W tym roku po raz pierwszy wybieram się z rodziną do Italii. Poczytałem założone na forum wątki. Utwierdziły mnie w przekonaniu, że to może być dobry wybór. W zasadzie każdy, kto tam był pisze opinie w samych superlatywach. Nasza lokalizacja docelowa to Cortona (czyli boska Toskania). Nawet miejscówka niedroga. Za tydzień pobytu niecałe 400E. Jako zielony w temacie Włoch muszę poradzić się was co do pewnych sytuacji, zasad i sposobów.
Po pierwsze trasa.
Jadę z W-wy w II p.
https://maps.google.pl/maps?saddr=warsz ... ls&t=m&z=6
Interesuje mnie nocleg w trasie na jedną noc. Podróżując po Bałkanach nie zwracałem na to uwagi. Po prostu zawsze coś można było znaleźć czy to o 19 czy o 22. Bez znaczenia, czy to Serbia czy Rumunia. Ale tu nie wiem. Jak radzicie? Jechać w ciemno i szukać noclegu, kiedy przyjdzie na to czas czy lepiej rezerwować już teraz? Jadąc w ciemno nie jestem związany proporcją czasu i drogi. I nie muszę "noclegować" już od 15-tej. Może macie namiary na sprawdzoną miejscówkę? Myślę, że koło 18-19 powinienem być gdzieś w okolicach Grazu a może nawet będą to już Płn. Włochy? I dalej. Jak wygląda płatność na autostradach? Bramki jak w Chorwacji czy winieta? Gdzie można sprawdzić jakie są koszty poruszania po autostradach? Proszę o wyrozumiałość, bo pytań będzie więcej. A najlepiej pytać tych, którzy się na tym znają i już byli w cudnej Italii.