Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zła jakość drogi 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
josefoe
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) josefoe » 27.01.2010 10:58

Tomasz W napisał(a):

Bardzo istotne jest ostatnie zdanie Lubelskiego. Na trasie 86 nie jedziemy przez Budapeszt!!!! Ominięcie tego pięknego miasta oszczędza nam spokojnie 2 godziny... :wink:[/quote]

Jadąc autostradą nie ma obowiazku wjeżdżać do Budapesztu: wystarczy na wysokości Gyor zjechać na Szekesfehervar a stąd piękna trasa do Letenye. W sumie od granicy do granicy coś ok. 320 km. czyli niewiele wiecej od słynnej "86". A jak ktoś wyżej napisał bez świateł, ograniczeń prędkości, suszarek, zwierząt na drodze, dziur itp.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2010 11:52

josefoe napisał(a):
zebik napisał(a):
Piotruś spokojnie trza czasami pokazać miejsce w szeregu :D

Pokazywanie miejsc w szeregu zacznij może od własnych dzieci albo od tych, co uczyli Cię kindersztuby co, zresztą, niespecjalnie im wyszło...

Ochłoń.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2010 11:53

josefoe napisał(a): W sumie od granicy do granicy coś ok. 320 km. czyli niewiele wiecej od słynnej "86".

Gwoli prawdy-droga 86 od zjazdu z M1 do granicy H-SLO w Redics ma 186 km plus 15 km od Redics do granicy SLO-CRO w Mursko Sredisce.

320-201= kalkulator ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.01.2010 12:07

zebik napisał(a):
josefoe napisał(a):
zebik napisał(a):
Piotruś spokojnie trza czasami pokazać miejsce w szeregu :D

Pokazywanie miejsc w szeregu zacznij może od własnych dzieci albo od tych, co uczyli Cię kindersztuby co, zresztą, niespecjalnie im wyszło...

Ochłoń.

Ochłońcie obaj. To ostatnia prośba w tym temacie :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2010 12:13

Tomaszu W ..mnie chodziło o to że nigdy więcej obwodnicą. Jechałem w ubiegłym roku raz i starczy. Przez Budapeszt (rok wcześniej) jechałem w piątek ok godz. 14-15. Jeszcze nie zaczynały się wyjazdy balatonowsko-weekendowe. Droga moim zdaniem pięknie oznakowana i cały przejazd bardzo szybko mi przeleciał. W czasie na pewno o wiele krótszym niż obwodnica. Pewnie tak różowo nie jest ok 17 jak Węgrzy ruszają na weekend, ale podejrzewam że tłok jest też na obwodnicy. ...a widok Parlamentu i mostów na Dunaju..bezcenny :wink: :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.01.2010 14:40

"Ściana wschodnia" (w tym lubelski i inni) oraz rzeszowskie i nowosądeckie :wink: z racji położenia są niejako skazane na jazdę przez Miszkolc i Budapeszt do granicy węgiersko - chorwackiej.

Autostrada zaczyna się już kilka kilometrów przed Miszkolcem, więc nie ma potrzeby dla w/w jechać węgierską 86-tką.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 27.01.2010 15:11

lubelski napisał(a):Tomaszu W ..mnie chodziło o to że nigdy więcej obwodnicą. Jechałem w ubiegłym roku raz i starczy. Przez Budapeszt (rok wcześniej) jechałem w piątek ok godz. 14-15. Jeszcze nie zaczynały się wyjazdy balatonowsko-weekendowe. Droga moim zdaniem pięknie oznakowana i cały przejazd bardzo szybko mi przeleciał. W czasie na pewno o wiele krótszym niż obwodnica. Pewnie tak różowo nie jest ok 17 jak Węgrzy ruszają na weekend, ale podejrzewam że tłok jest też na obwodnicy. ...a widok Parlamentu i mostów na Dunaju..bezcenny :wink: :wink:

Masz rację, że widok bezcenny i miasto piękne. Z oznakowaniem dróg polemizował bym. Ostatnio jest lepiej, ale kiedy jechałem pierwszy raz 11 lat temu, nad drogą wisiały rzędy malutkich tabliczek z numerami... Trochę kilometrów musiałem po mieście nakręcić dodatkowo :wink: Ale to były inne czasy. Teraz z nawigacją jest całkiem inaczej.
Tak czy inaczej, jeśli ktoś ma to miasto podziwiać po raz n-ty lepiej wybrać inną prostszą trasę. Oczywiście jadąc od Koszyc jest trudniej ominąć Budapeszt niż jadąc od strony Bratysławy... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2010 16:51

Zgadzam się Tomku z Tobą że oznakowanie kiedyś było kiepskie. W ubiegłym roku byłem tydzień w Budapeszcie i mogę dać tylko jedną radę...nigdy nie wjeżdżać do centrum. Masa jednokierunkowych ulic które potrafią skutecznie zniechęcić do jazdy po tym mieście. A jeżeli już się wjechało to tylko szukać mostu (a jest na Dunaju ich trochę) aby przedostać się na "górzystą: część miasta (nie ma możliwości się pomylić-Peszt jest płaski jak patelnia i do niego wjeżdżamy z M3) czyli Budę..dalej to już pestka... naprawdę oznakowanie jest dobre.
Patrząc się na plan miasta można nawet bez navi.... :wink: :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2010 17:18

Na temat jazdy przez Budapeszt i oznakowania kierunków już nie raz pisałem na forum.
Ale.......

Jadąc z Polski do Chorwacji w Budapeszcie należy kierować się tylko i wyłącznie wg oznaczenia drogi M-7 nic innego nas nie interesuje.
Wracając jak wyżej tyko że tym razem interesuje nas M-3
NIE MA MOŻLIWOŚCI ZGUBIĆ DROGI JADĄC WG TYCH OZNACZEŃ.

Co do obwodnicy M-0 (wjeżdżając od Miszkolca) to ja osobiście odpuszczam jadąc na M-7 - to jest prawie 65 km dodatkowej jazdy.
Fakt jazdy teoretycznie szybkiej (o ile nie jest zatkana przez tiry) ale przez centrum moim zdaniem jest wygodniej i zdecydowanie krócej.

O walorach wzrokowych nie mówiąc :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2010 17:26

Piotrek_B napisał(a):
Co do obwodnicy M-0 (wjeżdżając od Miszkolca) to ja osobiście odpuszczam jadąc na M-7 - to jest prawie 65 km dodatkowej jazdy.
Fakt jazdy teoretycznie szybkiej....

..no a mnie licho (jedyny raz) podkusiło..i 1,5 godziny w plecy..było :cry: te 65 km....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2010 17:29

Dlatego napisałem "teoretycznie" :wink:
Dla mnie ta obwodnica ma sens ale jak z M-3 jedziemy do Belgradu czyli na M-5 - wtedy rzeczywiście potężna oszczędnośc, przede wszystkim czasu.
RafałSC
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RafałSC » 27.01.2010 21:35

shulc napisał(a):
mrówa napisał(a):paolooo - dziury lub dziurzyska zależy jakim autem się jedzie - jeśli auto ma małe kółka a ludziska jeżdża też małymi autami - nawet matizami to nie jest tak ciekawie, ja jechałem primerką i parę "dziurek" poczułem nie tylko ja ale na pewno auto :-( pzdr!

Przejechałem tą trasą w obie strony nocą ( felgi 14" 185/70 )

A ja na alu R15 185/55 i spoko, przesadzacie z tymi dziurami. Drogę powrotną robilem w deszczu i w nocy i tez spoko. Dziurki były na drodze, ale cza patrzec przed siebie!
Policji nie spotkałem 8)
kaziooo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaziooo » 19.02.2010 19:34

Witam! Z moich wyjazdów do Cro ostatnie 2 były przez 86-kę. W tym roku tak samo. Nie wiem na czym to polega, bo przy trasie do Cro trochę obaw jest o gadzinę na drodze, ale jak cisnę przez lasy od teściowej z niedzielnej nasiadówki, to jakoś gadzina mi nie straszna :lol:
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 20.02.2010 23:29

Sam też narzekałem na złą jakość tej drogi.... ale przeproszę się z nią i w tym roku znowu się nią przejadę.Krótko mówiąc jest tańsza niż przez Czechy ,Austrię i Słowenię lekko licząc jakieś 230-250 PLN bez paliwa.
RafałSC
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RafałSC » 21.02.2010 08:49

szary779 napisał(a):Sam też narzekałem na złą jakość tej drogi.... ale przeproszę się z nią i w tym roku znowu się nią przejadę.Krótko mówiąc jest tańsza niż przez Czechy ,Austrię i Słowenię lekko licząc jakieś 230-250 PLN bez paliwa.

No to jedź tak jak ja a napewno nie bedziesz narzekał na stan drogi:
na poczatku 86ka, potem za Repcelak w lewo na 84 na Sarvar, w prawo na 8kę, w Vasvar w lewo na 74 no i na dół aż do nagykanizsa i potem na Letenye. Prosto, szybko , pusto. :)Wiiadomość z przed 3 ech dni....jeszcze ciepła :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

zła jakość drogi 86 - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone