Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zima wróciła do Dalmacji: Biokovo spadło pół metra śniegu!

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zmasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmasz » 26.05.2013 20:14

lukasz22i
Cromaniak
Re: Zima wróciła do Dalmacji: Biokovo spadło pół metra śnieg

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 26.05.2013 21:08

:( trzeba zmienić na zimówki albo zrezygnować z czerwcowych wakacji w CRO!

ps. dzisiaj puszczam email do gospodarzy domu w którym mam rezerwację z zapytaniem o możliwość zmiany terminu :lol: pewnie się nie uda ale nie mam nic do stracenia :? żonie już odechciało się jechać, za drogi wyjazd i za bardzo człowiek "chce" żeby pojechać i się rozczarować, wolę zostać w domu.
Ostatnio edytowano 26.05.2013 21:31 przez lukasz22i, łącznie edytowano 1 raz
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 26.05.2013 21:16

To nic nowego, w 2005 roku ok 10 czerwca też spadł tam śnieg tyle , że o wiele mniej i szybko się roztopił. O tym dowiedzieliśmy sie rano od gospodarzy w Orebicu i przez 2 dni chodziliśmy w polarach i kurtkach przeciwwiatrowych.
Potem już było coraz cieplej a na koniec czerwca upał +30 stopni. :D
agus78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus78 » 26.05.2013 22:13

Cztery razy z kolei byliśmy na początku czerwca... Ale takiego numeru to nam Chorwacja jeszcze nie wywinęła... Zawsze upał i bez kropli deszczu! Wyjazd za pięć dni a tutaj takie historie? :( Nie mam pojęcia co teraz? Może odezwie się ktoś, kto jest na miejscu czy jest sens jechać?
MORL
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MORL » 26.05.2013 22:42

Witam,

Nie ma co sr......ać żarem, spójrzcie na zeszłoroczną pogodę http://www.accuweather.com/pl/hr/makars ... r=5/1/2012. W Maju było tak jak teraz i nagle odcięcie od czerwca ja byłem wtedy od 8 ( 14 dni) czerwca i naprawdę był jeden dzień przelotnych opadów a później non-stop słońce. Wiadomo, że jadąc na urlop mamy oczekiwania pogodowe, ale jak nie wyjdzie to trudno.
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 26.05.2013 23:32

MORL napisał(a):Witam,

Nie ma co sr......ać żarem, spójrzcie na zeszłoroczną pogodę http://www.accuweather.com/pl/hr/makars ... r=5/1/2012. W Maju było tak jak teraz i nagle odcięcie od czerwca ja byłem wtedy od 8 ( 14 dni) czerwca i naprawdę był jeden dzień przelotnych opadów a później non-stop słońce. Wiadomo, że jadąc na urlop mamy oczekiwania pogodowe, ale jak nie wyjdzie to trudno.

Z tego co widzę to wg. tej pogody było kilka dni z temp. sporo poniżej 20st.C a to nie jest letnia temp. Jadąc 1500km i wydając 6tys.zł człowiek nastawia się na lato, chorwackie lato...szczególnie gdy było się tam wcześniej i taką pogodę zastało (w lipcu była spiekota przez 2tyg. (często grubo ponad 30st.C, we wrześniu mieliśmy piękne lato z temp. w granicach 25-30st.c, też przez 2tyg.). W innym przypadku pojechałbym nad Bałtyk, tam temp. na poziomie 18-20st.C wcale by nie zaskakiwały.

Patrząc na to co dzieje się w Europie (w Hiszpanii śnieg, Chorwacji podobnie) + niezbyt zachęcające prognozy w terminie w którym zaplanowaliśmy nasz urlop w CRO śmiemy stwierdzić że mało prawdopodobne jest to że nagle w dzień przed naszym przyjazdem zrobi się pięknie i gorąco i tak będzie przez 2tyg.

Plan jest taki żeby zamienić czerwiec na lipiec/sierpień, zobaczymy co z tego wyjdzie...
agus78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus78 » 27.05.2013 00:10

Mnie by wystarczyło 25 stopni i żeby nie padał deszcz:) I mam nadzieję ze tak właśnie będzie! A w lipcu też gwarancji pięknej pogody nie ma... :?
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 27.05.2013 00:29

Zgadza się, gwarancji nie ma ale prawdopodobieństwo że będzie ładniej w lipcu niż czerwcu jest większe...przynajmniej tak to sobie tłumaczę :lol: My się troszkę spinamy a raczej żona bo jedziemy z naszą małą pociechą (niecałe 3 latka) i zależy nam żeby było ciepło i słonecznie, wszak chcemy by mała zakochała się w słonecznej i ciepłej Chorwacji.

Generalnie wszystkim życzę pięknej pogody i udanego urlopu. :papa:
lillylive
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lillylive » 27.05.2013 07:07

Witam.W 2011 byłam w Breli dwa ostatnie tyg czerwca i temp 25-30 ,woda cieplutka przez 14dni jeden dzień lekkie zachmurzenie,w 2012 tez druga połowa czerwca w Tucepi to juz upały codziennie ponad 30s,woda w morzu też nie dawała ochłody:) Za niecałe 3tyg ruszam na Hvar terminu nie zmieniam bo i tak nie mam takiej możliwości,myślę że będzie ciepło i słonecznie martwi mnie tylko to że temperatura morza może być jak w bałtyku:( ale planów nie zmieniam!
urwisek_22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) urwisek_22 » 27.05.2013 08:13

Pewnie też zmieniłabym termin, gdyby się dało aczkolwiek myślę, że nie ma co dramatyzować. Onet już drugi tydzien czerwca pokazuje bardzo słoneczny i ciepły więc szansa na poprawę jest, jedynie morze będzie zapewne chłodniejsze niż zwykle o tej porze no bo faktycznie śnieg w Cro pod koniec maja robi wrażenie 8O 8O 8O Nam się udało, w majówkę pływaliśmy w morzu na wyspie KRK, opalaliśmy się każdego dnia za top w dniu naszego wyjazdu pogoda popsuła się bardzo i znajomy Chorwat informuje Nas na bieżąco, że w zasadzie od tego czasu pogoda jest kiepska, dni słoneczne można wyliczyć na palcach jednej ręki, za to przeważają chmury i deszcz... :cry: :cry: :cry:
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 27.05.2013 17:59

Ale jaja ! 8O :lol:
No ładne rzeczy :) My też za niespełna 2 tyg. wyjeźdżamy!
Ale nie ma co się zamartwieć, 2 tyg. to sporo czasu, aby śnieg zdążył stopnieć :roll: Szkoda, że woda nie będzie tak cieplutka jaka była na Hvarze na początku czerwca 2011 roku, podczas naszego ostatniego pobytu ... wtedy mięliśmy zupkę...
fire
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fire » 27.05.2013 18:55

Taka zima, to nie zima, zreszta jak widac na fotkach gory tylko sie zabielily, a doliny sa zielone...tak samo mam w No.
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 28.05.2013 09:56

Ja zamierzałem jechać do HR w najbliższą niedzielę, tak "po drodze" do... Bułgarii :lol: Tak sobie wykombinowałem dla odmiany, bo o ile i tu i tu nie jeden raz byłem, to akurat takiej trasy nigdy nie robiłem (no, może ta przez AL była trochę podobna).
O ile w BG jest lato, to chyba jedyny taki (obecnie) kraj w Europie 8O I jeśli sytuacja pogodowa się nie zmieni to będę walił wprost do BG, a może potem do HR w drodze powrotnej..., sam nie wiem :roll:
W każdym razie prognozy dla regionu Makarskiej Riwiery na początek czerwca są... póki co średnie: 18-20 max. w dzień i deszcz. :o
JasFasola
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasFasola » 28.05.2013 11:08

Będzie dobrze...zawsze można zwiedzać. Wybieramy się pod koniec czerwca i co by nie było...fajno będzie:)

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies