Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Złamany Dowód

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szaszor
Plażowicz
Złamany Dowód

Nieprzeczytany postnapisał(a) szaszor » 14.07.2012 18:19

Witam, wyjeżdżam na początku sierpnia do Chorwacji, a dzisiaj połamałem dowód na łączeniu, skleiłem 2 części taśmą nawet to jakoś wygląda estetycznie. Mogę mieć jakieś problemy na granicy ? Na prawku mam to samo zdjęcie chociaż nie wiem czy to by mogło pomóc... Nowego dowodu nie mogę już wyrobić bo w Polsce będę dopiero 2 dni przed wyjazdem.. Pozdrawiam.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 14.07.2012 18:25

szaszor napisał(a):Witam, wyjeżdżam na początku sierpnia do Chorwacji, a dzisiaj połamałem dowód na łączeniu, skleiłem 2 części taśmą nawet to jakoś wygląda estetycznie. Mogę mieć jakieś problemy na granicy ? Na prawku mam to samo zdjęcie chociaż nie wiem czy to by mogło pomóc... Nowego dowodu nie mogę już wyrobić bo w Polsce będę dopiero 2 dni przed wyjazdem.. Pozdrawiam.

Raczej nikt nie sprawdza, jak sie nie rozlatuje to bedzie ok.
szaszor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szaszor » 14.07.2012 18:30

nie rozlatuje, jest nawet sztywny, ale biorąc pod uwagę, że jak sie taśme odklei to będą 2 kawałki... to jednak nie peknięcie, a złamanie..
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.07.2012 19:25

Uszkodzony DO jest dokumentem nieważnym z pełnymi konsekwencjami. Zauważ że jeśli wymieniasz to otrzymujesz stary na pamiątkę tyle że z obciętym rogiem. Estetyka klejenia nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia.
szaszor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szaszor » 14.07.2012 19:37

czyli jakie mam wyjscie ? :(
ttom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 14.07.2012 20:02

szaszor napisał(a):czyli jakie mam wyjscie ? :(

Skoro jesteś poza Polską, to chyba posiadasz coś takiego jak paszport ?
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 14.07.2012 20:12

Rysio napisał(a):Uszkodzony DO jest dokumentem nieważnym z pełnymi konsekwencjami. Zauważ że jeśli wymieniasz to otrzymujesz stary na pamiątkę tyle że z obciętym rogiem. Estetyka klejenia nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia.

Obcięty a złamany to mimo wszystko różnica, wg mnie jak Chorwat w ogóle będzie sprawdzał to wpuści do HR, a z powrotem jak będzie dym to w najgorszym wypadku wrócą do Zagrzebia i w ambasadzie wyrobią odpowiedni dokument.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 14.07.2012 20:33

ttom napisał(a):

A to niby dlaczego? Może przebywać choćby w Niemczech czy Wielkiej Brytanii nie mając w ogóle paszportu.
szaszor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szaszor » 14.07.2012 20:36

ttom napisał(a):

Jestem w Niemczech, 800km od domu... paszport mam ale juz rok po terminie jest.

Do Chorwacji ciągniemy 7-metrowy jacht, więc boje się trochę o dokładniejsze kontrole :? Nie mam w ogole pomysłu co zrobić. Wezmę chyba ten dowód, prawo jazdy, i paszport niewazny żeby być bardziej wiarygodny i będę liczył na szczęście... gorzej tylko jak go braknie:P

Pozdrawiam!
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 14.07.2012 21:28

Wydaje się, że masz tylko dwa wyjścia: ryzykować i jechać, albo odwołać, przełożyć wyjazd na później. Coś mi się zdaje, że zaryzykujesz :)

Powodzenia.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.07.2012 05:20

noyle napisał(a):
Rysio napisał(a):Uszkodzony DO jest dokumentem nieważnym z pełnymi konsekwencjami. Zauważ że jeśli wymieniasz to otrzymujesz stary na pamiątkę tyle że z obciętym rogiem. Estetyka klejenia nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia.

Obcięty a złamany to mimo wszystko różnica, wg mnie jak Chorwat w ogóle będzie sprawdzał to wpuści do HR, a z powrotem jak będzie dym to w najgorszym wypadku wrócą do Zagrzebia i w ambasadzie wyrobią odpowiedni dokument.

Nie zdarzyło mi się przez 11 wyjazdów by nie sprawdzano dokumentów.
szaszor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szaszor » 15.07.2012 14:01

Z tego co zauwazylem to sprawdzają bardziej czy liczba dokumentow jest taka sama co liczba pasażerów i czasami na zdjęcie...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 15.07.2012 19:22

Raz czy dwa wzięli dokumenty do ręki, ale zazwyczaj machają żeby jechać dalej...może mi dobrze z oczu patrzy :D
ttom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 15.07.2012 21:49

Jeżeli miałbym ryzykować, to pokazałbym przeterminowany paszport, a nie uszkodzony dowód. Pewnie jedziecie w kilka osób, paszporty podaje się w kupie, większa szansa, że nie zauważy daty ważności, złamany plastik od razu go wkurzy.
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 15.07.2012 22:06

Dzisiaj nad ranem przejechal mój kolega z nieważnym paszportem dwuletniego dziecka. Uświadomili mu to chorwaccy pogranicznicy. Z tego wniosek ze czasami sie udaje.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone