Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zimowa Istria 2022

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 26.06.2022 20:34

Lato nadeszło, dlatego trzeba kończyć z tą zimą ;)

Wracamy do naszego spaceru po Rijece.

r01.JPG

Zapuszczamy się w boczne uliczki

r02.JPG

r03.JPG

r04.JPG

Rijecka Katedra św. Wita

r05.JPG

Historia odcisnęła się na nazewnictwie ulic.

r06.JPG

r07.JPG

Z karnawału w tym roku ostały się tylko dekoracje i fotki z przed-covidowych lat.

r08.JPG

r09.JPG

r10.JPG

Jeszcze trochę ciekawej architektury

r11.JPG

r12.JPG

A tu piękny choć opuszczony secesyjny budynek Teatru Fenice.

r13.JPG

To już koniec zwiedzania ale jeszcze odwiedziliśmy pod Rijeką market budowlany.

Tam zainteresowały mnie fajne naczynia do peki (szczególnie te z dodatkową mała pokrywką).
Ale powstrzymałem się ostatkami sił przed zakupem :oczko_usmiech:

r14.jpg

Ale tu już ulegliśmy i drzewko oliwne zostało do auta zapakowane :lol:

r15.jpg

Teraz zdobi nasz śródziemnomorski zakątek na balkonie 8)

r15a.jpg

To był nasz ostatni dzień ferii. W kolejnym już wracaliśmy.
Ranek obudził nas bielą na Risnjak-u. Natura przypomniała sobie o porze roku.

r16.jpg

r17.jpg

Musieliśmy przebić się przez zaśnieżone góry i wiejącą burę

r18.jpg

r19.jpg

Na szczęście już pod Zagrzebiem zrobiło się znów wiosennie i tak już spokojnie dojechaliśmy do domu.

Wyjazd okazał się nadspodziewanie udany, a teraz jeszcze został miesiąc oczekiwania na kolejne odwiedziny Adriatyku.
Dziękuje za zainteresowanie relacją i przepraszam za moją nieregularność.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.06.2022 08:00

Jedna mała korekta, Rijeka nie znajduje się na półwyspie Istria!
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 27.06.2022 08:27

mirko napisał(a):Jedna mała korekta, Rijeka nie znajduje się na półwyspie Istria!

Wiem oczywiście że nie, ale w Rijece byliśmy tylko jedno przedpołudnie, a tytuł relacji odnosi się do całego pobytu. Zapraszam do przeczytania wcześniejszych stron relacji :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.06.2022 09:18

Tunel w śniegu 8O 8O 8O Szokujący widok 8O 8O 8O
Czyli jednak Wy serio byliście zimą bo jakoś wcześniej na zdjeciach tylko lato i lato :smo:
Co do naczynia - żałuj że nie kupiłeś, peka wychodzi w nim genialna, u nas często w użyciu :oczko_usmiech:
A to drzewko - ono zimą wymaga specjalnego traktowania? Bedziesz je chować do plusowych temperatur? Dopytuję bo ja zielona w temacie upraw czegokolwiek :oops:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 27.06.2022 10:53

Kapitańska Baba napisał(a):Tunel w śniegu 8O 8O 8O Szokujący widok 8O 8O 8O
Czyli jednak Wy serio byliście zimą bo jakoś wcześniej na zdjeciach tylko lato i lato :smo:
Co do naczynia - żałuj że nie kupiłeś, peka wychodzi w nim genialna, u nas często w użyciu :oczko_usmiech:
A to drzewko - ono zimą wymaga specjalnego traktowania? Bedziesz je chować do plusowych temperatur? Dopytuję bo ja zielona w temacie upraw czegokolwiek :oops:

Jeszcze na pekę przyjdzie czas :wink:

A co do drzewka to przy pierwszych chłodach pójdzie do środka. Mam nadzieję że nie będzie jej za ciepło. W sypialni na szczęście utrzymujemy dość niskie temperatury i tam znajdziemy dla niej miejsce.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.06.2022 12:37

mchrob napisał(a):

A co do drzewka to przy pierwszych chłodach pójdzie do środka. Mam nadzieję że nie będzie jej za ciepło. W sypialni na szczęście utrzymujemy dość niskie temperatury i tam znajdziemy dla niej miejsce.

To mam pomysł - przyjedźcie do nas na pekę a potem pomyślisz o naczyniu :smo:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 27.06.2022 14:08

Kapitańska Baba napisał(a):
mchrob napisał(a):

To mam pomysł - przyjedźcie do nas na pekę a potem pomyślisz o naczyniu :smo:

Jak zaraz po pracy wyjadę to na 20 mogę być. Wyrobisz się z tą peką ;)

A tak na poważnie to z miłą chęcią was kiedyś odwiedzimy. W sumie to się trochę zagapiłem bo mogłem Was również zaprosić do nas - szczególnie jak byliście teraz dość blisko Bielska. Ale wszystko jeszcze przed nami :D - co się odwlecze to ...
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.06.2022 14:17

mchrob napisał(a):Jak zaraz po pracy wyjadę to na 20 mogę być. Wyrobisz się z tą peką ;)

A tak na poważnie to z miłą chęcią was kiedyś odwiedzimy. W sumie to się trochę zagapiłem bo mogłem Was również zaprosić do nas - szczególnie jak byliście teraz dość blisko Bielska. Ale wszystko jeszcze przed nami :D - co się odwlecze to ...

Eska od Krakowa do naszego domu - spokojnie dasz radę :wink:
Dzień przed wyjazdem z Zakopca dzwonił kuzyn z Ustronia (a to przecież blisko Bielska) z zaproszeniem - ale musieliśmy wracać do domu :cry:
Wymyśl jakiś weekend, zabieraj żonę i przyjeżdzajcie - jak nie na pekę (ta zależna od wiatru niestety) to na jakiś inny może mniej chrwacki przysmak :smo:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 09.01.2023 19:30

Michał, dzięki za relację :D
Tym razem ja lecę po Twoich śladach.
Coś schowałeś :wink: :papa:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 09.01.2023 20:00

Habanero napisał(a):Michał, dzięki za relację :D

Jakbym przypuścił, że tak się kierunek spopularyzuje to może bym coś schował. :oops:

W tym roku na ferie zimowe wybraliśmy Bałtyk. Jak się zdeklarujesz, że do Świnoujścia się wybierzesz to się poprawię i coś ukryję :oczko_usmiech:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 09.01.2023 20:46

mchrob napisał(a):
Habanero napisał(a):Michał, dzięki za relację :D

Jakbym przypuścił, że tak się kierunek spopularyzuje to może bym coś schował. :oops:

W tym roku na ferie zimowe wybraliśmy Bałtyk. Jak się zdeklarujesz, że do Świnoujścia się wybierzesz to się poprawię i coś ukryję :oczko_usmiech:

U mnie Istria była już 2 razy przekładana.
W zeszłym roku przed samym wyjazdem wojna wybuchła :evil:
Oby w tym roku wszystko, może nie wypaliło, a po prostu wyszło.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 09.01.2023 20:52

mchrob napisał(a):W tym roku na ferie zimowe wybraliśmy Bałtyk. Jak się zdeklarujesz, że do Świnoujścia się wybierzesz to się poprawię i coś ukryję :oczko_usmiech:

Na Świnoujście mnie niestety nie stać :wink:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 09.01.2023 22:59

Habanero napisał(a):
mchrob napisał(a):W tym roku na ferie zimowe wybraliśmy Bałtyk. Jak się zdeklarujesz, że do Świnoujścia się wybierzesz to się poprawię i coś ukryję :oczko_usmiech:

Na Świnoujście mnie niestety nie stać :wink:

Aż tak źle nie jest ;) wychodzi 47e za dobę.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.03.2023 21:28

Dziękuję również za Zimową Istrię, pochłonąłem, bo taki wyjazd (nawet na parę dni) chodzi mi po głowie, o czym nie raz pisałem.

Co do "Swinemünde", to tydzień wychodzi nas tylko 1,5tys mniej niż wyjazd do Cro, wg podobnych kryteriów, także jest sie nad czym zastanawiać; ja czekam na oddanie tunelu pod Świną. Mam ze Świnoujściem porachunki i ma być naszą bazą wypadową.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.09.2023 14:12

te kiero napisał(a):Dziękuję również za Zimową Istrię, pochłonąłem, bo taki wyjazd (nawet na parę dni) chodzi mi po głowie, o czym nie raz pisałem.

Witaj
odświeżam wątek, ponieważ coś tam jest na rzeczy jak pisałem powyżej...
Mam kilka pytań, przepraszam jeśli nie doczytałem:
czy grzaliście klimą w tym App, jak oceniasz "ciepłotę" w pomieszczeniach
czy parkowaliście tylko przy tym nabrzeżu, czy można z tyłu budynku za szlabanem lub na parkingu Hotelu Pineta
czy wszystkie App mają okna na port czy część na tył/ogród
Będę wdzięczny za odpowiedzi.

BTW:
te kiero napisał(a):Co do "Swinemünde", to tydzień wychodzi nas tylko 1,5tys mniej niż wyjazd do Cro, wg podobnych kryteriów, także jest sie nad czym zastanawiać; ja czekam na oddanie tunelu pod Świną. Mam ze Świnoujściem porachunki i ma być naszą bazą wypadową.

Jak się okazuje wczasy w Świnoujściu mogą okazać się droższe niż w Cro. Właśnie to przerobiłem. Aczkolwiek każdy wyjazd to jednak inna bajka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży