Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zielony w Italii

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
infantasy
Odkrywca
Zielony w Italii

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 26.05.2013 19:07

W tym roku po raz pierwszy wybieram się z rodziną do Italii. Poczytałem założone na forum wątki. Utwierdziły mnie w przekonaniu, że to może być dobry wybór. W zasadzie każdy, kto tam był pisze opinie w samych superlatywach. Nasza lokalizacja docelowa to Cortona (czyli boska Toskania). Nawet miejscówka niedroga. Za tydzień pobytu niecałe 400E. Jako zielony w temacie Włoch muszę poradzić się was co do pewnych sytuacji, zasad i sposobów.
Po pierwsze trasa.
Jadę z W-wy w II p.
https://maps.google.pl/maps?saddr=warsz ... ls&t=m&z=6
Interesuje mnie nocleg w trasie na jedną noc. Podróżując po Bałkanach nie zwracałem na to uwagi. Po prostu zawsze coś można było znaleźć czy to o 19 czy o 22. Bez znaczenia, czy to Serbia czy Rumunia. Ale tu nie wiem. Jak radzicie? Jechać w ciemno i szukać noclegu, kiedy przyjdzie na to czas czy lepiej rezerwować już teraz? Jadąc w ciemno nie jestem związany proporcją czasu i drogi. I nie muszę "noclegować" już od 15-tej. Może macie namiary na sprawdzoną miejscówkę? Myślę, że koło 18-19 powinienem być gdzieś w okolicach Grazu a może nawet będą to już Płn. Włochy? I dalej. Jak wygląda płatność na autostradach? Bramki jak w Chorwacji czy winieta? Gdzie można sprawdzić jakie są koszty poruszania po autostradach? Proszę o wyrozumiałość, bo pytań będzie więcej. A najlepiej pytać tych, którzy się na tym znają i już byli w cudnej Italii. :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.05.2013 19:21

infantasy napisał(a): Jak wygląda płatność na autostradach? Bramki jak w Chorwacji czy winieta? Gdzie można sprawdzić jakie są koszty poruszania po autostradach?

Z noclegów nie korzystam, więc nie podpowiem.
Za autostrady płacisz na bramkach dokładnie jak w Chorwacji.
Gdy się wybierałem po raz pierwszy też szukałem kosztów, ale znalazłem tylko jakieś szczątkowe info.
Z tego co udało mi się znaleźć i z własnych doświadczeń - koszt 100 km - około 7-8 euro.
Nie wiem czy nie jest tak, że im dłuższy odcinek przejeżdżasz naraz, tym płacisz proporcjonalnie nieco mniej.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.05.2013 19:35

W Czechach i Austrii - winietki.

We Włoszech płacisz na bramkach. Im więcej włożono w odcinek autostrady - wiadukty, tunele - tym jest on droższy. W necie znajdziesz ceny - przykładowe masz tu: http://podroze.onet.pl/abc/wlochy-oplat ... rady/npj6w. Programy typu viamichelin podadzą Ci konkretny koszt.

Pozdrawiam,
Wojtek
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 26.05.2013 20:17

Też w przypadku noclegów nie pomogę, bo zawsze do Italii jechałem na raz...

Dokładne ceny za odcinki autostrad masz na stronie włoskiej http://www.autostrade.it/en/
wpisujesz gdzie wjeżdżasz i gdzie wyjeżdżasz i masz cenę...
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 26.05.2013 21:01

Super! Dziękuje za szybkie info. Wychodzi mi, że tylko w jedną stronę od granicy do celu zapłacę 40E. Tyle samo z powrotem + zwiedzanie. To będzie ze 130-150E na same Włochy. Próbował ktoś podróżować alternatywnymi drogami ?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.05.2013 21:59

rafgrzeg napisał(a):Próbował ktoś podróżować alternatywnymi drogami ?

Pewnie :)
Stan nawierzchni pozostawia wiele do życzenia :?
Nawet te bezkolizyjne dwupasmówki które można ewentualnie wykorzystać do szybkiego przemieszczania jako alternatywę autostrad są w większości w kiepskim stanie.
A remontów nie bardzo widać :roll:
Pozostałe drogi główne pełne ograniczeń prędkości i zwykle dość zatłoczone.
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 26.05.2013 22:17

Jadąc do Toskanii nocowaliśmy tu : http://www.oekotel.com/de/oekotel-standorte/graz.
Nie wiem kiedy jedziesz, w czerwcu czy wrześniu pewnie można próbować w ciemno,
ale w wakacje ciężko tam z miejscami, my rezerwowalismy wcześniej.
Jest to dobry punkt na nocleg i dla tych co jadą do Włoch i dla tych co jadą np. do Chorwacji wiec obłozenie jest duże.
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 27.05.2013 08:05

Jadę w II połowie sierpnia. Od 17-go zaczynam wypoczynek. Dziękuję za namiar na oekotel. Z W-wy to prawie 900km. To może być dobre rozwiązanie. Cenowo też przystępnie 21E za pokój dla trzech osób. Rozumiem, że nie ma specjalnych utrudnień na trasie jaką wskazałem w linku, typu: korki na bramkach pod Zagrzebiem w drodze do i z Chorwacji ? Czy może są jakieś newralgiczne punkty do których nie warto podjeżdżać w określonych godzinach i dniach?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.05.2013 08:52

Fajna wycieczka Ci się szykuje :mrgreen:

Jedna moja uwaga, co do autostrad: miej przygotowaną gotówkę do płacenia: bramki są jedne nieważne czym płacisz i w zeszłym roku ani razu nie udało mi się kartą zapłacić: a to ta bramka nie miała czytnika, a to czytnik nie działał.
Jest na miejscu oczywiście punkt pomocy a na pytania po ang odpowiadali oczywiście po włosku, widać było że rozumieli, ale nie chcieli odpowiedzieć :( :papa:
(odcinek Udine-Werona 22 euro)
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 27.05.2013 09:19

Jadę 5 lipca skoro świt też w okolice Arezzo, dzień wcześniej start Warszawa -> Wrocław nocleg i na niemiecką autostradę: Drezno, Norymberga, Monachium, Innsbruck, itd chyba jak większość osób udających się do Włoch.
Trasa dłuższa o około 200 km jednak czasowo chyba dokładnie to samo ( w Niemczech legalnie można trochę "przycisnąć" ) później winietka AU i przejazd przez przełęcz Brenner ( dodatkowo płatny ) i jesteśmy we Włoszech tu nocleg tranzytowy okolice Largo di Garda ( będę szukał w trasie czegoś na Booking.com ). Następnego dnia do przejechania zostaje około 300 km po drodze zwiedzanie Werony a później tempem dziadka na miejsce.
Proponuje przemyśleć trasę przez Niemcy może z Warszawy do Berlina to kiepski pomysł jednak Warszawa -> Wrocław czemu nie.
Newralgicznie punkty to raczej ramy czasowe sobota "rano" i obwodnice dużych miast ( np. Wiedeń, Monachium, przełęcz Brenner ) może a raczej na pewno będzie zakorkowane bo "zmiana turnusu".
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.05.2013 09:19

infantasy napisał(a):Jadę w II połowie sierpnia. Od 17-go zaczynam wypoczynek. Dziękuję za namiar na oekotel. Z W-wy to prawie 900km. To może być dobre rozwiązanie. Cenowo też przystępnie 21E za pokój dla trzech osób. Rozumiem, że nie ma specjalnych utrudnień na trasie jaką wskazałem w linku, typu: korki na bramkach pod Zagrzebiem w drodze do i z Chorwacji ? Czy może są jakieś newralgiczne punkty do których nie warto podjeżdżać w określonych godzinach i dniach?

Oj. Chyba 21€/osoby.

Kup dobry papierowy atlas Włoch. Tam masz zaznaczone na żółto warte obejrzenia miejscowości, a zielony pasek koło dróg sugeruje trasy widokowe.
My jedziemy do Lukki i z autostrady zjeżdżamy już w Monachium.
Po drodze dwa noclegi tranzytowe i zwiedzanie.

Jeżeli macie czas, kasę i chęci, to sugeruje podobne rozwiązanie.

Najpierw duża mapa np. Alp, obejmująca jeszcze troszke sąsiednich terenów, planowanie i w drogę.
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 27.05.2013 10:28

FUX napisał(a):
infantasy napisał(a):Jadę w II połowie sierpnia. Od 17-go zaczynam wypoczynek. Dziękuję za namiar na oekotel. Z W-wy to prawie 900km. To może być dobre rozwiązanie. Cenowo też przystępnie 21E za pokój dla trzech osób. Rozumiem, że nie ma specjalnych utrudnień na trasie jaką wskazałem w linku, typu: korki na bramkach pod Zagrzebiem w drodze do i z Chorwacji ? Czy może są jakieś newralgiczne punkty do których nie warto podjeżdżać w określonych godzinach i dniach?

Oj. Chyba 21€/osoby.

Tak, od osoby nie za pokój. Dzieci chyba do 6 lat mogą spać z rodzicami. Wtedy płaci się tylko za 2 osoby dorosłe.
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 27.05.2013 11:27

Ostra skucha :) 21E to oczywiście cena per person. Ale to i tak nieźle. Ciekawa sprawa z tym atlasem, który sugeruje trasy widokowe. Muszę nad tym pomyśleć. To jakieś konkretne wydawnictwo? W sumie to Krzysiu Hołowczyc mógłby mieć taką usługę w nawigacji: "A teraz, proszę Państwa uwaga! Za 100 metrów, za winklem ukarze się przed Państwem oszałamiający widok!" :) W każdym bądź razie twój pomysł FUX wart jest przemyślenia. Tym bardziej, że stacjonarnie jedziemy tylko na 7 nocy. Trochę mało. Ale nie było jak domówić do 10 a 14 to za długo. Po noclegu tranzytowym chcemy zobaczyć Wenecję. Przeznaczyć na to jakieś 4-6 godzin. Powinno wystarczyć. I potem dalej do zakwaterowania. Pod wieczór powinniśmy być na miejscu.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 27.05.2013 13:04

Krzysia Hołowczyca to trzeba bardzo drobiazgowo pilnować bo często potrafi "ściemniać" kierując tylko jemu znanymi skrótami. Ostatnio jadąc do Gierłoży ( Kwatery Hitlera ) kazał mi zjechać z głównej trasy na jakąś szutrówkę. Więc albo Krzysiu musi mieć zawsze aktualne mapy, albo informacje podawane przez niego brać z lekkim dystansem.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.05.2013 13:07

Bo Krzysiu lubi szutry... :mrgreen:
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

Zielony w Italii
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies