Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać? [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pierwszy raz od 10 lat tak zimna woda w Adriatyku (jeżdżę od 10 lat). Rozmawiałem z gospodarzami, podobno maj był chłodny, czerwiec też niespecjalnie ciepły i taki oto mamy wynik. Cóż i tak bywa, co roku nie musi być tak samo.
paza napisał(a):Pierwszy raz od 10 lat tak zimna woda w Adriatyku (jeżdżę od 10 lat). Rozmawiałem z gospodarzami, podobno maj był chłodny, czerwiec też niespecjalnie ciepły i taki oto mamy wynik. Cóż i tak bywa, co roku nie musi być tak samo.
Temperatura wody w Adriatyku zależy od głębokości morza. Jeśli głębokość wody większa, jest trudniejszi wzrost temperatury, to temperatura wody jest niższa. Informacje o Adriatyku
Czyli jak pokazuje statystyka przedstawiona przez Mirko, w sierpniu - kiedy jeździmy - woda jest najcieplejsza. No i widać, że na północy (Rijeka) zaskakująco wysoka średnia, a ciągle straszą mnie, że tam zimna woda.
Jest zimno, przyjechałem w niedziele w znane mi miejsce na samym południu Cro i nie użyłem jeszcze klimatyzacji ani w aucie ani w apartamencie (w tym roku jest on na poddaszu). Około godziny 3 w nocy z soboty na niedziele (30.06/01.07) na parkingu przed Svetim Rokiem samochodowy termometr odnotował 3,5 st C od granicy Gorican do Sveti Rok temp nie przekroczyła 12 st. C Temperatura w ciągu dnia bardzo miła do życia ale z rana i wieczorem trzeba ubierać coś cieplejszego wczoraj w ciągu dnia podobno było do 29 st C ale o 11 w nocy 13 st C. Temperatura wody w Jadranie hm.... cóż jest zimna, kąpieli zażywa niewielki ułamek plażujących, wyraźnie temperatura wody powoli się podnosi w niedziele dosłownie wykręcało teraz jest tylko zimna .
To nie jest źle. Na dzień dzisiejszy temperatura wody na wschodnim wybrzeżu Istrii wyższa o 2-3 st. od wody na Riwierze Omiš, gdzie byliśmy w ubiegłym roku
Minęło kilka dni. Woda robi się cieplejsza, ale jest jeszcze wymieszana. 40 cm powierzchni ma ok 24-25 stopni, niżej jest niemiłosiernie zimno. Udałem się do sklepu po piankę, bo lubię snurkować na 10 - 15 metrów i łowić szkieleciki jeżowców, ale, niestety, nie było mojego rozmiaru. W Polsce kupię w Decathlonie "jedynkę"i nie będę sie tym martwił w przyszłości. Faktycznie gdy przyjechałem 1.07 powietrze było rześkie, rano około 8.00 bardzo przyjemnie się biegało. Teraz o 9.00 jest już 26-27 stopni, zatem bieganie jest lekko utrudnione. Natomiast wczoraj, 7.07 drugi raz w życiu podczas moich urlopowych pobytów w HR widziałem burzę. Krótka relacja.
Wszystko, generalnie, wraca do wakacyjnej normy, jak przyjedziecie za kilkanaście dni wszystko będzie jak zawsze. Znudziłem się już nawet plażowaniem i wybieram sie w okolice Omisa na rafting rzeką Cetiną.
Dlatego ja od pięciu lat w tym terminie jadę do Grecji gdzie wychodzi o WIELE TANIEJ a woda jest bajecznie ciepła a do Cro zaglądam pod koniec sierpnia jak morze się nagrzeje a ceny maleją