Krótki raport po przejechaniu odcinka w drodze na i z wakacji.
Jadąc TAM postanowiłem wypróbować objazd przez Oszczadnicę. Nie było ku temu powodów (sobota 12.08, późne przedpołudnie), ale zrobiłem to z czystej ciekawości. Przejazd bez korków po polskiej stronie (na odcinku, gdzie nie ma ekspresówki), tuż przed granicą zjazd z S1 w prawo (drogowskazy na Myto) i dalej droga przechodzi automatycznie w słowacką 12. Skręt w lewo na Oszczadnicę wciąż nieoznakowany, więc podróżującym po raz pierwszy zaleca się sprawdzenie na GSV punktów orientacyjnych (np. przystanek autobusowy).
Sama droga dobra, jedynie na początku (w Skalite) lekko dziurawa i wąska, był na niej umiarkowany ruch, więc trzeba uważać. Skręt na serpentynie w prawo w kierunku Oszczadnicy jest również nieoznakowany, ale za nim droga już szersza i prowadząca prosto na Oszczadnicę, żadnych skrętów, ruch minimalny. Na rondzie przed 11 znaki kierują (drugi zjazd) na Czadcę, więc nie pojedzie się z rozpędu prosto. Wyjazd na 11 w Krasnym n. K. jest trochę dziwny (dwa razy w lewo).
Wracałem w poniedziałek 28.08 i dla odmiany pociąłem prosto na Czadcę. Zero korków, prawie w ogóle brak ruchu (godzina: znów późne przedpołudnie), mimo dnia roboczego. I tutaj uwaga do oznakowania: w Świerczynowcu, w miejscu, gdzie z 11 można zjechać na starą 12 na Skalite, stoi drogowskaz pokazujący kierunki: C. Cieszyn i Katowice PROSTO, Skalite W PRAWO. Planując wbić się na D3 (czyli nową drogę na Zwardoń) jedziemy oczywiście za znakami na Katowice, gdzie zaraz jest wjazd na estakadę. Niby oczywiste, ale zgłupiałem.
Po stronie polskiej remont nawierzchni na DK 1 w Milówce: ruch wahadłowy na odcinku most na Sole - pierwsze rondo. A rondo zakorkowane przez autobusy i dostawczaki, więc korki spore. Myśmy mieli szczęście, ale - zwłaszcza w kierunku granicy SK - stało się, oj stało.
Dzięki Waszym poradom bez problemów tankowałem w tamtą stronę na Slovnafcie w Ciścu. W drodze powrotnej natomiast stanęliśmy w Węgierskiej Górce na obiad (Karczma Pod Baranią - polecam! Odtąd będziemy tam się stołować w drodze powrotnej z Chorwacji).
Wniosek: nie ma korków w Czadcy (
), można jechać dowolną trasą, obie dobre i czasowo wychodzą pi razy oko na jedno.