Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zmiany ciąg dalszy – sierpień 2024.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.03.2025 10:27

wiola2012 napisał(a):No głuptasy :mg:

Wstyd mi :oops: Ale z drugiej strony mam świadomość, że chyba jednak dobrze, że się nie spieszyliśmy. Wszyscy - a zwłaszcza nasze córy - musieliśmy dorosnąć, dojrzeć do zmiany akwenu na trudniejszy. Być może gdybyśmy popłynęli tam wcześniej nie byłoby takiego zachwytu :tak: Bo Jońskie jednak jest bardziej wymagające niż Adriatyk więc z dziećmi - wiadomo, One po prostu same muszą chcieć :tak:
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.03.2025 10:33

piotrf napisał(a):Lepiej późno niż później :tak: , już trochę tęsknimy za ciepłą i błękitną wodą Morza Jońskiego :oczy:
Byle do lata . . .

Pozdrawiam
Piotr

Piotrze - czy to znaczy że odwiedzisz jońską część Grecji podczas tegorocznego lata???
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.03.2025 10:51

My we trzy pływamy i cieszymy się jak małe dzieci.

Kapitan zaś korzysta z ostatnich chwil przed zachodem i wzbija się w powietrze.

Zapraszam na okolice Sivoty z lotu ptaka.

DJI_0569.JPG

DJI_0571.JPG

DJI_0573.JPG

DJI_0574.JPG

DJI_0575.JPG

DJI_0578.JPG

DJI_0579.JPG

DJI_0580.JPG

DJI_0582.JPG

DJI_0584.JPG

W tzw. międzyczasie niedaleko nas próbuje zakotwiczyć sporych rozmiarów katamaran.

Przyglądamy mu się z uwagą bo jego manewry wydają nam się dość dziwne.

Zamiast rzucić kotwicę i dopiero później wyłożyć cumy na brzeg on zrzucił ponton, wywiózł dwie dość długie cumy, umocował je do skał, wypuścił się na nich, wyrzucił kotwicę i wybrał się na cumach.

Hmmm…..

Tak się nie robi, przecież kilka metrów łańcucha od kotwicy nie utrzyma łodzi!!!

Ciąg dalszy tej historii będzie miał ciąg dalszy jutro.

Słońce już zaszło.

Zrobiło się całkiem ciemno.

Nie da się kąpać w morzu więc chyba najwyższa pora wybrać się do miasta.

Do Sivoty.

Kapitan zrzuca nasz ponton na wodę, montuje silnik.

Wskakujemy do środka i płyniemy.
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 27.03.2025 22:31

Kapitańska Baba napisał(a):
Piotrze - czy to znaczy że odwiedzisz jońską część Grecji podczas tegorocznego lata???

Jest taki zamysł , ale raczej wiosną lub jesienią , bo latem jednak zbyt ciepło tam dla nas :tak:

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.03.2025 10:02

piotrf napisał(a):
Jest taki zamysł , ale raczej wiosną lub jesienią , bo latem jednak zbyt ciepło tam dla nas :tak:

Pozdrawiam
Piotr

No tak, rozumiem. Ale szkoda, że nie latem, byłaby szansa na małe cromaniackie spotkanie w Grecji :oczko:
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.03.2025 10:33

Po kilku minutach płynięcia jesteśmy na miejscu.

Cumujemy ponton przy nabrzeżu a sami idziemy się przejść.

Nabrzeże portowe to miejsce na tawerny i restauracje.

Wszystkie pełne.

20240818_213622.jpg

Rozglądamy się dokoła.

20240818_213711.jpg

20240818_213856.jpg

Fotka z napisem musi być.

20240818_214153.jpg

Chodźmy dalej.

20240818_214255.jpg

20240818_214614.jpg

20240818_214840.jpg

20240818_214856.jpg

20240818_214900.jpg

Jaki słodki kwietnik.

20240818_215026.jpg

Te schodki to majstersztyk!

20240818_215243.jpg

Studnia też niczego sobie.

20240818_215341.jpg

Kilka kroków od nabrzeża jest pusto.

20240818_215630.jpg

Można pograć w szachy.

20240818_215816.jpg

Makramy cieszą oko.

20240818_215838.jpg

Na trawniku plaża.

20240818_215905.jpg

Przechodzimy obok galerii z obrazami.

20240818_220100.jpg

Ewa mówi, że jakoś kiepsko się czuje, chce już wracać na pokład.

Zresztą już nam wystarczy spacerów po Sivocie.

To miasto jest troszkę jak nasze polskie Mielno.

Świecące, z wystrojonymi w obcasy wczasowiczami.

Odpowiednie akurat na godzinę, nie dłużej.

Idziemy na nabrzeże, wsiadamy do pontonu i odpływamy w mrok.

Zdejmujemy tylko silnik z pontonu, sprawdzamy prognozę pogody na noc i jutro i idziemy spać.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.03.2025 11:18

Widzę, że w Sivocie stolików w porcie przybyło....

Kapitańska Baba napisał(a):Zresztą już nam wystarczy spacerów po Sivocie.

To miasto jest troszkę jak nasze polskie Mielno.

Całkowicie się z tym nie zgodzę, Sivota to kurort wakacyjny, ale mały, dość klimatyczny, bez klubów, namiotów straganowych, dyskotek.... W tym regionie jedyne miejsce jakie mogę do Mielna przyrównać to Prevaza, bo jednak pobliska Parga to inny poziom....
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.03.2025 13:52

piekara114 napisał(a):Całkowicie się z tym nie zgodzę, Sivota to kurort wakacyjny, ale mały, dość klimatyczny, bez klubów, namiotów straganowych, dyskotek.... W tym regionie jedyne miejsce jakie mogę do Mielna przyrównać to Prevaza, bo jednak pobliska Parga to inny poziom....

Może źle się wyraziłam. Rzeczywiście Sivota jest kameralna, klimatyczna i naprawdę sympatyczna. Chodziło mi nie o obecność turystycznego badziewia - bo tego rzeczywiście brak - co raczej o ilość ludzi w centrum i ich wygląd - długie sukienki, szpilki, fryzury, pełen makijaż - mi się to kojarzy z pracą a nie z wakacjami :mg: No i z Mielnem właśnie :lol:
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 28.03.2025 14:27

Kapitańska Baba napisał(a):długie sukienki, szpilki, fryzury, pełen makijaż - mi się to kojarzy z pracą a nie z wakacjami :mg: No i z Mielnem właśnie :lol:

Heh, ostatnio o tym rozmawiałem, że właśnie w Grecji zobaczyłem jak pięknie wyglądają kobiety wieczorową porą, tzn. ubranie, makijaż itd, klasa, mimo, że zawsze byłem zwolennikiem raczej subtelnej nienachalnej urody ;) Nie wiem jak jest w Mielnie ale raczej z polskim morzem kojarzą mi się szorty, przaśne spódniczki czy koszulka w cekiny z napisem Guess, kupiona na bazarze w Turcji ;).
Z góry przepraszam za stereotypy ;)
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.03.2025 14:45

Trajgul napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):długie sukienki, szpilki, fryzury, pełen makijaż - mi się to kojarzy z pracą a nie z wakacjami :mg: No i z Mielnem właśnie :lol:

Heh, ostatnio o tym rozmawiałem, że właśnie w Grecji zobaczyłem jak pięknie wyglądają kobiety wieczorową porą, tzn. ubranie, makijaż itd, klasa, mimo, że zawsze byłem zwolennikiem raczej subtelnej nienachalnej urody ;) Nie wiem jak jest w Mielnie ale raczej z polskim morzem kojarzą mi się szorty, przaśne spódniczki czy koszulka w cekiny z napisem Guess, kupiona na bazarze w Turcji ;).

Ależ absolutnie nie masz za co przepraszać :tak:
Co człowiek to opinia i .............. bardzo dobrze :verryhappy:
Domyślam się, że mężczyznom jest przyjemnie patrzeć na piękne kobiety w eleganckich kreacjach, z urodą podkreśloną delikatnym makijażem czy fryzurą :tak:
I rozumiem osoby, które na wakacjach w taki sposób chcą wyglądać :tak:
Sama wraz początkiem urlopu wyrzucam wszelkie akcesoria związane z makijażem w najgłębsze kąty w domu :lol:
Nienawidzę się malować a praca wymaga ode mnie mocnego makijażu. Skóra, oczy mocno cierpią od tego więc nie dziw się, że w wolnym czasie absolutnie odpoczywam :verryhappy:
To samo z ubraniami - wygoda nade wszystko - bo w pracy także mi często o nią trudno :rotfl:
wiola2012
Cromaniak

Postnapisał(a) wiola2012 » 28.03.2025 19:41

Sivotę kojarzę jako spokojne, senne miasteczko. Wieczorem nie byłam, gdyż mieszkaliśmy w Pardze i osiem lat temu, w porównaniu z Pargą, była to oaza spokoju :D. W tej drugiej było baaaardzo dużo turystów. Do naszej ulubionej restauracji czekaliśmy w długiej kolejce, ale czas umilały nam szociki serwowane przez kelnerów i dźwięki zorby :D .
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 28.03.2025 20:51

Trajgul napisał(a):Heh, ostatnio o tym rozmawiałem, że właśnie w Grecji zobaczyłem jak pięknie wyglądają kobiety wieczorową porą, tzn. ubranie, makijaż itd, klasa, mimo, że zawsze byłem zwolennikiem raczej subtelnej nienachalnej urody ;) Nie wiem jak jest w Mielnie ale raczej z polskim morzem kojarzą mi się szorty, przaśne spódniczki czy koszulka w cekiny z napisem Guess, kupiona na bazarze w Turcji ;).

Trajgul, czy rozmawiałeś może o moich postach z wątku muzycznego ;) Chodzi oczywiście o Greczynki :spoko: . To co piszesz, to nie są streotypy. A te wspomniane Greczynki, w ogóle nie muszą być na jakimś urlopie, czy wakacjach przez nas tak postrzeganych. Najczęściej jest to weekendowy lub po prostu, wieczorny wypad na tzw miasto.

Rzecz nie mieszcząca się w naszym polskim rozumieniu.. Codzienne wieczorne wypady Greków i Greczynek do restauracji, czyli tawerny. Muszą posiedzieć na zewnątrz, do tej 22.00. W weekendy do tej 24.00. Wyjatkowo stadny styl wieczornego życia. A Grecy, wyjatkowo stadny naród. Nic ich nie zatrzyma, aby być ze soba. Grek, czy Greczynka, choćby mieli debety na wszytskicch swoich kontach, to jak dorwą 50 euro, to sie lepiej ubiorą i pójdą do tawerny 8) :lool:

Na marginesie, plotkarze, a zwłaszcza plotkary, to Greczynki są niesamowite. :lool: Na tych posiadówach, jeden z glównych tematów, to wzajemne raporty o tym, kto, co i dlaczego :lool:

I oczywiście na te wyjscia musza się troche lepiej ubrać. taka ich zasada. Ale czy to jakiś odświętno weselny styl, to bym nie powiedział. Czyli, jak wspomniałem, ogólnie Greczynki,to eleganckie babki... A te wszystkie tawerny do południa stoją puste. Zapelniaja sie wieczorem, jak Grecy wrócą z pracy. A po pólnocy nagle robi się pusto w tych tawernach.

A co do tych porównań do Polek. Tak jak piszesz, Owszem, jest pewien utarty styl wakacyjny. Taki, że tak powiem, "mundurek wakacyjny". Plus jeszcze dodałbym pewne akcesoria, typu tipsy, botoks, sztuczne miotełki na powiekach (na szczęście chyba moda w odwrocie)). No cóz Czajna ubrał, Wietnamczyk przylepił. A nasze kobiety to łyknęły, :| Czego raczej nie łyknęły Greczynki. Temat może szczegołowiej rozwinę gdzie indziej.

I tyle. Uwaga. Gadam z Trajgulem, o Greczynkach i Polkach :)

P.S. Szkoda autorko, że nie usiedliscie w tej tawernie. Trzeba było wreszcie zakontrować w Grecji po grecku i w dodatku, póżno wieczorową porą. :spoko: I oczywiście, pod korek 8O :) :spoko:

W Grecji, wszystko jest inne, niż w Polsce. Z uporem szukałem kiedyś podobieństw i raczej nic nie znalazłem 8O :)

.....
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 28.03.2025 21:28

Kapitańska Baba napisał(a):Te schodki to majstersztyk!
Obrazek

Świetne. Chyba prowadzą z salonu do sypialni.
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 29.03.2025 08:56

AdamSz napisał(a):Trajgul, czy rozmawiałeś może o moich postach z wątku muzycznego ;).

Nie widziałem ich, w wolnej chwili sprawdzę ;)
AdamSz napisał(a): W weekendy do tej 24.00. Wyjatkowo stadny styl wieczornego życia. A Grecy, wyjatkowo stadny naród.
..

Byłem, oglądam sporo programów telewizyjnych ;), wiadomo powszechnie jak spędzają czas południowcy. Brytolom oraz Irlandczykom też zazdroszczę tego chodzenia po pubach. Bardzo mi takich rzeczy brakuje ale to temat na inną rozmowę ;)
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 29.03.2025 17:41

"wiola2012"]Sivotę kojarzę jako spokojne, senne miasteczko.

W dzień Sivota świeci pustkami - wszyscy siedzą na okolicznych plażach :lol:

Wieczorem nie byłam, gdyż mieszkaliśmy w Pardze i osiem lat temu, w porównaniu z Pargą, była to oaza spokoju :D. W tej drugiej było baaaardzo dużo turystów. Do naszej ulubionej restauracji czekaliśmy w długiej kolejce, ale czas umilały nam szociki serwowane przez kelnerów i dźwięki zorby :D .

A idź, za nic nie czekałabym na wolny stolik w restauracji, nie wytrzymałabym :rotfl: :lol:
Choć w sumie te szociki....kto wie kto wie :mg:
Pargę tylko minęliśmy w drodze, nie zatrzymywaliśmy się bo pora nie była odpowiednia :tak:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα