Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zmagania sportowe... polsko-chorwackie

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zicowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zicowski » 08.02.2011 08:12

A teraz był Hajduk-Lech. Na remis. 1-1
Knjaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Knjaz » 24.02.2011 18:46

a teraz ładny filmik od mojego kumpla z Dalmacji

:D :D :D :D :D :D :D :D :D
Defensor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Defensor » 26.02.2011 11:29

Knjaz napisał(a):a teraz ładny filmik od mojego kumpla z Dalmacji

:D :D :D :D :D :D :D :D :D

Film robi faktycznie wrażenie... Kibice kochają swój klub miłością absolutną i tak powinno być :D .
Dziś pewnie w Splicie będzie kolorowo od kibiców bo o 17.00 grają meczyk
z Interem ( ale nie Mediolan :lol: )
Defensor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Defensor » 05.03.2011 18:07

Dziś następna kolejka i tym razem zwycięstwo Hajduczka :lol:
Wygrał w Zadarze z tamtejszym NK 2:0.
Gratki od kibica z Polski :D
Defensor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Defensor » 12.03.2011 09:10

Dziś derby Splitu...
Ciekawe czy wywołują tam podobne emocje co te rozgrywane u nas w Warszawie,Krakowie czy Trójmieście ... :?:
Zicowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zicowski » 01.04.2011 11:28

A oto co mówi krakowianin, niejaki Robert Makłowicz o kibicowaniu.

No właśnie, jak to jest z panem? Wisła czy Cracovia?

Jestem nietypowy. Nie dam się wpisać w rywalizację między tymi dwoma drużynami. Kibicuję obu. Jak miałem lat piętnaście, to chodziłem na Wisłę. Cracovia grała wtedy w niższych ligach. Mój syn potem grał w Cracovii, to chodziłem na ulicę Kałuży. Grał w juniorach. Bronił. Życzę powodzenia jednym i drugim. Wisła niech zdobędzie mistrzostwo, a Cracovia utrzyma się w lidze.

Wiem, że kibicuje pan jeszcze Hajdukowi Split.

Tak. Hajduk to jest najbardziej wzruszająca forma kibicowania, jaką w życiu widziałem. Jak się jedzie przez Dalmację, to wszędzie dookoła można zobaczyć peany na cześć Hajduka. Nie żadne tam nasmarowane na murze "jeb.. Legię" czy "jeb… Wisłę". Ci ludzie potrafią się wspaniale bawić. Jak przyjechał Jan Paweł II to był transparent "Hajduk I, Jan Paweł II". A jak wybrano Benedykta i też przyjechał, to wywieszono transparent "Hajduk I, Jan Paweł II, Dynamo XV, Benedykt XVI". Znam też świetną restaurację w Splicie. Syn właściciela jest szefem klubu kibica. Kiedy miałem się z nim spotkać, to wyobrażałem sobie, że przyjdzie łysy kark. Przyszedł inteligentny, kulturalny, młody człowiek. Naprawdę jestem pod kolosalnym wrażeniem tego klubu i ich kibiców. Ludziom trzeba uświadomić, że istnieją miejsca, gdzie nie wszystko jest tak siermiężne i buraczane jak u nas. Jak byłem na Estadio Centario w Montevideo na Copa America, to uczestniczyłem w spektaklu. U nas usiadłbym w obozie koncentracyjnym, na trybunie oddzielonej drutem i słyszałbym bez przerwy "kur.." i "chu..". Za takie coś, to ja dziękuję.
Zicowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zicowski » 01.04.2011 11:37

A dodam jeszcze, że w życiu Sebastiana Boenischa dojdzie do sporych zmian. Piłkarz wraz ze swoją narzeczoną - Tatjaną Batinic planuje ślub. Pochodząca z Chorwacji piękność to Miss Austrii z 2007 roku.
Co za czasy-on Polak z Niemiec, ona Chorwatka z Austrii. Geopolityczność w najjaskrawszym wydaniu :D
Ale jakby nie było-kolejny polsko chorwacki związek :D
Zicowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zicowski » 16.06.2011 09:27

A więc jednak! Piłkarze Barcelony, triumfatorzy Ligi Mistrzów i mistrzowie Hiszpanii, przyjadą latem do Chorwacji. 23 lipca zagrają z Hajdukiem Split z okazji 100-lecia bałkańskiego klubu. To będzie pierwszy sparing Dumy Katalonii przed nowym sezonem.
Zicowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zicowski » 17.08.2011 10:59

No i meczyk Hajduczka zaliczony. Z wielkimi problemami ale jednak dostaliśmy się na stadion na mecz w ramach eliminacji do Ligi Europy Hajduk - Stoke City. Sam stadion robi wrażenie, ale widać po nim już wiek. Za to atmosfera jest niepowtarzalna. Czołówka polskich ultras mogłaby mieć problem ze zrobieniem takiego hałasu i opraw jak kibice Hajduka (i to tez podobnie jak u nas przy zakazie wnoszenia pirotechniki na stadion). :lol: Stadion wypełniony ponad swoja pojemność. Było głośno, było kolorowo. No i te piosenki-śpiewane przez CAŁY stadion, a nie jak u nas przez sektor najzagorzalszych kibiców. Te piosenki, te melodie... Do dziś mam gęsią skórkę na samą myśl-a na wielu stadionach w Polsce i Europie byłem. na wielu meczach. No ale czego oczekiwać po fakcie, że cała Dalmacja kibicuje Hajdukowi. Co ja mówię Dalmacja-całe wybrzeże! Przed meczem rozmawialismy z kibicami z Puli! Przyjechali na Hajduka nie mając biletów!! Mega przeżycie i cieszę się, że mogłem poczuć tę atmosferę TORCIDY, o której tyle słyszałem i czytałem. Szacun!
Sama gra słaba. Angole po 1-0 u siebie mega umiejętnie się bronili (no i wogóle uznawani są za najbrzydziej grającą drużynę w Premiership). Hajduk ma młodych zawodników i to było widać. Słaba gra i porażka 0-1 po samobóju w ostatniej minucie. Pewnie znowu Dinamo będzie mistrzem :(
A tu to co się śpiewa:

I z TORCIDY

Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Zmagania sportowe... polsko-chorwackie - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone