Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zmarl DELMATA

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
zmarl DELMATA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 10.10.2011 18:57

Wczoraj w 74 roku zycia zmarl znani chorwacki muzikolog, muzikograf etnograf muzični, kompozitor, pisarz Ljubo Stipišić DELMATA tworca wielu Klap i utworow dla klap. Tagze ojciec w chorwacji znanego piesenkarza Gibonni (Zlatko Stipišić)
Jeden z jego najlepšich utvorow jest simbol Dalmacji
Dalmacjo povišću pritrujna

na youtube jest wiele wersji.........
Nie wiem kto sie teras zajmie jego praca...zbieraniem narodowich piesni w lokalnich dialektach.
Laka mu hrvatska gruda za koju je toliko dao i žrtvovao.
Neka mu Gospodin Bog daruje pokoj vječni.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 10.10.2011 19:06

Leonie, mam wielką prośbę. Czy mógłbyś w paru zdaniach napisać co jest tematem tej pięknej pieśni, bo (za wyjątkiem niewielu pojedynczych słów) trudno mi jest coś zrozumieć.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 10.10.2011 21:13

Jan jest to naprawde trudna piosenka do tumaczenia bo napisana w dialekcie čajkavskim

Titul: Dalmacija historia zmenczona
Spiewa o tym jak czlowiek dalmacji musial tyle tego przez histori przejsc ze by przezic ale i tak sa ludzie "driti ko kolone" wiprostowani jak kamienie slupi .....
sorry ale na dzisz wogule niemam natchnienia ze by to zrobic....
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 10.10.2011 21:18

Leon, nie chodziło mi o całe tłumaczenie, tylko o ogólne przesłanie. To mi wystarczy. Dzięki.
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 10.10.2011 23:10

Wlasnie chcialam otworzyc taki sam temat, ale Leon mnie uprzedzil.

Niewatpliwie wielki czlowiek, ktory cale swoje zycie poswiecil milosci do muzyki i ochrony muzyki narodowej. Slyszalam od przyjaciol ktory go bardzo dobrze znali, ze bardzo dobry, mily, uprzejmy.

I mniej istotna informacja (jesli wogole jest istotna), ojciec jego zony byl Polakiem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.10.2011 23:47

zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 11.10.2011 00:16

Przyznaję że nie siedziałem w temacie, ale smutno jak odchodzi taki człowiek :(
Pieśń o której mówicie kiedyś tłumaczyliśmy, w czym największa zasługa Joli. Tu jest poskładane tłumaczenie.
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 12.10.2011 19:13

jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.10.2011 19:26

Fajnie, że tłumaczenie się znalazło (ja bym miał z tym problemy :oops: ).
Tak już mam, że lepiej mi się słucha, jak znam słowa.
Hrvat30
Odkrywca
bok

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hrvat30 » 16.10.2011 00:07

Nie ktora slowka sa nie zrozumiale w tej piosenki jak dla mnie. Wogole w piosenkach (KLAPE) za zwiczaj sie uzywaja slowka nie spotykane na codzien. Czyli bardzie slowka wziete z jezyka wloskiego czy slowka ktore sie kiedys 100 lat temu uzywale. Spotkalem kiedys takiego goscia ktory pisze te piosenki, teksty sklada i wlasnie uzywa te stare slowka .. dlatego wiem o tym. Sa nie ktore bardziej zrozumiale.. Bo to taka tradycja zeby jak naj mniej zrozozumieć jak spiewaja Ziemia Wloska taki wplyw miala na Dalmacje. Taka prawda jesli chodzi o KLAPE!
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 23.10.2011 11:59

ladnie napisane pozegnanie:

http://www.blic.rs/Komentar/En-Passant/ ... sjor-Ljubo

"Radi očuvanja svog renesansnog istrajavanja, do poslednjeg trena ratovao je protiv terora osrednjosti i kratkog pamćenja. Zato ni talasi ni vetrovi što tuku Dalmaciju neće oprati ni odneti mit o Delmati, jednom od njenih najvećih sinova, ni zavet "ne damo te pismo naša"."

Powrót do Kultura chorwacka

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone