Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zivogosce Blato

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiktor06
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiktor06 » 11.07.2023 23:31

Jestem na miejscu od niedzieli. Teraz to już o siódmej z rana pełno mat i ręczników. Wolnego miejsca pod drzewem nie uświadczysz. Dla mnie to nowość na taką skalę w Chorwacji. Generalnie dużo ludzi, ale są też tablice z wolnymi apartamentami.
migchel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) migchel » 14.07.2023 01:17

W tamtym roku w Breli wszystko bylo na noc puste na plazach , chodził jakiś Pan który codziennie plaze porządkowal i jakby ktos cos sobie zostawil z ramach rezerwacji to byloby out . Byly tablice i wszyscy je respektowali , szacun . W zivogosce w tym roku porazka cala plaza pozastawiana recznikami , lezakami , przychodzili sobie pozno albo calkiem popoludniu , w dni pochmurne w ogole ale plaza zastawiona i czlowiek nawet na winko nie klapnie . Mimo ze tablice z zakazami są . Porazka . Powinni sie za to wziąć .
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 14.07.2023 21:45

Na tabliczkach piszę, że bodajże od 20 do 7 nie można zostawiać rzeczy.
Wieczorem plaża była pusta.
Najwcześniej budziłem się ok. 6:30 i już z balkonu było widać rozkładaczy na plaży.
Dla mnie to dziwne zachowanie, zwłaszcza że na plaży jest sporo miejsca.
uyssy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) uyssy » 17.07.2023 09:33

Pytanie do osób przebywających obecnie w Zivogosce Blato.
W sobotę ruszam na urlop i nie mam zbytnio czasu żeby szukać butów do wody lokalnie w PL.
Czy kupię na miejscu na tych straganach buty do wody dla dziecka, czy trzeba szukać w innych miejscowościach.
Ewentualnie jak ktoś wie jaka cena to będę wdzięczny za informację
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 17.07.2023 09:57

Po drodze będziesz miał kilka dużych supermarketów w Makarskiej przy wyjeździe w kierunku Zivogosców. Mieli tam sporo dupereli plażowych. No i można zrobić dodatkowe zakupy napojów i innej spozywki.
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 17.07.2023 10:12

marecky81 napisał(a):Po drodze będziesz miał kilka dużych supermarketów w Makarskiej przy wyjeździe w kierunku Zivogosców. Mieli tam sporo dupereli plażowych. No i można zrobić dodatkowe zakupy napojów i innej spozywki.

Buty spokojnie po drodze w Makarskiej w Konzumie lub obok jest chyba sportowy i coś a'la pepco.
Jak jestem w Zivo to po napoje piwa i inną spożywkę jeżdżę do BiH - Robot w Capljinie - np. przy okazji wypadu do Mostaru czy innych wodospadów. Płatne kartą i duża przebitka więc warto po większe zakupy zajechać. Przykładowo duże Ożujsko wychodziło nieco ponad 5zł :papa:
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 17.07.2023 10:50

Racja, jeśli się zahacza o Bośnię, to warto zrobić duże zakupy. Tym bardziej, że są tam rzeczy trudne do kupienia w Chorwacji, np. ajran albo sirene.
uyssy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) uyssy » 17.07.2023 12:27

A jeszcze dodatkowe pytanie.
Zakładam, że w Zivogoscie Blato plaża jest pełna.
A jak obłożenie na plaży Velika Duba?
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 17.07.2023 18:43

Buty kupisz w budach przy plaży.

Jeśli chodzi o obłożenie, to zależy o której będziesz się wybierał - ja chodziłem o 8-8:30 i mimo rozkładaczy zawsze było jakieś fajne miejsce.
Na Velika Duba w sumie podobnie. Z tym, że tam byłem tylko dwa razy. Ale nie napisał był, że było tam luźno w ciągu dnia.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 17.07.2023 19:13

Za naszych czasów, parę lat temu, w Blato było dość luźno. To była połowa sierpnia. Duba też pustawa.

Obrazek

Obrazek
coolin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) coolin » 20.07.2023 23:44

Jaka sytuacja w Blato ??? Dużo ludzi ??? Czy miejsce na plaży jest rano nadal rezerwowane ??? Jutro ruszamy o 17.00 :)
Rudiok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rudiok » 21.07.2023 08:31

Ja zawsze będąc w Blato jako podstawową plażę wybierałem Dole (https://goo.gl/maps/idK6K51PHeMoKtVe6), wystarczy przejść wśród drzew przez kamping i zejść na dół. O wiele więcej miejsca, prysznice, w sezonie stragany z owocami, kawałek dalej knajpka z jedzeniem i toaletą.
uyssy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) uyssy » 31.07.2023 23:28

Za 2 dni kończę pobyt w Zivogosce Blato, więc już teraz podzielę się swoimi przemyśleniami.

Miejscowość mała ale ogólnie OK, jest gdzie zjeść, są lody, jest pekara i stragan z owocami i warzywami.
Jest kilka straganów z "pierdolatami" dla dzieci + jakieś maski do pływania, buty do wody, maty plażowe itp.
Jest też mały sklep spożywczy "Plus" - niestety ceny są mocno zawyżone, więc jeżeli ktoś ma potrzebę, to sugeruję większe zakupy w Kauflandzie w Makarskiej lub Plodine w Zaostrog.

Co do plaży:
Od 22 do 7 rano jest zakaz rozkładania się (czytaj "rezerwowania") na powierzchni plażowej i faktycznie na wieczór plaża jest pusta.
Nie zmienia to faktu, że jak szedłem o 8 rano do pekary, to najlepsze miejsca pod drzewami były już niedostępne - zarezerwowane przez "Januszy" (maty z kamieniami na wierzchu) lub też przez Chorwatów, którzy rozkładali tam leżaki do wypożyczenia.

Ogólnie im bliżej mariny to większe zagęszczenie ludzi.
Na samym końcu plaży byliśmy w stanie znaleźć miejsca dla 2 rodzin nawet o godzinie 11.00, więc nie było tragedii.
Oczywiście miejsca bez dostępu do drzew.
Weekend to niestety tragedia, bo dodatkowo zjeżdżają się lokalsi i Bośniacy, więc jest tłoczno.

My 50 / 50 byliśmy na plaży w Blato i na plaży Velika Duba.
Osobiście uważam, że warto iść na Veliką Dubę - jest zdecydowanie mniej ludzi, a tak naprawdę to nawet w weekend plaża była zapełniona tylko w połowie.
Zmierzyłem czas przejścia do Duby i wyszło mi 12 minut, a szedłem z napompowaną deską SUP, więc odległościowo nie ma tragedii.
Nie mniej, jeżeli jesteście z małymi dziećmi i starszymi osobami, to już nie lada wyprawa.
Niestety idzie się trochę pod górę, wąską ścieżką i w większości w słońcu.
Oczywiście na plaże można się dostać samochodem (ja nie byłem, więc się nie wypowiem).
Dla chcących i posiadających kajak lub deskę SUP, można się łatwo dostać wodą, opływając tą trasę :) - wiele osób tak robiło.

Dla porównania wstawiam zdjęcia z soboty (29.07.2023 - około godziny 10:00) pokazujące plażę w Blato i Veliką Dubę:

Blato:
1.jpg

2.jpg

Velika Duba

3.jpg

4.jpg

Co do restauracji, to moje odczucia są następujące i bazują tylko na tym co jadłem i piłem:

Masline bar - klimatyczne miejsce na wieczornego drinka (raczej dla dorosłych) - wybór drinków niestety nie jest zbyt duży ale miejsce jak najbardziej polecam.
Vagabundo - dobra kawa przy plaży, pizza też dobra, chyba największy wybór drinków. Niestety prażone kalmary i pierś z kurczaka to już pomyłka.
Bistro Fredy - najwięcej potrwa do wyboru, można zamówić pekę, jednak smakowo nie trafili w moje gusta.
Luet - zdecydowanie mój faworyt (rodziny również), jedzenie bardzo dobre i bardzo miła obsługa.
Na lato - moje największe rozczarowanie, bo to restauracja z polskim akcentem (o ile czegoś nie pokręciłem to właściciel jest Chorwatem i ma żonę Polkę). Wracając do odczuć, zamówienie przyjmował syn (mówiący po Polsku), który trochę je pokręcił, a co do jedzenia to:
- Krewetki w panierce - smażone na głębokim oleju - bardzo słabe i czuć było olejem zamiast krewetkami.
- Pierś z kurczaka w panierce - również smażona na głębokim oleju - nie czuć smaku piersi tylko olej.
- Czarny ryż - niestety bardzo słony
- Burger (dziecko zamawiało) - dla mnie niezjadliwy - mięso było tragiczne - nawet nie wiem jak to nazwać.
- Stek z rekina - to akurat było dosyć smaczne.
Poszliśmy tam tylko raz i już więcej nie próbowaliśmy. Może inne potrawy mają OK, ale niestety - pierwsze wrażenie zrobiło swoje.

Na tym chyba zakończę ale muszę nadmienić (co mnie zdziwiło), że w piątek na plaży na prawo od mariny, w trakcie dnia był pan, który na kupki zbierał igliwie które woda wyrzuciła na brzeg, a na wieczór jak ludzie opuścili plażę, to wszystko zbierał na taczkę i to wywoził - ogromny plus, bo sporo tego pływało w pewnym momencie.
Rudiok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rudiok » 01.08.2023 08:37

Trochę mnie zmartwiłeś opinią o "Na lato", bo spodziewałem się, że ktoś w końcu wykorzysta potencjał dawnej Villi Djenka na zrobienie czegoś wartego uwagi :/ Ktoś z tu obecnych pamięta jeszcze Mr. Olimpia? :)

Leut wiadomo, od lat dobry poziom i jeszcze się na nich nie zawiodłem.

A czy restauracja Adriana jeszcze działa?
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 01.08.2023 08:41

Leut i Adriana to jedna restauracja i dziala.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Zivogosce Blato - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies