Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zmiana prawa jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz1972
Globtroter
zmiana prawa jazdy

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz1972 » 23.05.2011 13:21

Witam
mam pytanie-mianowicie , zmieniłem miejsce zamieszkania i w zwiazku z tym wymieniłem dowód osobisty i prawo jazdy.Nie wymieniła prawa jazdy moja żona.Nie zmieniony też jest dowód rejestracyjny.Samochód zarejestrowany jest na żonę.
Czy jadąc za granicą i mając prawo jazdy z nowym adresem, a dowód rejestracyjny ze starym adresem , mogę mieć jakieś problemy?
tajemniczy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 23.05.2011 13:35

mam ten sam problem, dowody już wymieniłem, jeszcze prawo jazdy i dowód rejestracyjny ;-)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.05.2011 13:36

Starym adresem możesz się posługiwać jeszcze przez miesiąc od zmiany miejsca pobytu... nie ma obowiązku meldunkowego w RP na chwilę obecną, więc w dowodzie rejestracyjnym możesz mieć podany adres do korespondencji.

Sam zmieniam miejsce zamieszkania i właśnie mija mi miesiąc :D
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 23.05.2011 13:43

Wg mojej wiedzy przy zmianie meldunku mamy 3 miesiące na wyrobienie nowego dowodu.

Przerabiam również ten temat. Wymeldowałem się z poprzedniej lokalizacji i na razie nie śpieszę się z wymianą dowodu osobistego, prawa jazdy i dowodu rejestracyjnego oraz nowych tablic...
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 23.05.2011 13:47

Policjant chorwacki podczas spisywania protokołu po kolizji pytał mnie kto to dla mnie jest Starosta xxx. Bo według niego jest on właścicielem pojazdu :) Spójrzcie na dowód rejestracyjny, tam na pierwszej stronie jest wpisany organ wydający :D
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 23.05.2011 13:55

mariusz1972 zrobiłeś mały błąd w sztuce wymieniając oprócz dowodu osobistego także prawo jazdy.
Nie sądzę, żebyś miał jakieś wielkie przeboje podczas ewentualnych kontroli.
Znajomy, który na co dzień nosi białą czapkę powiedział mi, żebym wymienił tylko dowód osobisty (no bo w końcu człowiek musi być gdzieś zameldowanym) a resztą się nie przejmował ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.05.2011 14:58

fasi napisał(a):Znajomy, który na co dzień nosi białą czapkę powiedział mi, żebym wymienił tylko dowód osobisty (no bo w końcu człowiek musi być gdzieś zameldowanym)

Leszek Skupin napisał(a):Starym adresem możesz się posługiwać jeszcze przez miesiąc od zmiany miejsca pobytu... nie ma obowiązku meldunkowegow RP na chwilę obecną
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 23.05.2011 18:23

Leszek Skupin napisał(a):nie ma obowiązku meldunkowego w RP na chwilę obecną

Poprosiłbym o podstawę prawną na podstawie której wysnutą tę tezę... :idea:

Jak na razie to obowiązuje ustawa z dnia z dnia 10 kwietnia 1974r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz.U. z 2006r. Nr 139, poz. 993 z późń. zm.) :wink:

A obowiązku meldunkowego nie będzie dopiero od dnia 1 stycznia 2014. Dziękuję za uwagę :D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone