Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zimą bez samochodu

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ljepa
Podróżnik
Zimą bez samochodu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ljepa » 18.09.2009 11:16

Witajcie!

Nie jest jeszcze pewne, czy zimą pojedziemy do Chorwacji, ale chcielibyśmy się zorientować ile taka impreza by kosztowała bez samochodu i czy w ogóle miałoby sens jechać w ten sposób.
Z uwagi na termin - styczeń, luty - bezpośrednich połączeń autobusowych nie ma (a szkoda, bo ceny jeszcze znośne - 800 zł/2 os. w dwie strony), a cena pociągu do Zagrzebia z przesiadką w Wiedniu dla dwóch osób w jedną stronę wynosi ok. 700 zł - przyznam, niezbyt mnie to zachęca, jak zresztą samo podróżowanie pociągiem.

Znalazłam interesujące mnie połączenie autobusowe z Polski do Wiednia - 160 zł/os w jedną stronę
i z Polski do Budapesztu - 169 zł/os w jedną stronę. Jednak moje dalsze poszukiwania nie są pomyślne - szukam połączenia z Wiednia/Budapesztu do Zagrzebia/Splitu - nic nie mogę znaleźć.

Chcę spytać o Wasze doświadczenia - jeździliście może autobusem (ale nie z biura podróży) do Chorwacji? Czy koleją?

A może lepiej mam dać sobie spokój z wyjazdem. Pojechać normalnie, na wakacjach, w miarę możliwości samochodem, jeśli nie - autobusem z biura podróży? Bo samolot odpada - jeżdżę z kotką, a w samolotach zwierzęta "podróżują" w luku bagażowym - z takiego czegoś nie skorzystamy. No i cena samolotu też mi nie odpowiada.

Czy pomoglibyście nam szukać połączeń z Wiednia lub Budapesztu do Zagrzebia czy Splitu? Najlepiej, jakby to nie były suche rozkłady jazdy, ale coś z czego już skorzystaliście.

Z góry dzięki i pozdrawiam

---
Jeśli zdublowałam temat - wybaczcie. Ale szukałam, nie ograniczając się tylko do tego forum - skutki widać.
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 18.09.2009 11:40

ooooooooo........to widzę, że masz problem :roll:

polecam narty w Austrii....no i kot będzie miał ciepło przy kaloryferku :D
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 18.09.2009 11:57

pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 18.09.2009 12:00

Podróżować z kotkiem. Kurcze robić z siebie zakładnika zwierzęcia. Mam psa ale wybaczcie nigdy tego nie zrozumiem...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.09.2009 12:05

Moim skramnym zdaniem tylko autem; bo skoro zimą to chyba nie po to, by "się plażować", ale po to, by coś zobaczyć.....
Pozdrawiam
Ljepa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ljepa » 18.09.2009 12:18

Dziękuję za Wiedeń-Split.

Robić z siebie zakładnika zwierzęcia, to chętnie, ale nigdy odwrotnie. Uważam, że jeśli ma się gdzieś wyjeżdżać, lepiej zwierzę zabrać ze sobą - bo tęsknota to jednak ogromnie silne uczucie, a dla psa czy kota ważna jest bliskość kochanej osoby.
Oczywiście nie zapominając przy tym o komforcie zwierzęcia, to powinno być ponad wszystko i jeśli nie można mu takiego zapewnić, to lepiej zastanowić się nad sensem wyjazdu.

Jak wyżej napisałam, jeszcze nic nie jest ustalone, nawet nie zaplanowane... Lepiej się wcześniej upewnić, niż postępować w nieprzemyślany sposób.
Oczywiście wiem, że najlepiej w tym przypadku będzie samochodem, jednak chciałabym poznać alternatywy - niekoniecznie z nich korzystając.

Pozdrawiam
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 10.11.2009 22:32

Wiedeń - Zagreb znajdziesz tu:

http://www.akz.hr/vr/voznired.aspx

Oczywiście dalsze połączenia z Zagrzebia też można tam sprawdzić.
Lelule1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelule1971 » 10.11.2009 22:45

pablo2222 napisał(a):Podróżować z kotkiem. Kurcze robić z siebie zakładnika zwierzęcia. Mam psa ale wybaczcie nigdy tego nie zrozumiem...

Ale co niby mamy Ci wybaczyć???

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone