Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zima naszym okiem

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.11.2009 16:26

Interseal napisał(a):Robi się tutaj mały OT, ale obiekt o którym wspominam też związany jest zimą

Zdjęcia bajer.
Przynajmniej mi się podobają.
I jak najbardziej kojarzą się z zimą.
Chociaż, z drugiej strony, zdjęcia na nartach wodnych mogłyby już nie podejść :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2009 18:13

weldon napisał(a):Zdjęcia bajer.
Przynajmniej mi się podobają.
I jak najbardziej kojarzą się z zimą.

Dzięki!

Więc jeszcze jedno w tematyce i sportowej i zimowej. Jakieś dwa miesiące później... "Zima na skoczniach moim okiem"

Obrazek

Pozdrawiam
Interseal M.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.11.2009 19:17

Interseal napisał(a):Więc jeszcze jedno w tematyce i sportowej i zimowej. Jakieś dwa miesiące później... "Zima na skoczniach moim okiem"

Ostatni raz, jak przez Szczyrk przejeżdżałem, to taka zadyma była, że nie zauważyłem, że tam jest skocznia.
Chociaż, może to wina towarzystwa była, bo do Wisły na kulig pomykaliśmy
i "cóś" mi się już na oczy pewnie zaczęło rzucać :wink:

A masz może jakieś zdjęcia z Brennej?
Zimą.

Muszę poszukać, bo gdzieś mam swoje z poprzedniego pobytu.
Ciekaw jestem, czy coś się zmieniło jak tam ostatni raz byłem?
Co prawda latem, ale porównałbym.

pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2009 19:30

weldon napisał(a):Ostatni raz, jak przez Szczyrk przejeżdżałem, to taka zadyma była, że nie zauważyłem, że tam jest skocznia.

Jest, a w zasadzie są dwie K-95 i K-70. Do lata 2010 powstanie jeszcze K-40 i zaplecze. Mam dziesiątki zdjęć od wbicia pierwszej łopaty po takie jak to powyżej, ale nie będę już tutaj śmiecił.

weldon napisał(a):Chociaż, może to wina towarzystwa była, bo do Wisły na kulig pomykaliśmy
i "cóś" mi się już na oczy pewnie zaczęło rzucać :wink:

Nie byłem na kuligu z 10 lat. Jeżeli masz zdjęcia to zapodaj!

weldon napisał(a):A masz może jakieś zdjęcia z Brennej?
Zimą.
Muszę poszukać, bo gdzieś mam swoje z poprzedniego pobytu.
Ciekaw jestem, czy coś się zmieniło jak tam ostatni raz byłem?
Co prawda latem, ale porównałbym.

Jak to zazwyczaj bywa... najmniej mam zdjęć z domu, ale coś poszukam.
Jaki rejon znasz? Leśnica, Bukowa, Węgierski ...?

Pozdrawiam
Interseal M.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.11.2009 19:46

Interseal napisał(a):Nie byłem na kuligu z 10 lat. Jeżeli masz zdjęcia to zapodaj!

Idę szukać. Trochę to potrwa, bo jeszcze nie odzyskałem plików z padniętego dysku,
ale, jak pamiętam, gdzieś robiłem kopie.

weldon napisał(a):Jaki rejon znasz? Leśnica, Bukowa, Węgierski ...?

Troszkę nie pamiętam. To był '67 lub '68 rok.
Mały byłem.

pzdr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.12.2009 11:00

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 01.12.2009 11:56

Wspaniale zdjęcia, masz oko bardzo wrażliwego człowieka.Masz szanse zrobić wspaniałą wystawę nie tylko gór.Podziwiam, jestes najlepszy z najlepszych- moim okiem,ale Ty sam wiesz najlepiej.Ja jestem zachwycona.Mnie Bozia nie dała talentów :(
Pozdrowienia
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.12.2009 12:20

petris napisał(a):Wspaniale zdjęcia, masz oko bardzo wrażliwego człowieka.Masz szanse zrobić wspaniałą wystawę nie tylko gór.Podziwiam, jestes najlepszy z najlepszych- moim okiem,ale Ty sam wiesz najlepiej.Ja jestem zachwycona.

:oops: Petris, sprawiasz mi olbrzymią radość. Mimo iż dobrze wiem, że moje fotki pozostawiają wiele do życzenia, co już wielokrotnie powtarzałem. :)
Staram się, chociaż zawsze pstrykam fotki tylko przy okazji wędrówki czy innego zwiedzania, tak więc to nie robienie zdjęć jest u mnie priorytetem.
Widziałem już nieraz naprawdę piękne zdjęcia. Wiem, że takich mi się nigdy nie uda, ale czasami jakieś przyzwoite mi wychodzą.
Bardzo się cieszę, że mogę Ci dostarczyć miłych wrażeń moimi fotkami. :)

(Zaraz tu pewnie wpadnie jakaś mocno sfrustrowana istota i zbluzga wszystko dokumentnie. Ale ja prymitywne, a do tego chamskie i obraźliwe krzyki ignoruję. Może to źle, może to oznaka znieczulicy, ale tu też nie mam potrzebnej wiedzy - nie znam się na psychiatrii.)

petris napisał(a):Mnie Bozia nie dała talentów :(

Wiesz, nie znam całej Twojej galerii, ale już z kilkoma Twoimi zdjęciami zdążyłem się zapoznać. Ja na ogół nie komentuję, gdyż nie czuję się upoważniony - nie mam potrzebnej wiedzy. Mogę co najwyżej stwierdzić, czy coś mi się podoba, czy też nie. Bardzo mi się podobało Twoje zamieszczone niedawo zdjęcie z Tatrami na horyzoncie. Przypuszczam, że robione gdzieś z okolic Sądeckiego?

Pozdrawiam serdecznie,
Wojtek Franz
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 01.12.2009 20:00

Tak, czy inaczej jest- postaraj się Wojtku korzystać z tego, co Twój aparat oferuje ( masz chyba Ricoh Caplio 5 albo 7). Przede wszystkim zmieniaj czułość bo masz zazwyczaj masz 100 a często 64 i 80 , tryb fotografii, jeśli można to krajobraz bo wszystko masz na "normalu". Po mojemu, to owszem bywasz w pięknych miejscach, ale niestety zdjęcia zbyt wiele nie wnoszą i zgadzam się, że sposobem kadrowania "psujesz", że się tak wyrażę odbiór ( mówię o sobie, bo być może inni się nie zgodzą).
Jeśli chcesz, zerknij :
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=123716

Myślę, że można by tam spróbować zamieścić zdjęcie i czekać na rady i opinie ( ja tak robię, tam i gdzie indziej) bardziej doświadczonych. Trzeba się jednak liczyć z tym, że jeśli chcemy się czegoś nauczyć, to trzeba przyjąć krytykę i wskazówki, które nie zawsze są miłe dla nas ( nieraz mi się oberwało paskudnie) Inaczej oczy nam się nie otworzą i będziemy w dyskutujących widzieć wrogów. Ale to będzie subiektywne i nie postąpimy naprzód. Po tym wszystkim mogę tylko dodać, że odnośnie do uwag na temat Twoich zdjęć- w dużym stopniu podzielam zdanie Plumek.
Nie jestem fotografem, nie mam odpowiedniej wiedzy ale w ciągu prawie 20 lat troszkę się nauczyłam- w dużej mierze dzięki forom fotograficznym i ludziom, którzy czasem boleśnie dla mnie wyrażali swoje opinie...
To taka moja luźna refleksja....Pozdrawiam wszystkich dla których aparat jest jak szczoteczka do zębów :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.12.2009 23:55

wiolak3 napisał(a):podzielam zdanie Plumek.

Dziękuję Ci za cenne uwagi.
Ja się chętnie uczę i fotki zamieszczałem w nadziei, że właśnie się czegoś nauczę. Było kilka uwag początkowo, potem żadnych, następnie zostałem zbluzgany jako niekumaty Narcyz i bandzior onanista i polecono mi opuścić to forum.
Rozumiem, że jest to zdanie większości, tylko nikt nie chciał go wyartykułować. Teraz wszystko jest już jasne.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Odeta
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Odeta » 02.12.2009 00:04

Franz napisał(a):Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz

Piękne :)
Delikatne.
Gdzie to jest?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.12.2009 06:05

Franz napisał(a):
wiolak3 napisał(a):podzielam zdanie Plumek.

Dziękuję Ci za cenne uwagi.
Ja się chętnie uczę i fotki zamieszczałem w nadziei, że właśnie się czegoś nauczę. Było kilka uwag początkowo, potem żadnych, następnie zostałem zbluzgany jako niekumaty Narcyz i bandzior onanista i polecono mi opuścić to forum.
Rozumiem, że jest to zdanie większości, tylko nikt nie chciał go wyartykułować. Teraz wszystko jest już jasne.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz

Przewrażliwiony jesteś, zamiast jak facet wziąć na klatę ciężkie słowa. No i jeszcze ta nadinterpretacja! I wcale nie jest to zdanie większości. Może kilka osób myśli podobnie, ale nie możesz się wyłącznie tym sugerować. Jeśli było parę uwag (konstruktywnych), co do Twoich zdjęć, a Ty z uporem maniaka twierdziłeś, że "tak lubisz", "tak pstrykasz" itp., to nie dziw się, że zniechęciłeś swoją postawą wielu do wyrażania swoich opinii. Wynikało z tego, że Ty się nie chcesz uczyć i dyskutować, tylko chcesz, żeby wyłącznie chwalono Twoją twórczość. Ja się temu przyglądałam (w różnych foto-wątkach), aż w końcu nie zdzierżyłam. Nie dociera w sposób wyegzaltowany - moze dotrze po prostu? Nie dotarło. Co do opuszczenia forum - jeśli tu się czujesz niedowartościowanym fotografem - uderz na portale stricte służące ocenie zdjęć. Sprawdź, jaki poziom reprezentujesz dla większej masy odbiorców, którzy fotografią się interesują bardziej niż np. kulinariami. Na tym forum jest kilku (może, jak dobrze policzyć - kilkunastu) zapaleńców fotograficznych "siedzących w temacie" i ze trzech zawodowców, którzy kiedyś tu zaglądali. Imponujesz wiedzą geograficzną i podróżniczą. Ale tylko to, że byłeś w egzotycznym, ciekawym miejscu, nie uratuje zdjęcia, które jest po prostu czasem bardzo kiepskie. Jeśli to faktycznie Rikoh Caplio - to gratki! Ten aparat wybierają zawodowcy głównie do streetphoto... Ciężką kasę kosztuje, ale do pejzaży lepszy byłby Sony Alpha czy inny Diabeł ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.12.2009 13:45

Plumek napisał(a):Jeśli było parę uwag (konstruktywnych), co do Twoich zdjęć, a Ty z uporem maniaka twierdziłeś, że "tak lubisz", "tak pstrykasz" itp., to nie dziw się, że zniechęciłeś swoją postawą wielu do wyrażania swoich opinii.

Jeśli ktoś tu zaglądnie i będzie to czytal, to tylko - żeby wiedział, o czym jest mowa - przytoczę wszystkie komentarze do zamieszczonych w tym wątku moich fotek:

Ty Franzo jedna
Nice.
--
Wojtek, i jak tu teraz wstawić swoje fotki?
Drzewa niczym postacie z baśni.
--
piękne te drzewka
--
Wojtek fajne zdjęcia.
--
Wojtku... no cóż. jest czego pozazdrościć!
Zawsze chciałem mieć coś takiego na zdjęciach, ale jakoś nie dane było...
Baaardzo ładne.
--
Wojtek zazdroszczę Ci możliwości ogladania takich widoków
--
Robienie zdjęć pod słońce niszczy matrycę a zdarza się, ,że i wzrok...Poza tym powstają flary a słońce ma bardzo ostre "kolory"...śnieg robi się nieco niebieski.
--
Jakież było moje zdziwienie, gdy w środku rozkładówki zobaczyłem moje zdjęcie z flarami. Komuś się spodobało
--
Wojtek jak zaczniesz umieszczać zdjęcia z tegorocznym sniegiem to daj znać bo nie mogę się doczekać. Co do zasad to są podobno po to by je łamać,
--
Ładna miejscówka! Jednak przeostrzona mocno i kolor nieba jakiś dziwny, jakby całośc wpadała w magnetę, nawet śnieg..
--
Super!
--
Uhuhu... ale robią wrażenie te foty... jak jeszcze raz będziesz wciskał kit, że taki z Ciebie laik, to nie uwierzę w żadne Twoje tłumaczenia, bo Ty całkiem dobrze wiesz, co chcesz sfotografować i co warte jest uwiecznienia, a to w fotografii krajobrazu juz bardzo dużo.
--
Wspaniale zdjęcia, masz oko bardzo wrażliwego człowieka.

Nie będę komentował wpisu Plumka, niech sobie każdy wyrobi swoją opinię.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.12.2009 14:09

Bo ludzie nie umieją odróżnić zachwytu nad MIEJSCEM od zachwytu nad FOTOGRAFIĄ... Jeśli Cię to zadawala - cóż... Pstrykaj sobie i śmieć tu dalej...
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 02.12.2009 18:49

Jesteś jescze młodym człowiekiekm, ja na tym forum jestem od wielu lat i wielu z nas też,i swoje przeżyłam. zauważ, że niektórych postów, pewnych osob po prostu sie nie czyta i nie wchodzi na pewne tematy.Pisz i wklejaj co Tobie sie podoba.Na pewno wchodzisz na różne strony o fotografi i wiesz, aby jednym jedynym ,bez obróbki computerowej ,co sie teraz nie zdarza,zaszokować świat, trzeba zrobic tysiace zdjęć.A tutaj na forum jest mnóstwo ludzi robiących zdjecia,sa i fanatycy fotografii, co wcale nie swiadczy ,że posiadaja compendium wiedzy,ala taka jst natura ,że chcemy wszystkich pouczać.Ale nie koniecznie trzeba brać sobie tego do serca.W kazdym bądz razie my laicy jestesmy zachwyceni,Twoimi zdjęciami. Po prostu maja to "coś"
Ja też byłam zbluzgana :cry: za swoje amatorskie-rodzinne ,ja wiem że podłej :twisted: wartości zdjęcia,ale na wystawe ich nie dawałam. :) I tak dalej trzymam.
Pozdrowienia czekamy na dalsze zdjęcia i opisy Twoich wedrówek ,po górach i góreczkach. :) :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Zima naszym okiem - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone