Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zimowa wyprawa do Czarnogóry.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 18.03.2008 09:43

fokstrot napisał(a):szczerze? powinno sie zabronic pokazywania takich zdjec :P
pusty Split, pusty Dubrovnik...podczas, gdy ja zeby to wszystko zwiedzic musialem sie wrecz przeciskac przez tlum :] ehh, gdyby tylko mozna bylo rzucic to wszystko na pare dni i wyrwac sie hen na poludnie :wink:

ps. przeczytalem relacje. co do ilosci budow w Montenegro - zapewne inwestuja tam Rosjanie. bedac w szeszlym roku w Dubrovniku nie raz opowiadali o tym Chorwaci

W Splicie byliśmy ok. 15.00 w sobotę i możesz mi wierzyć lub nie, ale tak sennego miasta w sobotnie popołudnie dawno nie widziałem.
Za to w niedzielne przedpołudnie w Dubrowniku byliśmy prawdziwym obiektem zaineresowania miejscowych, którzy spokojnie podążali sobie do kościoła, a tu jakichś dwóch biega po murach i pstryka zdjęcia :) 8O

Co do inwestycji w Czarnogórze, to rzeczywiście Rosjanie tam sporo budują. Słyszeliśmy od naszego rodaka, który tam mieszka, że niedawno kupili obok Baru zbocze jednej z gór (ok. 20 ha) za 30 mln. $ i budują tam apartamentowce (podobno brzydkie jak diabli). Miasto ma za to pieniądze na nowe wodociągi i całą tą infrastrukturę, która jest miastu niezbędna.
Podobne obiekty jak Rosjanie budują też miejscowi i to nad samym morzem i byłbym niesprawiedliwy gdybym powiedział, że wszystkie są brzydkie ...ale co z tego wyjdzie zobaczymy za kilka lat.

Jest jeszcze podobno sporo wolnych działek budowlanych i to w całkiem przystępnej cenie, więc jak byś się zastanawiał gdzie ulokować pieniądze to ...jedź do Montenegro.

Pozdrawiam

Zygi
zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 18.03.2008 09:59

plavac napisał(a):Zawsze ciekawiło mnie, jak wygląda Cro zimą . Zimą :!: :?: :wink:
Już wiem.
Myślisz, że te pożary to tak jak u nas - celowe podpalenia traw ?
Fajnie tak pobyć przez chwilę na Bałkanach przed snem. Dobrej nocy :)

Te pożary na "prerii", to podobno samozapłony, bo jest tam niesamowicie sucho w tym roku, ale nikt się tym spacjalnie nie przejmuje, bo to tereny niezamieszkałe. Natomiast ten płonący las w oklicach Metkovicia, to poważna sprawa, bo widzieliśmy dużo jednostek staży pożarnej i policji pomagającej im na zwężonych odcinkach drogi, gdzie zorganizowano ruch wahadłowy. W dodatku w niewielkiej odległości od pożaru widać było zabudowania na zboczu tego wzniesienia. Mówili o tym w każdych wiadomościach w chorwackim radio, ale z naszą znajomością języka nie udało się nam ustalić jaka była przyczyna.

Pozdrawiam

Zygi
MAPA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MAPA » 18.03.2008 10:30

Zygi,

masz zupełną rację - dzieci powinny być żywiołowe, chłonne życia i świata. Teraz człowieka denerwuje bałagan, chaos, zgiełk, a za parę lat, siedząc w wysprzątanym mieszkaniu, wśród ciszy, tęsknić będzie właśnie za tym wszystkim ... Tak to już jest w życiu, że pewne rzeczy docenia się, gdy już przeminą ...
A ponadto myślę, że ja, jak i wiele osób, za mało cenimy fakt, że mamy PEŁNOSPRAWNE dzieci. Co znaczy problem bałaganu w domu wobec tych problemów, z jakimi stykają się rodzice dzieci, które nie miały tyle szcześcia w życiu, aby być zdrowe ... :cry:

U nas w domu najbardziej lubimy jak PAP wraca o 19-stej z pracy : Lena piszczy z radości, Jasiek zatacza szalone kółka swoim samochodem, pies biega w koło po wszystkich pokojach uradowany, a PAP nie może przez nich przedostać się do wieszaka, aby zdjąc wierzchnie odzienie .. :lol:
I to jest własnie szczęście ...

Pozdrawiam,

MAPA
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.03.2008 13:26

zygi napisał(a):...Słyszeliśmy od naszego rodaka, który tam mieszka, że niedawno kupili obok Baru zbocze jednej z gór (ok. 20 ha) za 30 mln. $...

350 tys PLN za 10 arów ... przystępna cena ... 8O No koment
zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 18.03.2008 14:18

Leszek Skupin napisał(a):
zygi napisał(a):...Słyszeliśmy od naszego rodaka, który tam mieszka, że niedawno kupili obok Baru zbocze jednej z gór (ok. 20 ha) za 30 mln. $...

... ale to było podobno bardzo atrakcyjne miejsce i Chińczycy też mieli na to wielką ochotę. Poza tym, to chyba chodziło o upranie pieniędzy :)

A tak na zupełnie serio, gdyby Cię Leszku coś interesowało w tamtych stronach, to zadzwonię dzisiaj wieczorem do naszego znajomego i zapytam o szczególy, bo też coś mi się to wydaje dużo.
Ostatnio edytowano 18.03.2008 14:47 przez zygi, łącznie edytowano 1 raz
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 18.03.2008 14:31

350tys za 10a to duzo? za taka cene nie ma szans kupic "fanej" dzialki w okolicach krakowa
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.03.2008 15:31

Bardzo dobra cena. W Polsce będziesz musial dać za taka lokalizację (a gdzie znajdziesz ciepłe morze...) kilkakrotnie więcej....
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 18.03.2008 16:11

zygi napisał(a):

... ale to było podobno bardzo atrakcyjne miejsce i Chińczycy też mieli na to wielką ochotę. Poza tym, to chyba chodziło o upranie pieniędzy :)

A tak na zupełnie serio, gdyby Cię Leszku coś interesowało w tamtych stronach, to zadzwonię dzisiaj wieczorem do naszego znajomego i zapytam o szczególy, bo też coś mi się to wydaje dużo.

Coś jest na rzeczy z tym praniem ...
Zepsuła się pralka "Andaluzja" - po co naprawiać , skoro można kupić nową "Montenegro" :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.03.2008 16:31

plavac napisał(a):
zygi napisał(a):

Coś jest na rzeczy z tym praniem ...
Zepsuła się pralka "Andaluzja" - po co naprawiać , skoro można kupić nową "Montenegro" :wink:

W Polsce parę pralek pt. restauracja także można by znaleźć.....
Tam idioci w urzędach nie siedzą. Każda transakcja podejrzanie wysoka lub niska jest prześwietlana. Piszecie o rzeczach troszeczkę Wam obcych. Popatrzcie, po ile jest ziemia w takim Zakopanym, Karpaczu, Miedzyzdrojach. W Cro za byle dom okolo 300m na wygnajewie rządają 0,3-0,5 mln euro. Cena sprzed 2 lat w Pakostane. To jest drogo, ale takie są ceny. W Orebicu w 2004 za dom krzyczeli 300 euro
Dzisiaj podejrzewam, że 0,5 nie starczy......
Popatrzcie, co sie porobilo z cenami ziemi w Polsce w ciągu ostatnich 2-3 lat. Ze 150 na 500-600 pln za metr. I brakuje dzialek. Cena z Bielan pod Wroclawiem.....
zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 18.03.2008 16:47

MAPA napisał(a):U nas w domu najbardziej lubimy jak PAP wraca o 19-stej z pracy : Lena piszczy z radości, Jasiek zatacza szalone kółka swoim samochodem, pies biega w koło po wszystkich pokojach uradowany, a PAP nie może przez nich przedostać się do wieszaka, aby zdjąc wierzchnie odzienie .. :lol:
I to jest własnie szczęście ...

Pozdrawiam,

MAPA

MAPO

... i pamiętaj o tym, kiedy będziesz się złościć na PAP-a :D

A tak serio, to popatrz jak niewiele potrzeba człowiekowi do szczęścia ...a może to tylko kwestia świadomości ?

Swoją drogą, musi być w tym jakaś zasługa PAP-a, skoro wszyscy się tak cieszą z jego obecności :) :D

Zygi
zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 18.03.2008 16:57

... no i widzisz Leszku jaki ciekawy temat wywołałeś.

Ja, przyznaję się, jestem laikiem w tych sprawach i dla mnie to prawdziwa kopalnia informacji.
Chyba dzisiaj zadzwonię do Czarnogóry ... :D
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Zimowa wyprawa do Czarnogóry. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone