Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zimowa Lizbona 2019 - postprawda :-)

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 25.08.2019 18:35

...

Obrazek

Obrazek

Od tego drugiego tarasu jest dostępne kolejne pomieszczenie.
To dworska kaplica, z ołtarzem z pseudogotyckiw wystroju, w bonusie dostajemy ładny witraż :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tuż obok można wejść na mury.
Troszkę wąskim chodniczkiem, czasem na jedną osobę, możemy obejść tę "czerwoną" część pałacu Pena, wracając do głównych tarasów nad wejściem...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a z murów ładne widoki - głównie gdzieś w świat (tzn. w stronę Lizbony) i na zamek Maurów.
Sintrę widać częściowo , Maury zasłaniają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wokół pałacu Pena też jest park, chyba nawet większy jak ten wokół Quinty.
Ponoć ładny - drzewka, klombiki, stawki, kaczki, domek myśliwski i parę punktów widokowych.
Najlepszy z nich to ponoć Cruz Alta, ok. 500 m n.p.m., pozwala zobaczyć m.in. ujście Tagu do Atlantyku.
Nie poszliśmy :oops: ... czasu było szkoda, bo czekała nas jeszcze jedna atrakcja.
EDIT: tym bardziej, żałuję, bo jest opcja dla leniwych - ponoć po tym dość rozległym parku jeździ taki hop on/off (w cenie biletów wstępu, nie mylić z busikiem pod pałac, który jest płatny) - info mam ze strony Pena.
Dla chętnych mapka parku z "dużych podróży".
Ostatnio edytowano 30.08.2019 06:54 przez Buber, łącznie edytowano 1 raz
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 28.08.2019 21:20

...
Obrazek

Po tym stosunkowo szybkim ogarnięciu zewnętrznych powabów pałacu Pena, używamy sprytnie busika, poczem opuszczamy teren całego kompleksu.
Idziemy w lewo, wzdłuż drogi i jednocześnie ogrodzenia otaczającego park (gdzieś w tym płotku, też są jakieś wejścia do środka, ale nie wiem czy czynne).
Po 5 minutach dochodzimy do polanki na zakręcie, gdzie mieszczą się kasy zamku Maurów (Castelo dos Mouros).

Od kas do samego zamku trzeba trochę podejść. Mimo to jest przyjemnie, las, cień, ścieżka powoli wspina się do góry.
Po drodze mijamy zabezpieczone szkłem pochówki, trochę ruin, legendarny wspólny grób rycerza saraceńskiego i chrześcijańskiego, w końcu ciekawą izbę archeologiczną, urządzoną w kościółku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dopiero potem przechodzimy przez bramę (tutaj biletowy check point) i ....
... lekkie rozczarowanie - w środku nic nie ma 8O .
Tzn. są ... trawsko, klepisko, kamienie, no jakieś WuCety też były ... całość otoczona murami, jak płotem.
Mury może i stare, ale ładnie odświeżone, ponaprawiane, żeby po nich chodzić i odwiedzać kolejne oflagowane bastiony.
Wg. mnie zaraz za bramą najlepiej pójść w prawo, wejść na mur i stamtąd zacząć całą trasę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trasa wydaje się długa, jak w jakimś Stonie, najpierw idziemy w dół, potem w górę.
Po sprytnym ominięciu posterunku Maurów, moja siostra zdobywa flagę ..chyba FC Porto :wink:
Na końcu wchodzi się na taki mega patriotyczny portugalski bastion, można tam odpocząć i popatrzeć na ... tych , którzy się do nas wspinają :D .

Obrazek

Obrazek

No nie, żeby nie było, że te Maury, to totalna bryndza, to muszę przyznać, że jest najlepszy punkt widokowy w okolicy, zwłaszcza na Sintrę.
Mimo, że nie najwyższy (wyżej jest Pena) oferuje świetny wgląd na północ i zachód (Pena być może dawałby jeszcze lepszy widok w te strony, gdyby nie zasłaniały go właśnie Maury :wink: ).
Pięknie widać Quintę Regaleira (a przed nią też jakąś inną łądną Quintę).
Widzimy też dobrze centrum miejscowości, z pałacem Narodowym i stacją kolejową.
Te widoki to świetne ukoronowanie zwiedzania Sintry ..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

OK.
Ostatni look za nieco zamglony Pena i schodzimy do stacji.
Można zjechać, ale polecam zejście - taniej i zdrowo :wink: .
Trasa jest sensowna, zacieniona, cały czas w dół, łatwa orientacyjnie (były nawet jakieś znaki).
W 1/2 godziny osiągamy stację kolejową, gdzie ciuchcia już czeka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla zainteresowanych - mapka Maurów.

Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.08.2019 21:49

Maury lubiły schody :oczko_usmiech:
Nie odpuściłbym tego miejsca i to nie tylko ze względu na widoki , wiesz , Wojtku , to taki mój bzik . . .

Gotowy do dalszej drogi
Pozdrawiam
Piotr
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 28.08.2019 22:50

Bardzo inspirująco to wszystko wygląda... 8)
Gdybyś miał czas nieograniczony, Wojtku, to ile dni poświęciłbyś na zwiedzanie Sintry?
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 29.08.2019 21:15

piotrf napisał(a):Maury lubiły schody :oczko_usmiech:
Nie odpuściłbym tego miejsca i to nie tylko ze względu na widoki , wiesz , Wojtku , to taki mój bzik . . .

Plotka głosi, że schody służyły tylko w razie awarii latających dywanów.
A bzik pozytywny dobra rzecz ... wchodzenie po schodach bardzo zdrowotne :oczko_usmiech: .
Pozdravki
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 30.08.2019 19:55

Mikromir napisał(a):Bardzo inspirująco to wszystko wygląda... 8)
Gdybyś miał czas nieograniczony, Wojtku, to ile dni poświęciłbyś na zwiedzanie Sintry?

:D
Też jeden dzień ... inne wykorzystałbym na PELO :wink: .

Ale na poważnie, to dzięki za pytanie, bo odpowiedź będzie podsumowankiem Sintry.
Podobnie jak Marzena, myślę, że najciekawsze obiekty do zobaczenia w Sintrze, to oczywiście:
1. Quinta da Regaleira - link
2. Pałac Narodowy - ten w centrum Sintry
3. Zamek Maurów
4. Pałac Pena
5. Pałac Montserrate
6. Klasztor Kapucynów (słynny Convento dos Capuchos) - LINK do pkt. 2 - 6.
Wycieczkę można rozszerzyć oczywiście o Cabo da Roca i o Cascais (z Sintry jeździ tam bus 403; uwaga - 417 też jedzie do Cascais, ale przez Estoril) .

Minimum na to wszystko to 2 dni ... i trzeba się wtedy sprężyć
Punkty 1-2 są dostępne w samej Sintrze, 3-4 na górce nad Sintrą, 5. jest dalej, ale jedzie tam bus 435 .
6. - w sezonie jest tam przystanek hop - on offa, niektórzy idą 2,5 km z końcowego przystanku 435 (od pałacu Montserrat), taxi kosztuje ponad 20 juro.

Ogólnie taxi to nie jest zła rzecz, chcąc zyskać na czasie, wziąłbym je do Quinty spod dworca i jak użyłem do Pena, no chyba, że kupujemy jakieś combine ticket na bus, bo jedziemy dalej - cennik (są opcje na jeden dzień, na 2 dni, na pociąg i busy). Choć moim zdaniem, już dla 3 osób, chyba taniej wynająć auto. Auto to dobry pomysł - gdy byliśmy (wiadomo - poza sezonem i w powszedni dzień) były wolne miejsca na parkingach obok wejścia do Pena (no i łatwość dotarcia, tam gdzie bus nie dociera).

Wracając do mojej wycieczki - myślę, że na jeden dzień ten zestaw to optimum ...ale zacząłbym wcześniej (otwierają Quintę 9:30) i pochodził / pojeździłbym po Parku Pena ... trochę go żałuję.

Obrazek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.08.2019 20:03

Ostatnia fota świetne ujęcie, super oddaje stromiznę góry i tych ostatnich schodów, a narodowy wciąż jakby na wyciągnięcie ręki.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 30.08.2019 20:15

Dzięki, takie oszustwa perspektywy :D .
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.08.2019 20:22

te kiero napisał(a):Ostatnia fota świetne ujęcie

Czy ja wiem......
Buro tak jakoś... :?
:oczko_usmiech:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 30.08.2019 20:27

anakin napisał(a):
te kiero napisał(a):Ostatnia fota świetne ujęcie

Czy ja wiem......
Buro tak jakoś... :?
:oczko_usmiech:

Bystrzak :D.
Fota ze smartfona, nieobrobiona ... surowa taka :oczko_usmiech: .
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 31.08.2019 23:36

Wojtku, dziękuję za odpowiedź i cenne wskazówki.
A na Pelo trzeba jakieś... 4 tygodnie przynajmniej. :wink:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.09.2019 05:30

Mikromir napisał(a):Wojtku, dziękuję za odpowiedź i cenne wskazówki.

Nie za maco, zawsze do usług, ale, ale napisz ... kiedy, circa about, ta Sintra / Lizbona ??

Mikromir napisał(a):A na Pelo trzeba jakieś... 4 tygodnie przynajmniej. :wink:

Zebrałem się i przeczytałem wczoraj Twoją relację i jest już plan na tygodniową, zimową wyprawę :wink: .
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.09.2019 15:00

Buber napisał(a):Zebrałem się i przeczytałem wczoraj Twoją relację i jest już plan na tygodniową, zimową wyprawę :wink: .

Super! :) Ciekawe, co konkretnie sobie tam zaplanowałeś... 8) Jak na samo intensywne zimowe zwiedzanie bez plażowych szaleństw to starczy czasu na parę ciekawych miejsc. Chyba że wpadniesz na pomysł, by wziąć narty i dodatkowo poszusować na Helmosie. :wink: Malownicze tam mają widoki z tras zjazdowych - widać z nich nawet Zatokę Koryncką. :)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.09.2019 20:31

Hej
Takich planów ramowych to mam kilkanaście, co z tego będzie ...ech.
A w tydzień to można, co najwyżej kurcgalopkiem wschodni PELO zobaczyć.
Narty w Grecji, to byłby niezły odjazd :wink:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.09.2019 21:03

...
Obrazek

Celem zwiedzenia dalszych rejonów, na jeden dzień pożyczyłem auto, w znanej, światowej sieciówce, z punktu położonego blisko naszego lokum (przy Rato i rondzie Pombala).
Kosztowało to jakieś niecałe 50 juro (może ktoś napisze, że za dużo, ale jakoś nie ufam ofertom za kilka euro, na dobę).
Oczywiście zarezerwowałem przez aplikację, 2 dni przed terminem (nie wiem czy to reguła, ale poza sezonem im bliżej terminu to cena spada).
Był to nowy benzynowy Renon Kapturek, z ubezpieczeniem wszystkiego, włącznie z gumkami i szkłem, z zerowym udziałem własnym i oczywiście z czytnikiem na autostrady, czyli via verde. Wypożyczalnia do tego podstawiła auto z gratisową nawigacją (mimo, że cennik wyszczególniał tę pozycję i co później okazało się źródłem kłopotów :? ). Na karcie na konto opłat autostradowych, mandatów itp. zablokowali 300 jurów i można było odpalać.
Najpierw pojechaliśmy zobaczyć Atlantyk.

Obrazek

Ruszyliśmy trasą szybkiego ruchu w stronę Cascais.
Samo miasteczko, ponoć eleganckie, nie było w naszym planie.
Chciałem zobaczyć klify Boca do Inferno (czyli Usta piekieł :twisted: ), położone na obrzeżach Cascais.
Na miejscu pustki ... parking cały nasz, ludzi kilkoro ... sklepiki, knajpki wyzamykane na 4 spusty.
Widać ciągnące się na zachód wybrzeże, z wieńczącą je latarnią morską Farol da Guia.

Obrazek

Obrazek

Jak zejdziemy niżej, widać w klifach tytułową dziurę czyli BOCA .
Woda przelewa do położonego za nią zapadliska.
Gdzieś tam opisywano, że w tym miejscu biją fale, przewalają się bałwany, kipiel ryczy itp.
Na jutupku są nawet jakieś przerażające filmy ...
Gdy byliśmy, nic z tych rzeczy, zero atmosfery ... może po prostu trzeba się tu znaleźć w burzowy dzień ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale, żeby nie było, że jest tak żle ... miejsce jest fajne, mieliśmy spokój.
Na upartego można zejść dość nisko i dokonać zaślubin z oceanem, zanurzając w nim stopę :wink: ... ale trzeba uważać jest tam dość ślisko.
Po obejściu całości (co zajmuje max. pół godziny) i zaliczeniu ładnych widoków, zwijamy się stamtąd.
Dalej pojedziemy wzdłuż wybrzeża.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla zainteresowanych tematem - dotrzeć tam można autobusem 427, spod dworca w Cascais (do niego z kolei jeżdża pociągi z lizbońskiej stacji Cais do Sobre).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal