Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ziemia kłodzka i okolice (Dolina Orlicy)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 26.05.2012 22:15

I to jest w zasadzie wszystko. No, niemal wszystko - do domu wciąż jak by nie patrzeć dość daleko... Robimy dłuższy postój w lesie nad Orlicą, ledwie parę kilometrów od opisywanego tu kiedyś torfowiska pod Zieleńcem, posilamy się, uzupełniamy zapasy wody o mineralną "torfowiankę" ;-) (podobno jedno z najczystszych miejsc w KK) i podejmujemy decyzję co dalej. Wstępnie planowaliśmy wyjechać na drogę numer 8 w Dusznikach ale nie do końca się nam to uśmiecha - bardziej kusząco wygląda przebicie się przez Góry Bystrzyckie tzw. zieloną drogą z wyjazdem w rejonie Pokrzywna/Polanicy. Mamy też nadzieję rzucić przy okazji okiem na torfowisko ale nasze poświęcenie (trzeba wyjechać niemal pod sam Zieleniec aby się tam dostać) nie daje takich wizualnych rezultatów jakich sobie życzymy - z drogi, niby przecinającej torfowisko, widać niewiele:

Obrazek
Torfowisko pod Zieleńcem - widok z "zielonej drogi"

Niemal cała dalsza trasa to szuter przez las, na którym osiągamy najwyższy punkt wycieczki (ok. 800 m). Fotografować nie za bardzo jest co:

Obrazek
Zielona droga przez Góry Bystrzyckie

ale jedzie się przyjemnie, w cieniu i w bezpośrednim kontakcie z naturą. Po kilku kilometrach niewielkich podjazdów i zjazdów zjeżdżamy dość ostro do Pokrzywna (niestety, sporo kamieni i mocno "trzepie" :?). Rzut oka na Góry Bystrzyckie:

Obrazek
Łomnicka Równia (898 m), doskonały punkt widokowy na KK - widok z rejonu Pokrzywna

szybki zjazd w stronę Polanicy (super wiraże :D) i powrót do domu.

Licznik brata pokazuje 75 km, na trasie spędziliśmy około 9h (ale tempo jazdy było bardzo spokojne).

KONIEC
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 26.05.2012 22:31

W ramach suplementu - wyszperany przy okazji opisywania Doliny Orlicy lokalny portal z bardziej szczegółowymi, z historycznego punktu widzenia informacjami na temat znajdujących się tam miejscowości:

- Lasówka
- Piaskowice
- Mostowice
- Rudawa
- Poniatów
- Niemojów
- Lesica

No i trasa przejazdu (mniej więcej, googlemaps nie zna takich dróg jakimi jeździmy ;-)):

trasa

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.05.2012 12:06

_Chudy_
Jak zwykle bardzo ciekawa i profesjonalna relacja. Bardzo podoba mi się Twoje rzetelne podejście do szczegółów, groby, figurki etc

Szacunek za traskę i kawał dobrej roboty, którą wykonałeś!

3maj się :)

pozdro
tony
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 28.05.2012 17:57

tony montana napisał(a):_Chudy_
Jak zwykle bardzo ciekawa i profesjonalna relacja. Bardzo podoba mi się Twoje rzetelne podejście do szczegółów, groby, figurki etc

Szacunek za traskę i kawał dobrej roboty, którą wykonałeś!

3maj się :)

pozdro
tony

Dzięki za miłe słowa. Staram się pisać nieco bardziej "przewodnikowo" niż w większości wątków jest tu przyjęte co kosztuje więcej czasu ale daje nadzieję że przyda się również tym, którzy trafią tu w przyszłości czy to przypadkiem czy dzięki forumowej wyszukiwarce. Poza tym co tu dużo mówić - zawsze interesowałem się historią i mam duszę szperacza ;-)

Co do traski to myślałem że jeżdżę (a raczej jeździłem) ambitnie dopóki nie trafiłem tutaj ;-) To taki korespondencyjny głos w toczącej się tu w którymś "greckim" wątku dyskusji pt. "Czy do Grecji jest za daleko na wakacje samochodem" :lool:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.05.2012 21:12

Co do ambitnego jeżdżenia... weź dla porówniania dystanse, jakie robię ja :wink:, a od razu poczujesz się lepiej :D :!: Twoje 75 km musiałabym podzielić na dwa, o ile nie na trzy :oops: dni.
Dzięki za fajne opisy i zdjęcia, zachęcające aby powtórzyć wycieczkę - oczywiście, w moimi realiami dziennego przebiegu :wink: .

_chudy_ napisał(a): Orlickie Zachori/Kunstat w Dolinie Orlicy - widok z Mostowic

Mam gdzieś kilka fotek z drugiej strony granicy - tyle, że z pieszego spaceru, a nie na kole.
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 28.05.2012 21:48

dangol napisał(a):Co do ambitnego jeżdżenia... weź dla porówniania dystanse, jakie robię ja :wink:, a od razu poczujesz się lepiej :D :!: Twoje 75 km musiałabym podzielić na dwa, o ile nie na trzy :oops: dni.
Dzięki za fajne opisy i zdjęcia, zachęcające aby powtórzyć wycieczkę - oczywiście, w moimi realiami dziennego przebiegu :wink: .

Z dystansami żartuję - najważniejsza przyjemność z jazdy, a że jednemu wystarczy do jej osiągnięcia 20 km, innemu 100 a jeszcze inny potrzebuje 2000 :lol: to normalna sprawa. Ale trzeba przyznać że opisy z tej stronki robią wrażenie - właśnie przed chwilą mocno się wczytałem w przejazd przez Albanię... :roll:

Co do Doliny Orlicy to sama w sobie nie jest trudną trasą, zwłaszcza z nową nawierzchnią, najwięcej trzeba było się napocić na pozostałych odcinkach i na drugi dzień o siadaniu na rower nie było w moim przypadku mowy...

dangol napisał(a):
_chudy_ napisał(a): Orlickie Zachori/Kunstat w Dolinie Orlicy - widok z Mostowic

Mam gdzieś kilka fotek z drugiej strony granicy - tyle, że z pieszego spaceru, a nie na kole.

Zapraszam, strony czeskiej nie znam wcale więc chętnie obejrzę (i pewnie nie tylko ja) :-) Choć po wyjeździe obiecałem sobie zajrzeć kiedyś przede wszystkim w rejon rezerwatu Zemskiej Bramy, wygląda na ciekawe miejsce...
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 31.05.2012 20:01

Te moje fotki nie bardzo nadają się do pokazania, bo pogoda była wówczas parszywa. Może kiedyś znów się tam pojawię i trafię na słoneczko :)
Poprzednia strona

Powrót do Polska

Ziemia kłodzka i okolice (Dolina Orlicy) - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies