Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zimowa Lizbona 2019 - postprawda :-)

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 16.06.2019 07:27

...
Zdjecie powyżej to dawna elektrownia miejska.
Dość nieekologiczna, bo węglowa, położona nad Tagiem, żeby dużo tego węgla ze statków przechwycić.
Dzisiaj w tym miejscu mieści się MAAT czyli Museu Arte Arquitetura Tecnologia.
Jako że lubię industrialne tematy, chętnie tam zaglądnąłem.
Z okolic Klasztoru Hieronimitów można tam dość bulwarem wzdłuż Tagu, blisko jest też z przystanku pociągów Belem, ale chyba najlepiej dojechać tam tramwajem (przystanek Althino).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idąc od przystanku zaliczamy kładkę nad Avenida India/ Brasilia, która wyprowadza nas na punkt widokowy, zlokalizowany na dachu drugiej części MAATu.
Fajny miradour, mimo wieczoru i kiepskiej pogody, było tutaj trochę ludzi.

Co do muzeum ten MAAT to dziwny nieco jest ...
W starej elektrowni mieści się wystawa techniczna, dotycząca głownie energetyki, ale też przeszłości tego obiektu, jest również sala z zabawami typu Centrum Nauki Kopernik. Jest też druga, nowa część (widać ja na ostatnim zdjęciu), która ma raptem niecałe 10 lat. Tam z kolei mieszczą się wystawy sztuki nowoczesnej. Nie wiem kto wymyślił taki mix ...wg mnie średnio wyszło.
Do jednego i drugiego wchodzi się na jeden bilet, ceny nie pamiętam - z LC za darmo.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 18.06.2019 20:02

...
Część techniczna MAATu jest dość ciekawa.
Omawia dokłądnie temat uzyskiwania prądu z węgla, w dość nowoczesny sposób - mamy tu tablice, ekrany multimedialne, schematy itp.
Wszystko w tych starych wnętrzach elektrowni, gdzie dodatkowo można się przespacerować wąskimi chodnikami technicznymi, wejść do pieca, pokibicować fizycznym, odgarniającym żużel, czy też pokręcić gałkami w starej centrali (narażając się wtedy na wrzaski kukły, udającej jakiegoś kierownika - niesamowite przeżycie 8O :D ).

Obrazek

Obrazek

Z synem bawiliśmy się świetnie, towarzystwo żeńskie jakieś takie zniesmaczone :roll: .
Naprawdę wszyscy byliśmy już trochę zmęczeni.
Na szczęście, przy końcu, ożywił nas taki pokój techniczny, z różnymi elektrycznymi zabawkami.
Od razy przypomniały mi się zajęcia z telefonem polowym na PO w podstawówce :wink: .
Tym razem jednak byłem grzeczny i cyknąłem sobie jedynie autoportret w podczerwieni.

Obrazek

Obrazek

A na zewnątrz zapadł już wieczór ... jakoś tak rzutem na taśmę, z 40 minut przed zamknięciem (MAAT czynny jest do 19 - tej - dlatego też zostawiony był na deser, w tym Belem), poszliśmy do futurystycznej części artystycznej (nie ma specjalnego przejścia między budynkami, przechodzi się między nimi po nadbrzeżu).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowy budynek zawiera dzieła sztuki nowoczesnej "z przesłaniem".
Na dobry wieczór wita nas śmieciowa instalacja rozpięta na folii, chyba mająca nas skłonić do używania szkła.
Potem jest już tylko lepiej ... wiszaca bomba atomowa, dziwne artystyczne filmy, za bardzo nie wiem o czym, tajemnicze korytarze po przejściu których wychodzi się z toy- toya, wystawy jakiś bohomazów.
Przepraszam,, na sztuce nowoczesnej się nie znam i nie za bardzo to czuję (chyba że ma jakieś nawiązania do realizmu).
Dla nas to była taka trochę strata czasu, ale jak ktoś lubi ... to poczuje się jak w raju.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

OK ...Lizbończycy wracają z roboty do domów, robiąc korek na Avenidzie ...a my kończymy Belem czekając na tramwaj.
Dobranoc :papa: .

Obrazek
Ostatnio edytowano 17.08.2019 08:01 przez Buber, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.06.2019 20:20

Świetny odcinek. Ciekawa wystawa - zaliczyłbym w podobnym duchu, choć pewnie tam nie dotrę. Zdjęcia wyborne.
Nogi i mózg miałeś rozgrzane do czerwoności :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.06.2019 20:43

te kiero napisał(a): Zdjęcia wyborne.

Nie przesadzaj.
Ledwo dobre. :roll:
A tak poważnie to tu można obejrzeć najlepsze zdjęcia (jak mówi dzisiejsza młodzież - ever) ze wszystkich relacji na tym forum do kupy wziętych. :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.06.2019 06:46

Trudno się nie zgodzić z Grzegorzem :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.06.2019 07:33

anakin napisał(a):

Nie przesadzaj.

W sumie racja, jest parę mankamentów :) , Wojtek mógłby się podciągnąć :wink:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 19.06.2019 23:23

te kiero napisał(a):....
Nogi i mózg miałeś rozgrzane do czerwoności :)

+++ za spostrzegawczość (ale tak naprawdę te kilka neuronów przeświecało przez początki łysiny :wink: )

te kiero napisał(a):
anakin napisał(a):

Nie przesadzaj.

W sumie racja, jest parę mankamentów :) , Wojtek mógłby się podciągnąć :wink:

Naprawdę myślałem że są dobre i znowu nie dogodzi :wink: .

tony montana napisał(a):Trudno się nie zgodzić z Grzegorzem :)

:mrgreen:

Ale, ale ... a propos zdjęć wciąż jestem ciekaw, kto z poprzednich odwiedzających Lizbonę, w tym dziełku, spod św. Jurka, maczał palce :twisted: :

Obrazek
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 23.06.2019 17:28

...
Nikt się nie chce przyznać, trudno, a przecież to takie ładne :wink: .
...

Obrazek

Obrazek

Dziś kolejny przystanek na OBRZEŻACH miasta ... będę trochę przynudzał bo całkiem niedawno Mysza coś popisała o tym miejscu .

Oprócz takiego oblicza z XVIII - XX wieku, w centrum, czy też pięknego Średniowiecza w Belem, możemy w Lizbonie zobaczyć dzielnicę na wskroś nowoczesną, czyli Parque das Nações.
W sensie ścisłym to obszar tzw. 4-tej dzielnicy Lizbony, a niektórzy jeszcze mówią na to Oriente - od nazwy stacji kolejowej i przystanku metra.
Miejsce zostało ponoć zbudowane, na surowym korzeniu, z okazji EXPO 98 i końca tej budowy nie widać.
Jedziemy tam czerwonym metrem, z przesiadką (wszystkie pozostałe 3 linie metra, wychodzące z centrum, łącza się z czerwonym) taką dłuższą chwilę, z 20 - 25 minut.
Można też podjechać pociągiem z dworców Santa Apolonia lub z Sete Rios.
Dworzec kolejowy Oriente jest najważniejszy w Lizbonie - stąd lub przez tą stację wyjeżdża / przejeżdża większość pociągów dalekobieżnych - w tym te do Porto i na południe.
Jego architektura "zewnętrzna" jest ciekawa, bardzo oryginalne zadaszenia - przypominają "jednorożca" w Łodzi.
Poniżej to zwykły betonowy bunkier ... jedynie przy stacji metra znajdziemy ładne kafelki, mozaiki itp.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wychodząc ze stacji w stronę Tagu, chcąc nie chcąc, przechodzimy przez centrum handlowe Vasco da Gama.
Centrum jak to centrum, to samo co na całym świecie, tylko tę kawę czuć wszędzie.
Dopiero po wyjściu z niego trafiamy na ciekawsze nadrzeczne tereny.
Wokół widać wieżowce ze szkła, stali i czegoś tam jeszcze, podobno to centra biznesu, ale myślę, że część z nich jest mieszkalna ... i chyba nieźle takie mieszkanie kosztuje.
Trochę się tam posnuliśmy i napiszę, że w tym Parque das Nações, jest jakiś inny klimat .. taki trochę techniczny.
Przestrzeń, szerokie ulice, mało ludzi, albo giną w tym ogromie ... jakoś tak dziwnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaraz po przyjeździe, poszliśmy na obiad do polecanej przez IL restauracji PATEO.
Miejsce z wysokiej półki, bardzo eleganckie, a ceny naprawdę spoko, wyraźnie taniej jak w centrum, nawet w Alfamie.
Jedyny minus taki, że zamykali o 16-tej (potem dopiero otwierali wieczorem).
Po wyjściu z restauracji ... paskudna pogoda, oberwanie chmury, będące kolejnym dowodem dobrego działania aplikacji yr.no.
Wykres pokazywał, że będzie lać po południu, wydawało się to rankiem niemożliwe (to było wtedy gdy jechaliśmy Lavrą)...no a jednak.
Szybko uciekliśmy pod daszek Ciência Viva-Agência Nacional Para A Cultura Científica E Tecnológica - to takie portugalskie Centrum Nauki Kopernik.
Akurat była tam fajna wystawa o ulubionych pupilach ludzkości.
My jednak ruszyliśmy nieco dalej ...
Cdn.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 28.06.2019 21:59

...
Obrazek

Nasz główny cel wizyty w tej dzielnicy Nacoes widać powyżej.
Nowoczesny, raczej brzydki budynek Oceanário de Lisboa położony jest na środku zatoki.
Wybudowano go oczywiśćie na EXPO 98, ponoć to największe oceanarium w Europie .
Uwaga, żeby nie pomylić - Lizbona ma jeszcze jedno małe oceanarium (w Belem), ale chyba tam nie warto iść.

Na "stałym lądzie" znajduje się budynek recepcji, w nim kasy i szatnia.
Kupiliśmy z pozoru, nie tak tanie bilety, na permanent exhibition (z LC zniżka 15-20 % - tutaj LINKdo cen).
Stamtąd do tego głównego obiektu podążamy takim nadpowietrznym pomostem.
Pomost jest co prawda zadaszony, ale boczki ma ażurowe, tak że w tyłek wieje ...w taki dzień lepiej szybko przelecieć.

Obrazek

Obrazek

Budynek, jak pisałem, z zewnątrz jest nie za ładny, ale będąc w środku zauważamy, że jego architektura w 100% została podporządkowana funkcji.
Sercem całej konstrukcji jest olbrzymi basen, w kształcie walca, wysokości kilkupiętrowego budynku.
Stworzenia wodnego w nim pełno i nie widzieliśmy żeby się gryzło :wink: .
Obchodzimy zbiornik dookoła, na dwóch poziomach.
Po zewnętrznych stronach korytarza znajdują się różne zakamarki i pomieszczenia towarzyszące (ale o tym później)

Samo wnętrze budynku jest ciemne .
Jedynie z basenu dochodzi światło.
Niektóre zakamarki są pomysłowo iluminowane.
Patrzeć na świat przyrody można w nieskończoność.
Niektóre rybki widziałem pierwszy raz w życiu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dolnych poziomach w dobrym tonie jest się położyć i oglądać basen od dołu.
Oceanarium organizuje takie "zielone szkoły", gdzie całe klasy dzieciaków śpią na tych dolnych poziomach w śpiworach -jak TU.
Widziałem tam też świetne zdjęcia, jak razem z nimi śpią na dnie też ryby, całe mnóstwo.

Obrazek
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.06.2019 23:26

Buber napisał(a):Oceanário de Lisboa

Świetne! Może kiedyś się skuszę :D .

Ile tak mniej więcej czasu spędziliście w środku?
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 30.06.2019 07:20

Marzena tak z niecałe 3 godziny, trochę za szybko, bo mieli zamykać.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.06.2019 13:58

Nadrobiłam. I dla mnie z 2 ost. stron the best to wnętrze katedry w stylu bogatego baroku. Dla mnie wspaniałe: przestrzeń, wysokość, surowy kamień w połączeniu z rzeźbionymi dealami w kamieniu, no cudo....

Oceanarium też ciekawe, no i Pomnik Odkrywców z mapą świata....
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 30.06.2019 14:17

marze_na napisał(a):Oceanário de Lisboa
Świetne!

Pełna zgoda.

:papa:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 30.06.2019 19:36

piekara114 napisał(a): ... dla mnie z 2 ost. stron the best to wnętrze katedry w stylu bogatego baroku. Dla mnie wspaniałe: przestrzeń, wysokość, surowy kamień w połączeniu z rzeźbionymi dealami w kamieniu, no cudo....
Oceanarium też ciekawe, no i Pomnik Odkrywców z mapą świata....

Było naprawdę pięknie, na bogato.
Portugalia to kraj, którego zawieruchy dziejowe nie dotknęły tak mocno jak Polskę.
A Oceanarium rewelacja, będzie jeszcze c.d.

ajdadi napisał(a):
marze_na napisał(a):Oceanário de Lisboa
Świetne!

Pełna zgoda.
:papa:

Też się zgadzam, szkoda, że podobnego obiektu nie ma w Polsce.
Byłem kiedyś w tym gdyńskim ... bieda, oj bieda.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.06.2019 21:41

Buber napisał(a):Też się zgadzam, szkoda, że podobnego obiektu nie ma w Polsce.
Byłem kiedyś w tym gdyńskim ... bieda, oj bieda.
To w Gdyni to nazwałabym większą salą biologiczną :D A we wrocławskim afrykarium byłeś? Ja byłam jakoś z pół roku po otwarciu i byłam trochę zawiedziona: tunel podwodny ok, ale cała reszta była dość uboga....
Ja myślę, kiedyś to w Budapeszcie odwiedzić...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal