Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zimowa Kornwalia - czy warto?

Wielka Brytania (Anglia, Szkocja i Walia) jest w pełni otoczona wodą. W Wielkiej Brytanii akcenty zmieniają się zauważalnie co 40 km (25 mil). Szczególnie trudno jest wymówić jedno walijskie miasto. Llanfairpwllwlllandysiliogogogoch jest jedną z najdłuższych nazw miast na świecie. Stonehenge jest starsze niż piramidy - powstało około 3000 roku p.n.e.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.04.2020 19:03

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Razem: ok. 3350 opłaty +paliwo, wstępy i to, co na miejscu

Nas trzy tygodnie w Anglii kosztowały około 5000 zł.
Trochę inny sposób zwiedzania, ale wrażenia równie pozytywne i wspomnienia co najmniej tak piękne...

Pozdrawiam,
Wojtek

Spanie w aucie ma swoje zalety :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.05.2020 08:25

Bardzo dziękuję za ( jak zwykle w przypadku Twojego autorstwa ) piękną i ciekawą relację z rejonu który już trochę poznałem , a który nieustannie mnie przywołuje od 2004 roku i "zmusza" do corocznych odwiedzin :D Wszystkiego zobaczyć się nie da , nawet w jednym wybranym rejonie , ciągle dowiaduję się o kolejnych , ciekawych miejscach , dlatego na wiele następnych lat takich miejsc jeszcze mi zostało do odwiedzenia . . .

tony montana napisał(a):Kilkakrotnie w rożnych miejscach płd Europy doznałem czegoś takiego, że gospodarze, kelnerzy, rożnego typu obsługa jest miła, ale to jest takie nieco na pokaz, lub są bardzo mili do czasu kiedy usłyszą słowiański język, w tym momencie już są tylko służbowo mili.....
Zdarzyło nam się, że czuliśmy, że jesteśmy gorzej obsługiwani (zamawiając nietani posiłek) niż rodzina z Niemiec, która pastwiła się nad jedną dużą pizzą w trójkę o jednym napojem na spółkę. Czy moje 50 Euro bardziej śmierdziało nż ich 25 Euro? Oni wrócą do knajpy bo więcej generalnie jeżdżą i są bogatszym narodem jako całość?

W Wielkiej Brytanii (Anglia, Szkocja) które znam przyznam dość powierzchownie (tylko 6 pobytów) nigdy z czymś takim się nie spotkałem.

To jeden z powodów , dla którego tak chętnie tam się wraca , z łatwością zawiera się znajomości ( czasem też przyjaźnie ) trwające lata całe .

Oby świat wrócił do normalności i pozwolił nam na wiele ciekawych podróży :papa:

Pozdrawiam
Piotr
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 01.05.2020 09:05

tony montana napisał(a):Pani Donna z agroturystyki w Szkocji, w której nocowaliśmy jedną noc z Młodym w maju 2019 słysząc, że nie mamy nic do przegryzienia na wieczór dała nam paluszki czipsy, a że nie miałem piwa (bo nie było gdzie kupić) dala zgrzewkę cydru mówiąc "have fun". Rano oprowadziła nas po swoje posiadłości, pokazała 10 z 500 krów, wyjęliśmy jajka z kurnika rozmawiając z każdą z kur i słuchając o trudnym charakterze wielu z nich :)
A potem Donna nam specjalnie zrobiła jajecznicę, Niemcy nie dostali ;)

Kapitalny wypad 8)
Kornwalia - jej historia i ogrody zawsze były na pierwszym miejscu, na mojej liście życzeń .
(Londyn oczywiście poza wszelkimi rankingami)
Tą relacją ,tylko to potwierdziłeś ... 8)
A Pani Donna....
Już ją lubię... :D
Nie pozostaje nic innego, jak to, żeby ją przy okazji odwiedzić.. 8)
Dzìęki Tony 8)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.05.2020 17:32

piotrf napisał(a):Bardzo dziękuję za ( jak zwykle w przypadku Twojego autorstwa ) piękną i ciekawą relację z rejonu który już trochę poznałem , a który nieustannie mnie przywołuje od 2004 roku i "zmusza" do corocznych odwiedzin :D Wszystkiego zobaczyć się nie da , nawet w jednym wybranym rejonie , ciągle dowiaduję się o kolejnych , ciekawych miejscach , dlatego na wiele następnych lat takich miejsc jeszcze mi zostało do odwiedzenia . . .

Oby świat wrócił do normalności i pozwolił nam na wiele ciekawych podróży :papa:

Pozdrawiam
Piotr

Dziękuję za miłe słowa Piotrze, jak zwykle zresztą

Jeśli chodzi o powrót do normalności, to niestety wydaje się, że do tego daleko, takie Niemcy zalecają brak wyjazdów przynajmniej do po łowy czerwca - była ostatnio aktualizacja

:papa:

CROberto napisał(a):
Kapitalny wypad 8)
Kornwalia - jej historia i ogrody zawsze były na pierwszym miejscu, na mojej liście życzeń .
(Londyn oczywiście poza wszelkimi rankingami)
Tą relacją ,tylko to potwierdziłeś ... 8)
A Pani Donna....
Już ją lubię... :D
Nie pozostaje nic innego, jak to, żeby ją przy okazji odwiedzić.. 8)
Dzìęki Tony 8)

Ja dziękuję za obecność i miłe słowa! :)

Pani Donna co prawda była w Szkocji, ale opisywałem wspólne cechy gospodarzy :)
W Minerva Guest House w Newquay w Kornwalii też mieliśmy przemiłych gospodarzy - półgodzinna rozmowa na przyjęciu, potem serwowana przez nich posiłki :)

kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.05.2020 07:56

Za tę relację również podziękuję :cool: , region totalnie mi nieznany i absolutnie poza kręgiem zainteresowań (tak w ogóle oraz przez ruch lewostronny). Nie będę tam dlatego tym bardziej fajnie było popatrzeć co tam ciekawego dają :) .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.05.2020 16:16

kulka53 napisał(a):Za tę relację również podziękuję :cool: , region totalnie mi nieznany i absolutnie poza kręgiem zainteresowań (tak w ogóle oraz przez ruch lewostronny). Nie będę tam dlatego tym bardziej fajnie było popatrzeć co tam ciekawego dają :) .

Nikogo do niczego nie mam zwyczaju namawiać, ale dużo tracicie w związku z brakiem zainteresowania tym kierunkiem....
a skoro macie słabość do takiej Danii....to nie obraź się Pawle, ale kuda jej do England :)

:boss: :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.05.2020 06:08

tony montana napisał(a):Nikogo do niczego nie mam zwyczaju namawiać, ale dużo tracicie w związku z brakiem zainteresowania tym kierunkiem....

Bardzo możliwe :)
Zwłaszcza zapewne masz na myśli Szkocję, tutaj sam już dawno wiem że by się nam spodobało. W zamian może kiedyś w końcu wybierzemy się do Norge... ja bym chciał tylko Małgosia kręci nosem bo się boi że będzie zimno :roll: .
tony montana napisał(a):a skoro macie słabość do takiej Danii....to nie obraź się Pawle, ale kuda jej do England :)

Ech, Dania... :cool: , te plaże, wydmy i wiatr... :lol:
Małe nadmorskie miasteczka z klimatem też się zdarzają...
Może to i nie to samo ale nam jakoś pasuje :D .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.05.2020 06:48

tony montana napisał(a):Nikogo do niczego nie mam zwyczaju namawiać, ale dużo tracicie w związku z brakiem zainteresowania tym kierunkiem....

kulka53 napisał(a):Bardzo możliwe :)
Zwłaszcza zapewne masz na myśli Szkocję, tutaj sam już dawno wiem że by się nam spodobało. W zamian może kiedyś w końcu wybierzemy się do Norge... ja bym chciał tylko Małgosia kręci nosem bo się boi że będzie zimno :roll: .

Myślę, że taki maj to idealny czas na Szkocję albo Norwegię

Oczywiście, że myślałem bardziej o Szkocji, ale w Anglii (Irlandii) masz sporo tego, co lubiliście np na Sardynii - megality, dolmeny etc
Nie wspominając już o przepięknych cmentarzach (tylko na Wyspach takie!),klimatycznych kościółkach i strzelistych katedrach gotyckich

tony montana napisał(a):a skoro macie słabość do takiej Danii....to nie obraź się Pawle, ale kuda jej do England :)

kulka53 napisał(a):Ech, Dania... :cool: , te plaże, wydmy i wiatr... :lol:
Małe nadmorskie miasteczka z klimatem też się zdarzają...
Może to i nie to samo ale nam jakoś pasuje :D .

No to plaże, wydmy, wiatr masz x5 w takiej Kornwalii właśnie
i nadmorskie miateczka typu St. Ives, Padstow czy Looe

Poprzednia strona

Powrót do Wielka Brytania - United Kingdom