Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zimowa Istria 2022

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.03.2022 09:26

Bardzo zachęcająca jest Twoja relacja do zrealizowania pomysłu zimowego wyjazdu do Chorwacji.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 03.03.2022 12:10

Fajnie, że piszesz, człowiek może oderwać się na chwilkę od rzeczywistości :cry:
Zimowa Chorwacja to zawsze dobry pomysł, sama spędziłam w styczniu niestety tylko 5 dni na Istri - 3 Rabac i 2 Porec, i pomimo, że była to mega szybka akcja- decyzja 8 rano, w pracy do 15, po pracy pakowanie, wyjazd po 22, to cudownie wspominam ten czas :hearts:
We Vrsarze niestety nie byliśmy, a już bardzo mi się podoba, a pewnie kilka innych miejsc pokryje się z tymi widzianymi przeze mnie :-D
Sama chętnie strzeliłabym relację, ale niestety przez to, że wstawiam dużo relacji na instagram, złapałam się na tym, że nie mam ani jednego poziomego zdjęcia, więc z relacji na forum nici :hut:
Ciekawa jestem Twojego zdania o Istri, ja muszę przyznać, że w zimie bardzo mi się podobało, ale w lecie za nic nie chciałabym tam trafić na wakacje :mrgreen:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 03.03.2022 12:12

mchrob napisał(a):Bo co to byłby za naturystyczny park jak wszyscy się poubierają z zimna.

Może dla naturystów morsujących? ;)

mchrob napisał(a):czysta woda i naprawdę bogate życie podwodne.

Nie znam się na ich preferencjach. Może gdy mają spokój (nie ma wczasowiczów) to chętniej przebywają bliżej brzegu?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 03.03.2022 12:15

wiolek_lp napisał(a):Sama chętnie strzeliłabym relację, ale niestety przez to, że wstawiam dużo relacji na instagram, złapałam się na tym, że nie mam ani jednego poziomego zdjęcia, więc z relacji na forum nici

Eeee. Te kiero wie doskonale jak sobie z tym radzić ;)
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 03.03.2022 12:22

empire13 napisał(a):Eeee. Te kiero wie doskonale jak sobie z tym radzić ;)

Wiem łączyć po 2 pionowe :D
Czasem można coś takiego wrzucić, ale cała relacja byłaby chyba dość hmmm męcząca...
Jeśli mogę wtrącić, bo może kiedyś komuś się przyda...cudna miejscówka w Rabac :hearts:
Najlepszy app w jakim w życiu byliśmy ( niestety i najdroższy, ale bez żadnego zastanowienia bym tam wróciła :cry: )
http://www.booking.com/Share-flVFfU
Jakby ktoś chciał to mam bezpośredni kontakt, taniej niż na bookingu :wink:
1646302398764_copy_768x962.jpg
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 03.03.2022 14:37

wiolek_lp napisał(a):Fajnie, że piszesz, człowiek może oderwać się na chwilkę od rzeczywistości :cry:

Ciekawa jestem Twojego zdania o Istri, ja muszę przyznać, że w zimie bardzo mi się podobało, ale w lecie za nic nie chciałabym tam trafić na wakacje :mrgreen:

Witaj Wiolu fajnie że jesteś. :)
My byliśmy 2 raz na Istri, wcześniej 5 lat temu stacjonowaliśmy lipcem w Fazanie. No niestety Istria jest najbardziej "turystycznym" miejscem w Chorwacji i uciec od tłumów się nie da. Ja podobnie jak Ty wybieram już spokój na wakacjach, więc na te już mam rezerwacje w Toracu na Hvarze. :sm: Ale w miesiące niewakacyjne Istria jest bardzo fajna - tyle miejsc do odwiedzenia w małej odległości. Na pewno jeszcze tu wrócimy bo wszystkiego nie zobaczyliśmy - np Twojego Rabacu
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 03.03.2022 14:38

te kiero napisał(a):Bardzo zachęcająca jest Twoja relacja do zrealizowania pomysłu zimowego wyjazdu do Chorwacji.

Ceny kwater zachęcają, a pogoda jak widać również.

empire13 napisał(a):
mchrob napisał(a):Bo co to byłby za naturystyczny park jak wszyscy się poubierają z zimna.

Może dla naturystów morsujących? ;)

Nie wiem czy są tacy ;)

empire13 napisał(a):
mchrob napisał(a):czysta woda i naprawdę bogate życie podwodne.

Nie znam się na ich preferencjach. Może gdy mają spokój (nie ma wczasowiczów) to chętniej przebywają bliżej brzegu?

Całkiem możliwe bo ruchu w marinie dużego nie było.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 03.03.2022 20:43

Dalszą część dnia spędzamy poznając dalej miasteczko.
Tym razem wyciągamy chłopaków z nami.

Wspinamy się ulicą na stare miasto.

c01.JPG

Chłopaki trochę nam już wyrosły :wink:

c02.JPG

c03.JPG

Kościółek Św Antoniego

c04.JPG

Edyta w objęciach Casanovy :mrgreen:

c05.JPG

Ratusz miejski

c06.JPG

c07.JPG

Kościół Św. Marcina. Zbudowany początkiem XX wieku, wieża zaś dopiero w 1991 roku. Jakoś ciężko mi wyobrazić sobie widok tego miasta bez jej strzelistości :roll:

c08.JPG

c09.JPG

Idziemy na pobliski punkt widokowy. Pan Bóg przy stworzeniu świata rozrzucił chyba tu garść kamieni.

c10.JPG

Schodzimy w dół.

c11.JPG

Znowu kwitnący rozmaryn.

c12.JPG

Dochodzimy do miejskiej plaży.

c14.JPG

Można się tu trochę zrelaksować.

c13.JPG

Wracamy bo wszyscy coraz bardziej głodni.

Po drodze zabłąkany nurek.

c15.JPG

c16.JPG

W marinie przerwa zimowa.

c17.JPG

c18.JPG

W mieście otwarte są dwie restauracje: Miramare w centrum - ale nie spodobało nam się, oraz Laguna przy porcie rybackim. Tu już zostaliśmy (zdjęcie z innego dnia)

c18a.jpg

Pierwsze tegoroczne lignje pod różnymi postaciami. Bardzo ładnie podane i smaczne.
I po wielkości wnioskuję że to kalmary lokalne bo w sezonie w większości podają importowane atlantyckie które są znacznie większe.

c19.jpg

c20.jpg

Najedzeni wracamy do siebie. Towarzyszą nam długie cienie z nisko świecącego słońca.

c21.jpg

Które pięknie pokolorowało nam widokówkę.

c22.JPG

To już koniec tego dnia, jutro zapowiadają chmury a my wybieramy się w interior.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.03.2022 21:01

mchrob napisał(a):Agnieszko zdrowia Ci życzę

Dzięki, Michale :) Już się czuję trochę lepiej.

Super odcinek! :) Chyba nie zdawałam sobie sprawy, że mam do Vrsaru aż taki sentyment ;)
Pierwsze dwa zdjęcia to okolice naszej kwatery :D

mchrob napisał(a):Edyta w objęciach Casanovy :mrgreen:

W 2018 tej rzeźby jeszcze nie było.

mchrob napisał(a):Kościół Św. Marcina. Zbudowany początkiem XX wieku, wieża zaś dopiero w 1991 roku. Jakoś ciężko mi wyobrazić sobie widok tego miasta bez jej strzelistości :roll:

Mnie też. Jest jak kropka nad "i".

mchrob napisał(a):W mieście otwarte są dwie restauracje: Miramare w centrum - ale nie spodobało nam się, oraz Laguna przy porcie rybackim. Tu już zostaliśmy (zdjęcie z innego dnia)

Dobrze, że nie poszliście do Miramare. Gospodarze ostrzegali nas przed tym lokalem, zresztą nigdy nie było tam klientów.
Nam najbardziej podobało się w konobie Monte Carlo. Smacznie było też w La Rosa. Mimo że to również było przed sezonem (przełom kwietnia i maja), to jednak praktycznie wszystko hulało (ale już trochę turystów przyjechało). Teraz to pewnie prawie sami miejscowi ;)

Jak smakowały te mniejsze kalmary? Lepiej niż większe, które serwują w sezonie? ;)
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 03.03.2022 21:24

maslinka napisał(a):Dobrze, że nie poszliście do Miramare. Gospodarze ostrzegali nas przed tym lokalem, zresztą nigdy nie było tam klientów.
Nam najbardziej podobało się w konobie Monte Carlo. Smacznie było też w La Rosa. Mimo że to również było przed sezonem (przełom kwietnia i maja), to jednak praktycznie wszystko hulało (ale już trochę turystów przyjechało). Teraz to pewnie prawie sami miejscowi ;)

Jak smakowały te mniejsze kalmary? Lepiej niż większe, które serwują w sezonie? ;)

Poszliśmy jeść nieprzygotowani (bez sprawdzania internetowych opinii) ale przy tak małym wyborze zdaliśmy się na swój osąd. Ale chyba dobrze wybraliśmy bo teraz patrzę to Laguna ma bardzo dobre oceny. A co do kalmarów były bardzo smaczne i delikatne. Czasem te większe grilowane okazują się dość twarde a te były super.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 04.03.2022 12:19

mchrob napisał(a):
Witaj Wiolu fajnie że jesteś. :)
My byliśmy 2 raz na Istri, wcześniej 5 lat temu stacjonowaliśmy lipcem w Fazanie. No niestety Istria jest najbardziej "turystycznym" miejscem w Chorwacji i uciec od tłumów się nie da. Ja podobnie jak Ty wybieram już spokój na wakacjach, więc na te już mam rezerwacje w Toracu na Hvarze. :sm: Ale w miesiące niewakacyjne Istria jest bardzo fajna - tyle miejsc do odwiedzenia w małej odległości. Na pewno jeszcze tu wrócimy bo wszystkiego nie zobaczyliśmy - np Twojego Rabacu

Kiedy wybieracie się na Hvar ? Tęsknię za Gdinjskimi uvalami, chociaż teraz już po raz 2 wybieramy na stacjonowanie Stari Grad, na wieczorne spacerki z najmłodszym w wózku :mrgreen: Ale na na pewno w sierpniu zawitamy do Veprovej :arrow:

Co do Rabac, hmmm nie ma tam kompletnie co zwiedzać, taki typowy kurorcik :wink:
Ale w okoliczym Labin na starym mieście na wzgórzu, zjedliśmy najlepszą napolitańską pizze w życiu :hearts: lepsza dużo niż w Neapolu :mrgreen:
W pizzeri Rumore, która jako jedyna w całej Cro ma certyfikat AVPN :mrgreen:

Kalmarków nie udało nam się znaleźć :oops: Dla mnie to symbol wakacji :mrgreen: Ale za to też w Labin spróbowałam przepysznego domowego makaronu z truflami, a w Opatiji jedliśmy fritule :hearts:
p_majer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) p_majer » 04.03.2022 12:53

Super zdjęcia - kwitnąca w lutym roślinność to po prostu lekarstwo dla duszy.
Oby świat jak najszybciej wrócił "na normalne tory" - na ile to oczywiście możliwe, bo od 24 lutego jakoś trudno myśleć o wakacyjnym wyjeździe do CRO.
Choć serce tęskni ...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.03.2022 13:56

tony montana napisał(a):Pogodę chyba ładna trafiliście sądząc po zdjęciach. Ja przygodę z tym forum zacząłem o pytaniem o zimową Chorwację :)

mchrob napisał(a):Witaj, tak pogoda dopisała. A byłeś potem w Chorwacji zimą?

Coś Ty, wystraszyli mnie na amen ;)
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 04.03.2022 14:52

wiolek_lp napisał(a):Kiedy wybieracie się na Hvar ? Tęsknię za Gdinjskimi uvalami, chociaż teraz już po raz 2 wybieramy na stacjonowanie Stari Grad, na wieczorne spacerki z najmłodszym w wózku :mrgreen: Ale na na pewno w sierpniu zawitamy do Veprovej :arrow:

Co do Rabac, hmmm nie ma tam kompletnie co zwiedzać, taki typowy kurorcik :wink:
Ale w okoliczym Labin na starym mieście na wzgórzu, zjedliśmy najlepszą napolitańską pizze w życiu :hearts: lepsza dużo niż w Neapolu :mrgreen:

W pizzeri Rumore, która jako jedyna w całej Cro ma certyfikat AVPN :mrgreen:
Kalmarków nie udało nam się znaleźć :oops: Dla mnie to symbol wakacji :mrgreen: Ale za to też w Labin spróbowałam przepysznego domowego makaronu z truflami, a w Opatiji jedliśmy fritule :hearts:

W Toracu mamy rezerwacje 4-14 sierpnia a potem jeszcze na 3 noce do Sarajewa. Trochę się szczypaliśmy bo trzeba było wpłacic duża zaliczkę ale jak patrzę teraz na kurs EUR to chyba niezły interes zrobiliśmy.

W Labinie też jeszcze nie byłem, w tym roku pozwiedzaliśmy trochę północnej Istrii ale to pokażę w kolejnych odcinkach.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 04.03.2022 14:54

p_majer napisał(a):Super zdjęcia - kwitnąca w lutym roślinność to po prostu lekarstwo dla duszy.
Oby świat jak najszybciej wrócił "na normalne tory" - na ile to oczywiście możliwe, bo od 24 lutego jakoś trudno myśleć o wakacyjnym wyjeździe do CRO.
Choć serce tęskni ...

Jakąś odskocznię od rzeczywistości trzeba mieć.

tony montana napisał(a):Coś Ty, wystraszyli mnie na amen ;)

Nie wiedziałem że taki strachliwy jesteś. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży