napisał(a) PabloX » 29.03.2013 01:44
Kaz, dziękuję za zdjęcia z Misterium Męki Pańskiej w Kalwarii Zebrzydowskiej - z roku na rok obiecuję sobie, że może za rok się wybiorę...
Mamy już Wielki Piątek...
Droga Krzyżowa - większość jej stacji jest na terenie Dzielnicy Muzułmańskiej, w ciągu dnia ruch i zamieszanie nie do opisania... w sumie, tak jak 2000 lat temu...Stacja V - Szymon Cyrenejczyk pomaga Chrystusowi nieść krzyż. Jak to ujął święty Leonard? "Uważ, że to Ty jesteś tym Cyrenejczykiem dźwigającym krzyż Chrystusowy na pozór albo z musu, bo zanadto przywiązany jesteś do wygód znikomych tego świata". Jestem...Stacja VI - święta Weronika ociera twarz Pana Jezusa. Odbicie umęczonej twarzy na chuście... Psalm 27: "Szukam, o Panie, Twojego oblicza, swego oblicza nie zakrywaj przede mną".Stacja VII - Jezus upada po raz drugi. Wracam do świętego Leonarda: "Spójrz na Pana Jezusa na ziemię powalonego, przygniecionego boleściami, zdeptanego przez nieprzyjaciół, wyśmianego przez pospólstwo. Zastanów się, że twoja pycha i wyniosłość tak Go powaliły". Leonard, skąd Ty tyle o mnie wiesz?GolgotaZgodnie z wczesnochrześcijańską tradycją, Jezusa Chrystusa ukrzyżowano na wzgórzu, pod którym pochowany jest Adam. Skała, na której ustawiono krzyż miała pęknąć po śmierci Jezusa, a Jego krew spłynęła na czaszkę Adama. Na zdjęciu - pęknięcie skały kilka metrów poniżej krzyża. Idąc Via Dolorosa, później w Bazylice Grobu Świętego, zrobiłem mało zdjęć, próbowałem skupić się na religijnym przeżyciu tej pielgrzymki, dlatego - tak myślę - dla innych osób zdjęcia powyżej nie oddają nawet ułamka wzruszenia, które odczuwałem, będąc w miejscach, w których żył, umarł i zmartwychwstał Zbawiciel.
Dlatego na koniec tej części wspomogę się tutaj wpisem z bloga, którego autorka
przeszła Via Dolorosa i pobyła w Bazylice Grobu Świętego w ciszy i spokoju poranka. Też bym tak chciał - marzę o powrocie do Ziemi Świętej, tym razem na dłużej, chociaż kilka dni.
Ostatnio edytowano 15.05.2013 23:55 przez
PabloX, łącznie edytowano 1 raz