Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żilina - Żywiec jaka droga?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 24.05.2017 16:51

magg5 napisał(a):My od 7 lat jeździmy przez Czadcę, co prawda zawsze w weekendy, ale o różnych porach dnia i nocy i nigdy nie widziałam tam korków.
Zdecydowanie wolę jeździć przez Słowację niż przez Czechy, mimo iż przez Czechy z Łodzi bliżej i niby szybciej (choć to szybciej podczas tegorocznego majówkowego wyjazdu w ogóle się nie sprawdziło, staliśmy w Czechach w kilku dużych korkach, poza tym sporo zwężeń i ograniczeń prędkości). Każdy ma swoje preferencje, ja jednak wolę jechać przez Słowację.
Będę czekać niecierpliwie na informacje dot. przejazdu Żilina - Żywiec, bo bardzo mnie korci całkowite ominięcie Czech (zwykle jeździmy przez Cieszyn).

magg5 - (Co prawda jadę aż z woj. pomorskiego) mam tak, jak Ty, bliżej przez Czechy, ale i tak jadę po raz 7 przez Słowację. Raz zdarzyło mi się wracać przez Czechy i doszedłem do wniosku, że wolę spokojną Słowację tzn. mniejszy ruch na nieremontowanych autostradach. Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 24.05.2017 20:39 przez macvw, łącznie edytowano 2 razy
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 24.05.2017 17:11

Przez Cadcę do Cro zawsze jeżdżę późno wieczorem - około 21 00, wracam zawsze rano - około 8 00 lub 9 00 i zawsze w tygodniu. Nigdy korków nie było, ale nie było też jeszcze budowy.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 25.05.2017 08:26

Reiser napisał(a):
Marsallah napisał(a):
Reiser napisał(a):Przez Cadczę przejeżdżałem zawsze w weekendy --> zero korków... tym razem będę tam w poniedziałkowe popołudnie... naprawdę tam tak strasznie?

Nie chcesz nawet wiedzieć jak strasznie, zwłaszcza w kierunku pd. :sm:

w map z natężeniem ruchu korek nie sięga więcej niż 1km... to ile można tam stracić w najgorszym momencie? 30min? 40min? Jakiś konkret poproszę...

Konkretnie to Ci nie odpowiem, bo w tamtą stronę jeżdżę zwykle (hmmm, chyba zawsze) w weekend/święto (kiedy nie jeżdżą tzw. "TIRy"). Ale w ub. roku wracałem w dzień powszedni i odcinek Kysucke Nove Mesto - Świerczynowiec zajął mi ok. godziny, ale przynajmniej jechałem (wolno, bo wolno, ale zawsze). Natomiast ruch z naprzeciwka (a więc w kierunku południowym) stał, okresowo jedynie posuwając się do przodu. Nie wiem ile czasu zajęło kierowcom pokonanie tego samego odcinka, ale sądzę, że gdzieś między 2 a 3 godziny. 80% pojazdów stanowiły rzeczone tiry. Jeżeli jeden wjeżdżał na wiadukt kolejowy czy mostek, ten z naprzeciwka stawał. Spowalniaczami były także rondka na budowie drogi od granicy CZ-SK, no i oczywiście światła w Czadcy.
Reiser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reiser » 25.05.2017 11:53

Przez Czadcę jadę n-ty raz z rzędu (rok po roku) w jedną i drugą stronę. Zdarzało mi się jechać w weekendy i dni powszednie rano, po południu, wieczorem... nigdy w południe... nigdy tam nie stałem (nawet jak remontowali mostek parę lat temu) (no chyba, że dwie zmiany świateł to korek (?) ). W tym roku będę tam w poniedziałek przed południem (może rano)... w Zwardoniu sprawdzę sobie sytuację drogową... jak będzie korek to przebiję się powolutku przez Oszczadnicę... a jak nie to lecimy... 30min straty w Czadczy to nic w porównaniu z Czechami i Austrią... :-) Aczkolwiek każde info na temat trasy mile widziane... przeze wszystkim wrażenia po otwarciu D3 :)

pozdrawiam
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 26.05.2017 19:48

Most Valy je najvyšším v strednej Európe. Jeho výška dosahuje 85 metrov. Nachádza sa na úseku Kysuckej diaľnice D3 Svrčinovec- Skalité. Sprístupnený motoristom by mal byť už začiatkom Júna.

Czyli: most Valy powinien być udostępniony motoristom na początku czerwca.
Źródło: http://zilinskedialnice.sk/cez-najvyssi-most-v-strednej-eu-uz-coskoro/ publikacja 16.05.2017

Tunel Poľana je diaľničný jednorúrový tunel s dĺžkou 898 metrov . Tunel sa nachádza na diaľnici D3 v úseku Svrčinovec – Skalité.
Tunel by mal byť sprístupnený vodičom 10 júna 2017.

Czyli: tunel Poľana ma być udostępniony od 10.06.2017.
Źródło: http://zilinskedialnice.sk/tunel-polana/ publikacja: 14.05.2017
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 26.05.2017 20:20

Krótkie podsumowanie dotychczasowych wypowiedzi forumowiczów dotyczących korków w Čadcy.

Korki są:

piotr62
marsallach
maarec

Korków nie ma:

ruwado
hercklekot
magg5
Patryk Pe
gartur
ruwado
Reiser
romuald22
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 26.05.2017 21:43

romuald22 napisał(a):Krótkie podsumowanie dotychczasowych wypowiedzi forumowiczów dotyczących korków w Čadcy.

Korki są:

piotr62
marsallach
maarec

Korków nie ma:

ruwado
hercklekot
magg5
Patryk Pe
gartur
ruwado
Reiser
romuald22

Za 12 godzin przejadę to dam znać. Podsumowanie dziwne, bo jadąc w nocy to i w Warszawie, Łodzi i Wrocławiu korków nie ma;)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 26.05.2017 21:54

maarec napisał(a):Za 12 godzin przejadę to dam znać. Podsumowanie dziwne, bo jadąc w nocy to i w Warszawie, Łodzi i Wrocławiu korków nie ma;)

Podsumowanie nie jest "dziwne" tylko wyraża opinie wielu użytkowników. Niektórzy - (w tym ja) - nie jechało tylko w nocy. I korków nie było.
Jeżeli ktoś raz trafił na korek to może to opisać, ale nie generalizować.

Oczekujemy jednak rzetelnych opinii tych co jechali w tym roku.

PS: No i nie wiem czy wiesz, że obwodnica Łodzi jest już dobrze ponad dwa lata temu oddana. W Łodzi przez to korków mniej - nie tylko w nocy - nawet w dzień.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 27.05.2017 06:36

Tak myślę Romuald, że jak będę jechał przez Zwardoń to przenocuję u Ciebie w Żywcu. Grilla zrobimy, pogadamy o forum, wypijemy co nie co, rodziny się poznają i pojadę dalej.
Na Twojej staropolskiej gościnności na pewno się nie zawiodę. Jakby Ci nie przeszkadzało to zostanę ze 3 dni. Mi się nie śpieszy. Auto sobie umyję żeby miało połysk, sera góralskiego i piwa Żywiec po okazyjnej cenie kupię. W końcu to urlop Romuald.

Pozdrawiam :hut:
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 27.05.2017 20:07

romuald22 napisał(a):Krótkie podsumowanie dotychczasowych wypowiedzi forumowiczów dotyczących korków w Čadcy.

Korki są:

piotr62
marsallach
maarec

Korków nie ma:

ruwado
hercklekot
magg5
Patryk Pe
gartur
ruwado
Reiser
romuald22

ważne jest w jakim dniu i o której godzinie!!!

Ja pisałem jak:
do Cro zawsze jeżdżę późno wieczorem - około 21 00, wracam zawsze rano - około 8 00 lub 9 00 i zawsze w tygodniu
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 27.05.2017 21:31

Ural napisał(a):Tak myślę Romuald, że jak będę jechał przez Zwardoń to przenocuję u Ciebie w Żywcu. Grilla zrobimy, pogadamy o forum, wypijemy co nie co, rodziny się poznają i pojadę dalej.
Na Twojej staropolskiej gościnności na pewno się nie zawiodę. Jakby Ci nie przeszkadzało to zostanę ze 3 dni. Mi się nie śpieszy. Auto sobie umyję żeby miało połysk, sera góralskiego i piwa Żywiec po okazyjnej cenie kupię. W końcu to urlop Romuald.

to i ja wpadnę na grilla jeśli nie macie nic przeciwko :)
na noc nie będę zostawał ... blisko mam :papa:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.05.2017 20:14

Ural napisał(a):Tak myślę Romuald, że jak będę jechał przez Zwardoń to przenocuję u Ciebie w Żywcu. Grilla zrobimy, pogadamy o forum, wypijemy co nie co, rodziny się poznają i pojadę dalej.

Bardzo się cieszę i zapraszam. :D
Chętnie poznam, a może zaprzyjaźnię.

m@rek napisał(a):
Ural napisał(a):to i ja wpadnę na grilla jeśli nie macie nic przeciwko :)
na noc nie będę zostawał ... blisko mam :papa:

Widzę, że małe spotkanie cromaniackie się szykuje.
Przybywajcie. :)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 29.05.2017 09:06

romuald22 napisał(a):Widzę, że małe spotkanie cromaniackie się szykuje.

No toś sobie Romek narobił :lol:
Pół forum przyjedzie sprawdzić jak się jedzie z Żywca do Żiliny.
Ja też :oczko_usmiech: :papa:
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 29.05.2017 14:52

Witam, mogę prosić o info, gdzie kończy się nowy odcinek od Zwardonia w kierunku Czadcy i Zyliny?
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 29.05.2017 19:05

krutom napisał(a):
romuald22 napisał(a):Widzę, że małe spotkanie cromaniackie się szykuje.

No toś sobie Romek narobił :lol:
Pół forum przyjedzie sprawdzić jak się jedzie z Żywca do Żiliny.
Ja też :oczko_usmiech: :papa:

sam się prosił :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Żilina - Żywiec jaka droga? - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone