napisał(a) Loucipher » 24.08.2009 09:32
Marek3726 napisał(a):Uważajcie na madziarskich policjantów.Dzisiaj jechałem i przed Csorną na 86-tce w terenei zabudowanym zapłaciłem (a raczej muszę zapłacić) 5000 HUF gdyż miałem przy sobie tylko euro i kartę.Miałem w terenie zabudowanym "58 ". Wiem ,ze o 8 za duzo ale...................
Nie chcieli przyjąć euro i muszę zapłacić w Polsce a to juz chyba wiekszy problem i koszty.
Pozdrawiam i uwazajcie gdyż nawet kilka kilometrów moze grozić mandatem.
Współczuję
5000 HUF to może nie tak dużo (jakieś 85 PLN), ale i tak boli...
Również potwierdzam, że "Rendőrség" łatwo na 86-tce spotkać. Sam się o mało nie władowałem na patrol w Nadasd, i tylko to, że akurat szukaliśmy knajpy i dlatego wolno jechaliśmy, ocalił mnie przed trafieniem z "suszarki". A na całej długości 86-tki minęliśmy chyba ze trzy takie.
A co do stanu nawierzchni...
5% trasy - stan bardzo dobry (nowy, równy asfalt),
75% trasy - stan dobry (asfalt nie nowy, ale bez większych zafalowań),
20% - stan dostateczny (nierówności asfaltu, dziury w nawierzchni - oznakowane znakami ostrzegawczymi z tabliczką "úthibák" i ograniczeniami prędkości).
Najgorsze odcinki to między Répcelak i Szombathely (odcinki z nierównym asfaltem) i od Zalalövő do Rédics (dziurawy asfalt na dojazdówce do granicy). Warto tam przestrzegać ograniczeń prędkości.