napisał(a) _chudy_ » 26.10.2011 21:37
Parę fotek z Adrspachu zostało już tutaj wrzuconych, dziś jeszcze kilka co ładniejszych ode mnie wraz z paroma słowami komentarza. Labirynt "stylowo" nie różni się wiele od Teplickiego ale jest nieco większy, ostańce piaskowcowe są nieco wyższe i bardziej monumentalne, jest też parę dodatkowych atrakcji więc jeśli ktoś ma mało czasu i stoi przed dylematem który z labiryntów odwiedzić to polecam bardziej ten drugi. Dodatkową zachętą niech będzie fakt, iż miejsce to, wraz z polskimi Błędnymi Skałami posłużyło za plan filmowy do kręcenia niektórych scen z filmu "Opowieści z Narnii: książę Kaspian". Jeśli zaś chodzi o wspomniane wyżej dodatkowe atrakcje to są to:
1. Wodospad w skalnej szczelinie:
Robiłby może spore wrażenie gdyby nie to że wody w nim zwykle niewiele... Operatywni Czesi obeszli problem instalując na górze mechanizm gromadzący ją i co jakiś czas dokonują "zrzutu" ku uciesze zgromadzonych na dole turystów sprawiając że choć przez kilka sekund wygląda on jak porządna górska kaskada. Oryginalności całej "akcji" dodaje fakt, że aby zrzut został dokonany należy stać pod wodospadem i krzyczeć "Karkonoszu, daj nam wody"
Naprawdę działa, sprawdzałem
2. Jeziorko powyżej wodospadu na którym organizowane są kursy łódką - w sumie samo w sobie nie jest niczym szczególnym, ot zwykły staw w lesie i między skałami przez który przepływa strumyk służący kiedyś do spławiania drewna ale podobnie jak w przypadku wodospadu Czesi paroma sprytnymi pomysłami zrobili z niego turystyczną atrakcję. Pierwszym jest oczywiście sam pomysł umieszczenia tam łódek (kursy są osobno płatne). Kolejnym specyficzny humor nieco w stylu Monty-Pythona objawiający się np. zaznaczaniem na tablicy informacyjnej krzyżykami "pocetu utepenych" w danym dniu, z wody w jednym z miejsc wystaje sztuczna ręka, na brzegach jeziorka znajdują się liczne figurki różnych bajkowych (lub też nie - jeśli dobrze pamiętam był tam m.in. Michael Jackson) figurek a obsługa łódki zabawia turystów utrzymanymi w nieco absurdalnym klimacie dowcipami. Duża frajda dla dzieci ale dla dorysłych myślę również. Poza tablicą informacyjną zdjęć stamtąd niestety nie mam więc jeśli ktoś jest w stanie coś dorzucić to zapraszam
3. Wyrobisko po dawnej piaskowni - bardzo ładny staw/jezioro znajdujący się w pobliżu wejścia do rezerwatu, powstały na miejscu dawnej kopalni, wokół wiedzie spacerowy szlak z punktami widokowymi:
Największą atrakcją jest jednak oczywiście to samo, co w skalnym labiryncie w Teplicach, piaskowcowe skały o fantazyjnych kształtach, w przypadku co bardziej charakterystycznych posiadające własne nazwy:
"Kochankowie"
Na wierzchołku skałołaz...
"Starosta i starościna"
Tu kolejny skałołaz...
"Komin cukrowni"
"Żółw"
"Wielka panorama"
Wejście do skalnego labiryntu
I jego wnętrze...
Skałki przy wejściu do rezerwatu
I w pobliżu wyjścia...
Tyle na temat czeskich Gór Stołowych, mniejszych labiryntów skalnych jest jeszcze kilka rozrzuconych w różnych miejscach górskiego grzbietu (Koruna, Bożanowski Szpiczak, Ostas, ...) ale opisane powyżej to absolutna "klasyka" od której należy zacząć ich zwiedzanie.
Pozdrowienia