Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zima naszym okiem

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 14.10.2009 16:22

mutiaq napisał(a):Czekam aż stoki w Białce otworzą i ziuuuuuuuum :twisted: :D

Tak, powoli trzeba się brać za smarowanie sanek i obserwować http://www.zol.pl/webcam/ co się dzieje w Zakopanem.

Pozdrav
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 14.10.2009 22:41

To jednak jesień.Tylko inaczej :) Do astronomicznej jeszcze ho, ho, a i do klimatycznej też nieprędko.
Kolega postulował dziś odebranie Alanowi Gore pokojowej nagrody Nobla za zaangażowanie się w sprawę ocieplenia klimatu. Popieram :) Niech zamieszka razem z nami :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.10.2009 07:15

..tak wyglądała wczoraj droga w okolicach Jastkowa na Lubelszczyźnie ok. 6.15... :D
Obrazek
...masa połamanych drzew liściastych które nie wytrzymały ciężaru mokrego śniegu, zablokowane wszystkie wjazdy do miasta ..dopiero ok 12 mozna było normalnie, w miare przejechać.... jak zwykle NKD dali du....y :twisted:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 15.10.2009 13:51

pasażer napisał(a):
mutiaq napisał(a):Czekam aż stoki w Białce otworzą i ziuuuuuuuum :twisted: :D

Tak, powoli trzeba się brać za smarowanie sanek i obserwować http://www.zol.pl/webcam/ co się dzieje w Zakopanem.

Pozdrav

Ja akurat już na sankach nie jeżdżę, ale jak kto lubi.
W Zakopanem biało...
Koniec ot.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 15.10.2009 18:50

Ja zdjęcia jesienno-zimowe wkleiłem do jesieni. Jeszcze jesień przynajmniej w kalendarzu :roll: 8O
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.10.2009 08:06

lubelski napisał(a):.... jak zwykle NKD dali du....y :twisted:

A zastanowiłeś się ile procent kierowców dało du....y nie mając założonych zimówek i nie posiadając łańcuchów na wszelki wypadek :?:

Ps. Jak widać i Tobie nie chciało się śniegu z auta odgarnąć :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.10.2009 08:22

Rysio napisał(a):
lubelski napisał(a):.... jak zwykle NKD dali du....y :twisted:

A zastanowiłeś się ile procent kierowców dało du....y nie mając założonych zimówek i nie posiadając łańcuchów na wszelki wypadek :?:

Ps. Jak widać i Tobie nie chciało się śniegu z auta odgarnąć :wink:

Wczoraj taki jeden pan mocno krzyczał do mikrofonu, że zima zaskoczyła i takie tam a pani na końcu go zapytała - zmienił pan opony?
- Nie...ale kto wiedział, że tak będzie.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.10.2009 08:26

W tym właśnie problem, w naszym kraju zawsze wszyscy winni tylko nie my sami. Tak jest wygodniej i przyjemniej 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2009 08:46

Tak się składa, że pracuję w firmie, która między innymi zajmuje się odśnieżaniem dróg w sporym fragmencie Powiatu Cieszyńskiego.

Wczoraj z braku zajęcia (brak energii) pojechałem samochodem z pilotem na objazd dróg - między innymi dwie górskie drogi.
Pouczająca wycieczka.

Jak pisze Rysio - wszyscy byli winni, tylko nie kierowcy.

1. Ślisko stromo - facet wyprzedza nas i pług, który ledwo dyszy pod przełecz w ciężkim śniegu. Po chwili gość zatrzymije się i tarsuje drogę, bo ma na drodze złamane drzewko, które pług bez trudu przepchnął by na pobocze. Wąsko, nie może zawrócić ani się usunąć. Zamieszanie strata czasu.

2. Droga zatarasowana przez drzewa - dwóch kierowców pługu organizuje przecinkę, bo straż ma w innym miejscu robotę. Jakiś facet wybiega z auta i krzyczy czy mogą się "ruszać", bo spieszy się do Katowic....

I tak dalej i tak dalej...
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 16.10.2009 08:52

Rysio jednak tłumaczenie Pani z drekcji dróg i autostrad w Radiu Kielce, że nie wiedzieli o możliwych opadach bo w pognozach nie było jest śmieszne. :lol: Ja wiedziałem o tych prognazach 2 tygodnie wcześniej i tylko sprawdzałem czy nadal są takie same. To była wiedza ogólnie dostępna i Pani się po prostu ośmieszyła. Ja w środę przejechałem 300km po świętokrzyskim i śląskim województwie i spotkałem 1 słownie jedną piaskarkę !!!!!!!!! :twisted: :evil: :? :x I żeby nie było - opony na zimowe zmieniłem w poniedziałek. Łańcuchy mimo, że posiadam od kilku lat leżą i jeszcze ich nawet nie wyjąłem z pudełka. Nawet w górach na nartach nie było takiej potrzeby. :lol: Jak wyjaśnicie mi to, że w górach mimo zimy nie miałem jeszcze problemu z przejazdem a niżej wiele razy musiałem korzystać z objazdów.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 16.10.2009 08:57

Zdjęć zimowo-jesiennych trochę wczoraj jeszcze zrobiłem to jak będzie chwila to wkleję. Mam jeszcze takie pytanie czy TIRY i autobusy jeżdżą na zimowych oponach. najczęściej to one mają problemy na wzniesieniach. Zawsze można wprowadzić obowiązek posiadania opon zimowych tak jak łańcuchów, apteczki czy gasnicy. Ja wiem, że to kosztuje, ale byłoby bezpieczniej.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.10.2009 08:59

LRobert napisał(a):Zdjęć zimowo-jesiennych trochę wczoraj jeszcze zrobiłem to jak będzie chwila to wkleję. Mam jeszcze takie pytanie czy TIRY i autobusy jeżdżą na zimowych oponach. najczęściej to one mają problemy na wzniesieniach. Zawsze można wprowadzić obowiązek posiadania opon zimowych tak jak łańcuchów, apteczki czy gasnicy. Ja wiem, że to kosztuje, ale byłoby bezpieczniej.

I samochodów z napędem 4x4 - bez przesady.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2009 09:06

Przecież samorządy i zarządy dróg w większości nie podpisały jeszcze umów z firmami, a znam i przypadki gdzie przetargi jeszcze nie zostały ogłoszone. Więc kto ma tymi piaskarkami jeździć?
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 16.10.2009 09:16

No i co to kogo w końcu zima zaskoczyła? Mnie chodzi o to, że ktoś twierdzi, że cały sprzęt odsnieża drogi. Cały jeden? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jacek nikt nas nie pyta czy chcemy mieć trójkąt, gasnicę czy apteczkę, może i przesada.
To jest tak ja dbam o swoje bezpieczeństwo i opony zmieniłem. Jak spotka na drodze kogoś na letnich kto mi zablokuje drogę to objadę. Ale jak ten ktoś w kogoś wjedzie i spowoduje wypadek? :?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.10.2009 10:06

Robert, MY, mieszkańcy gór :lol: musimy być do zimy przygotowani :lol:. Ja też mam już zimówki :devil:, a po mieście jeździła do niedawna cała eskadra odśnieżarek :devil: Można :?: MOŻNA :!: :D Jak się ma dobrego gospodarza miasta :D. Bo kto dzisiaj pamięta o takim incydencie jak zamieszki wokół kieleckiego MPK :?: Zdarzyło się, trudno, ale idźmy dalej do przodu ;).

Jest takie dobre powiedzenie dla kierowców: jak ktoś ma na krowę to i na łańcuch do tej krowy by się przydało mieć :devil:. W tym wypadku chodzi o opony ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Zima naszym okiem - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone