napisał(a) piotrmks » 07.09.2011 12:08
consett0805 napisał(a):Witam Wszystkich. Mam pytanko w sprawie tak zwanej jazdy w ciemno na narty w Alpy. Czy to Austria czy to Szwajcaria, Francja, Włochy. Termin nie koniecznie ten w ścisłym sezonie, ale intryguje mnie jak sprawa się ma. Do Chorwacji jeżdżę tylko w Ciemno i tam niemal jak ryba w wodzie się czuję. Ale Alpy hmmmm brak doświadczeń, stąd moja prośba do Was, jeśli tylko macie takie doświadczenia proszę o wszelkie info.
Co jak gdzie kiedy?
Jeżdże do Zillertall. I w ciemno i mając zaklepane miejsce.
Uwazam, ze warto zaklepac. Szczegolnie w high season. W marcu/kwietniu znajdziesz kwatery z ulicy. Ale i tak warto wczesniej obejrzec je w necie.
Ewentualnie skontaktowac sie z wlascicielem czy ma wolne miejsca.
Tyrolczycy sa dosc zasadniczy. Moga chciec wynajac tylko od soboty bo wtedy zmieniaja sie turnusy. Trudno tez szukac wieczorem nie mowiac juz o nocy. A na miejscu moze byc sniezyca a wtedy kiepsko sie szuka jak czlowiek jest zmeczony droga.
Zilletal obsługuje agencja turystyczna prowadzona przez Polakow. Ich ceny niewiele roznia sie od tego co zaplacisz szukajac kwatery sam.
Jezeli juz chcesz polazic i szukac kwatery to radze byc na miejscu przed poludniem. Ale wg mnie szkoda czasu na takie łazenie. Czesto jedyna osoba w domu bedzie frau ktora gada tylko tyrolska odmiana niemieckiego.Pan maz wyjechal a dzieciaki co znaja angielski akurat pojechaly na studia do Wiednia.