i Kefalonia. Też mnie tam ciągnie, ale autem to już spora logistyka ....

Po cichu liczyłam że tu do mnie wpadniesz, witaj na pokładzie :cmok:

Coś tam pewnie będzie z wysp :oczko:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.03.2025 09:11

Idziemy po bagaż.

Niestety musimy chwilę zaczekać.

Nasz oversize przyjeżdża jako ostatni.

20240817_200831.jpg

Nareszcie opuszczamy lotnisko.

Dalszą trasę mamy już znaną.

Piechotą idziemy na plac gdzie swój końcowy przystanek ma siódemka.

Kupuję bilety w automacie – tym razem od razu osiem – bo po co potem przepłacać u kierowcy?

Autobus już stoi, wsiadamy i po minucie ruszamy.

Jedziemy z 15-20 minut, nie dłużej i wysiadamy przy marinie Gouvia.

Od razu idziemy na nabrzeże gdzie ma czekać na nas jacht.

Mamy podany numer miejsca więc naszą Linę odnajdujemy bez najmniejszego problemu.

Witamy się z łódką i po chwili pojawia się nasz armator.

A właściwie dwóch – starszy i młodszy.

Chwilę rozmawiamy i decydujemy, że Kapitan zajmie się przejmowaniem łodzi a my z dziewczynami pójdziemy na zakupy.

I tu Panos – młodszy z mężczyzn – składa nam propozycję nie do odrzucenia.

Chce nas samochodem podrzucić do sklepu.

Jak miło!

Wskakujemy i jedziemy.

W czasie jazdy pytam czy to transport w jedną stronę.

Absolutnie nie – słyszę.

Zaczekam na was i z zakupami zawiozę pod łódkę.

Ale niespodzianka!!!

Nasza wdzięczność jest ogromna bo dostarczyć zakupy do mariny to wyzwanie.

Pewnie z pół kilometra z ciężkimi wózkami – nie jest to łatwe, zwłaszcza w panującym w Korfu upale i wilgotności.

Obiecuję Panosowi, że postaram się wszystko kupić jak najszybciej i słowa dotrzymuję.

Spotykamy się przy kasie – On stoi ze swoimi kilkoma rzeczami, my z trzema pełnymi wózkami tuż za nim.

Widzę zaskoczenie w oczach.

Przecież mówiłam Ci że u mnie zakupy to szybki temat.

Płacę i pakujemy wszystko do auta.

W bagażniku się nie mieścimy, reszta zakupów ląduje z tyłu na podłodze, między dziewczynami, u nich na kolanach i jeszcze u mnie z przodu.

Ale najważniejsze, że Panos podjeżdża pod samą łódkę.

Wielki i bardzo ciężki problem mamy z głowy!

Kapitan kończy już check in.

Idziemy jeszcze z Panosem do biura – wpłacam kaucję i opłatę za sprzątanie.

Dziewczyny upominają się o obiecanego SUPa.

Panos go przywozi, pompuje i mocuje na pokładzie.

20240817_202953.jpg

Wnosimy wszystkie rzeczy i nareszcie można odpocząć.

20240817_203000.jpg

te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.03.2025 14:45

Takiej wersji wypoczynku jeszcze nie uświadczyłem u znajomych bliskich i dalszych, czyli samolot - komunikacja miejska - łajba, ciekawe, ciekawe. Podziwiam.
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα