Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zima naszym okiem

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.10.2009 10:29

LRobert napisał(a):No i co to kogo w końcu zima zaskoczyła? Mnie chodzi o to, że ktoś twierdzi, że cały sprzęt odsnieża drogi. Cały jeden? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jacek nikt nas nie pyta czy chcemy mieć trójkąt, gasnicę czy apteczkę, może i przesada.
To jest tak ja dbam o swoje bezpieczeństwo i opony zmieniłem. Jak spotka na drodze kogoś na letnich kto mi zablokuje drogę to objadę. Ale jak ten ktoś w kogoś wjedzie i spowoduje wypadek? :?

Mz taki obowiązek w PL jeszcze nie przejdzie - z bardzo prozaicznego powodu - niestety z racji niskich dochodów.
Ale są przecież opony wielosezonowe więc jak kogoś nie stać na sezonowe to niech chociaż raz w takie zainwestuje (a nie w dwa rózne komplety) i niech nie smiga na letnich cały rok.
Ja też już zmieniłem (tydzień temu bo zapowiadali niskie temperatury).
To tyle.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2009 12:23

Rysio napisał(a):
A zastanowiłeś się ile procent kierowców dało du....y nie mając założonych zimówek i nie posiadając łańcuchów na wszelki wypadek :?:

Ps. Jak widać i Tobie nie chciało się śniegu z auta odgarnąć :wink:

witam..co do zimówek to się z Tobą nie zgodzę. Newralgicznym punktem wjazdu do mojego miasta jest górka tuż przed skansenem od strony wjazdu z W-wy. A na samym wzniesieniu są światła. Chyba wszystko opisałem....pierwszy tir gdy był już prawie pod samym wzniesieniem zobaczył czerwone światełko na sygnalizacji..i od tego się zaczęło (to akurat widziałem). Zawsze jest tak samo..a śnieg przecież padał całą noc , wystarczyło wyłączyć światła , postawić policjanta i nie byłoby korka sięgającego prawie pod karczmę "Bida" (skromnie jakieś ok 18 km). Na wyślizganej przez tiry górce zimówki tyle by pomogły co nic. Pierwsza piaskarka którą widziałem po godz. 8 to kpina z kierowców....... A mój samochód był odśnieżony..ten śnieg na masce to efekt stania 15 minut w korku..padało jak diabli... :wink:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 16.10.2009 14:24

Lubelski opisałeś szczególny przypadek. Wokół Kielc są wzniesienia -stałe miejsca gdzie tworzą się korki. Tam skrzyżowań nie ma. Mam nadzieję, że nie bedziesz się starał udowadniać, że zimowe opony są niepotrzebne. :lol: :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2009 15:48

LRobercie nawet mi to do głowy nie przyszło... . :D :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.10.2009 16:00

Interseal napisał(a):Przecież samorządy i zarządy dróg w większości nie podpisały jeszcze umów z firmami, a znam i przypadki gdzie przetargi jeszcze nie zostały ogłoszone. Więc kto ma tymi piaskarkami jeździć?

PZD Nowy Sącz już o miesiąca ma wykonawców do odśnieżania dróg, teraz do nich należy wywiązywanie się z przyjętych obowiązków, bo mają za odśnieżanie płacone.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 16.10.2009 17:57

To żeby wrócić do tematu zdjęć zimowych bo rozpisaliśmy o drogach zgodnie z obietnicą trochę zimowo-jesiennych obrazków w drodze do Krakowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
to tyle jeśli idzie o zimę jesienią
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.10.2009 20:28

Tak mnie tylko się wspomniało, że są takie kraje, gdzie jak tylko przyjdzie prognoza o opadach sniegu lub marznącej mżawki, to od razu- już wieczorem przed nocnymi opadami- na drogi ruszają piaskarki i solarki...
Widać się da, zamiast jechac dopiero jak już tłum kierowców utknie i klnie na drogowców.
Swoją drogą, to ci nasi drogowcy od lat chorują na to samo- na opóźnienie w działaniu, czego skutkiem jest słynne zdanie, że zima ich ZASKOCZYŁA.
Nie no kurde; czyżby oni nie oglądali/słuchali prognoz???

8O 8O 8O :twisted:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.10.2009 09:47

Jak nie wiadomo o co chodzi to ...
Zazwyczaj jest tak, że gmina płaci za konkretną usługę czyli uzasadnione wyjazdy. Więc czekają do końca - a potem już jest za późno.
Mz.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 17.10.2009 10:04

Zima z mojego punktu widzenia :?

Obrazek

8O
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 17.10.2009 15:42

Zazdroszczę tej zimy z palmami, (oczywiście monitora nie biorę pod uwagę).
U nas (woj. zachodniopomorskie) przed chwilą pojawiło się słoneczko (ale palm BRAK).
:papa:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 17.10.2009 20:54

mirko napisał(a):Zima z mojego punktu widzenia :?

Obrazek

8O

pozazdrościć :)

a on lubi zimę :D Obrazek[/url]
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 18.10.2009 22:20

Mirko całkiem fajne zdjęcie masz na monitorze :lol: Ja poproszę te palmy w większej ilości. Jak mnie zima zmęczy to sobie będę oglądał. :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.10.2009 17:17

Dorzucę się:

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.10.2009 19:38

Można ewentualnie pójść tym śladem:

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.10.2009 09:56

Zajrzyjmy pod gałązki:

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Zima naszym okiem - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone